Ankara Abd'nin Kudüs'ü İsrail'in Başkent Olarak Tanımasına Tepkiler

Abd'nin Kudüs'ü İsrail'in Başkent Olarak Tanımasına Tepkiler

08.12.2017 - 16:00 | Son Güncellenme:

Elazığ ve Batman'da siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararını protesto etti Ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile "Kudüs özgür değilse dünya tutsaktır" yazılı dövizler taşıyan vatandaşlar, "Kudüs kırmızı çizgimizdir" sloganı attı Batman'ın Sason ve Kozluk, Şırnak'ın Silopi, Diyarbakır'ın Silvan ve Eğil, Mardin'in Nusaybin ve Midyat ilçesinde de gösteriler düzenlendi

Abdnin Kudüsü İsrailin Başkent Olarak Tanımasına Tepkiler

ELAZIĞ/BATMAN (AA) - Elazığ ve Batman'da siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Elazığ'da cuma namazı sonrası İzzet Paşa Camisi önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları üyeleri ve vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti.

Ellerinde "Katil İsrail Filistin'den defol", "Kudüs özgür değilse dünya tutsaktır" yazılı dövizler ile Filistin ve Türkiye bayrağı taşıyan grup, sık sık tekbir getirerek, "Kudüs kırmızı çizgimizdir", "Kudüs bizimdir bizim kalacak" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Türkiye'nin 81 ili ve ilçeleri ile dünyanın dört bir yanında Müslümanların kararı protesto etmek için bugün toplandığını belirtti.

Gürgöze, Amerika'nın bu hukuk tanımaz kararını şiddetle kınadıklarını ifade ederek şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması insanlık vicdanını yaralamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik alınmış bir karardır. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka hiçbir sonuç doğurmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmesini talep ediyoruz."

Kürt, Türk, Arap, tüm Müslümanların Kudüs'ü tehdide teşebbüs edenlerin karşısında duracağını tüm dünyanın bilmesi gerektiğine işaret eden Gürgöze, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde onun ortaya koyduğu güçlü tepkinin ülke ve millet olarak sonuna kadar arkasında duracağız." ifadelerini kullandı.

Açıklamaya, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da katıldı.

- Batman

AK Parti Batman İl Başkanlığı öncülüğünde cuma namazı sonrası Gültepe Su Parkı'nda bir araya gelen partililer, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, "Katil ABD, işgalci İsrail", "Kudüs kırmızı çizgimizdir" sloganları attı.

AK Parti İl Başkanı Murat Güneştekin, grup adına yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs kararının insanlık vicdanını yaraladığını, bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği şekilde Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğuna işaret eden Güneştekin, kararın bölgede barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adım olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Kabul edilemez bu karardan en kısa sürede dönülmesi gerektiğini dile getiren Güneştekin, "ABD'nin açıklaması İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmeye çalışmaktır." dedi.

Güneştekin, "Dünyadaki tüm Müslümanların, Türkiye'nin çağrısına kulak vererek Kudüs'e sahip çıkacağına inanıyoruz. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere Müslümanların bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız." şeklinde konuştu.

Cuma namazının ardından HÜDA PAR İl Başkanlığı öncülüğünde de Atatürk Parkı'nda bir araya gelen partililer ve vatandaşlar, "Kahrolsun siyonizm", "İsrail Filistin'den defol" dövizleri taşıdı, sık sık "Kahrolsun İsrail" sloganları attı.

Haberin Devamı

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Grup adına açıklama yapan Emin Doğru, Kudüs'ün Müslümanların ortak paydası, insanlığın ortak değeri ve Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu vurgulayarak, ABD Başkanı Trump'ın kararını Müslümanlara meydan okuma olarak değerlendirdiklerini söyledi.

"Bu alçakça girişim karşısında tüm dünya Müslümanlarını, tüm Kudüs sevdalılarını bugüne kadar olduğundan daha güçlü bir şekilde tepki vermeye, bu durumu kabul etmeyip, direnmeye ve Müslümanların ilk kıblesini Yahudi postalları altında çiğnetmemeye davet ediyoruz." diyen Doğru, şunları kaydetti:

"Türkiye yetkililerini İsrail ile ekonomik konular da dahil her türlü ilişkisini kesmeye çağırıyoruz. Türkiye, kesinlikle İsrail ile olan bütün ilişkilerini kesmeli ve İsrail'i devlet olarak tanımaktan vazgeçmelidir. İsrail bir devlet değil, bir terör şebekesidir."

Haberin Devamı

Açıklamaların ardından toplu dua edildi.

- Sason, Kozluk, Silopi, Silvan, Eğil, Nusaybin ve Midyat'ta da eylem vardı

Öte yandan, Batman'ın Sason ve Kozluk, Şırnak'ın Silopi, Diyarbakır'ın Silvan ve Eğil, Mardin'in Nusaybin ve Midyat ilçesinde de sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.