Gündem ABD ile Patriot teması

ABD ile Patriot teması

24.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Patriot füze sistemleriyle ilgili ABD ile temasların sürdüğünü belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye konusunda ise “Müsteşar önümüzdeki hafta ABD’ye gidebilir” diye konuştu.

ABD ile Patriot teması

Türkiye üç ayaklı füze savunma sistemi oluşturmak için Rusya’dan S-400 alımı ve EUROSAM projesinin yanı sıra ABD’den Patriot sistemlerini de almak için girişimde bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Patriot füze savunma sistemleriyle ilgili ABD ile temaslarının devam ettiğini söyledi. Dün Dışişleri Bakanlığı’ndaki basın bilgilendirme toplantısında soruları yanıtlayan Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkilinin ay sonuna doğru Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceği ve Patriotlarla ilgili bir teklif sunacağına yönelik basında yer alan haberlerin sorulması üzerine, bu konuda kendilerine henüz bir bilgi ulaşmadığını belirtti. Aksoy, “Rusya acil ihtiyaçlarımızı karşılamaya yönelik bize çok cazip bir teklif sundu ve neticesinde Rusya’dan S-400 sistemi tedarik edilmesi kararlaştırıldı. Önemli bir husus bu sistem, kendi başına işletilecek ve NATO yetenekleri ile entegre edilmeyecek. NATO ile birlikte çalışabilir bir sistem geliştirme hedefimiz ise devam ediyor” dedi. Aksoy, Patriot füze sistemleriyle ilgili de ABD ile temasların devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Anlayış birliği oluştu

Türkiye ile ABD arasında anlayış birliğine vardığını ve bu çerçevede 8-9 Mart’ta Washington’da Suriye ve PKK ile mücadele gündemli toplantılar yapıldığını hatırlatan Aksoy, diğer toplantıların da gecikmeksizin yapılmasını ve ABD’den somut beklentilerinin gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti. Aksoy, ABD ile oluşturulan çalışma gruplarına ilişkin olarak da, “Müsteşar Ümit Yalçın yakın zamanda, önümüzdeki hafta olabilir, Washington’a bir ziyaret gerçekleştirecek” dedi.

Aksoy ayrıca Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs konusundaki tarafsızlığını tamamen yitirdiğini belirterek, “Bu tutum devam ettiği sürece AB’nin, Kıbrıs meselesinde üçüncü bir taraf olarak kabul edilmesi mümkün değildir” dedi. Yılbaşından bu yana Almanya’da 20’den fazla camiye saldırı düzenlendiğini anlatan Aksoy, bu nedenle Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ne iki kez nota verildiğini vurguladı.