Dünya ABD'den Rusya'ya çok sert uyarı: Son verin yoksa...

ABD'den Rusya'ya çok sert uyarı: Son verin yoksa...

22.06.2018 - 23:55 | Son Güncellenme:

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi  Temsilcisi Nikki Haley, Suriye'de rejimin, ülkenin güney batısındaki ateşkes  ihlallerine son vermesi gerektiğini belirterek, "Rusya'dan, rolü olduğu ateşkesin  uygulanması, güneybatıda ve tüm Suriye'de gerginliğin daha fazla tırmanmaması  için Suriye rejimi üzerindeki etkisini kullanarak, rejimin ihlallerini  durdurmasını bekliyoruz. Yoksa tırmananan gerginliğin sorumlusu Rusya olacak."  değerlendirmesinde bulundu.

ABDden Rusyaya çok sert uyarı: Son verin yoksa...

Haley, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'de rejimin ülkenin güney batısındaki askeri operasyonlarını artırarak, geçen yıl Rusya, ABD ve Ürdün ile varılan gerginliğin azaltılmasına yönelik ateşkesi ihlal ettiği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Bölgede düzenlenen hava, varil bombaları ve roket saldırılarının, çatışmanın yayılarak ateşkesi riske attığına ve sivillerin yerlerinden edilmesine neden olduğuna dikkati çeken Nikki Haley, şunları kaydetti:

''Rejimin, Suriye'nin güney batısındaki ateşkes ihlallerine son vermesi gerek. Rusya'dan, rolü olduğu ateşkesin uygulanması, güneybatıda ve tüm Suriye'de gerginliğin daha fazla tırmanmaması için Suriye rejimi üzerindeki etkisini kullanarak, rejimin ihlallerini durdurmasını bekliyoruz. Yoksa tırmananan gerginliğin sorumlusu Rusya olacak."

İngiltere'den, Rusya'ya Suriye çağrısı

İngiltere, Suriye rejiminin, ülkenin güney batısında düzenlediği saldırıları nedeniyle endişe duyduğunu bildirirken, Rusya'ya da "Suriye rejiminin ateşkese uyduğundan emin ol." çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

İngiltere'nin, Ortadoğu'dan Sorumlu Bakanı Alistair Burt, Suriye'de rejimin ülkenin güney batısındaki askeri operasyonlarını artırmasına ilişkin açıklamada bulundu.

Son günlerde bölgede düzenlenen hava ve ağır silah saldırılarının, sivillerin yerlerinden edilmesine ve can kayıplarına sebep olduğunun bildirildiğini vurgulayan Burt, "Bu bildirimlerden dolayı çok endişeliyim." dedi.

Burt, rejimin askeri saldırganlığının, geçen yıl Rusya, ABD ve Ürdün ile varılan, ülkesinin de desteklediği" gerginliğin azaltılmasına yönelik ateşkesi ihlal ettiği anlamına geldiğini" ifade etti.

İngiliz bakan gelişmelerle ilgili Rusya'ya da çağrıda bulunarak, "Rusya'yı, bu anlaşma kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmeye ve Suriye rejiminin ateşkese uyduğundan emin olmaya çağırıyoruz. Bunu yapmaması halinde, bölgesel istikrarı zayıflatacak ve insani bir kriz riske atacaktır." değerlendirmesini yaptı.