Siyaset 'ABD’nin tutumunu asla kabul etmeyiz'

'ABD’nin tutumunu asla kabul etmeyiz'

14.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MYK toplantısında ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Kılıçdaroğlu’nun “ABD’nin Türkiye’ye karşı dayatmacı tutumunu asla kabul edemeyiz” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı da “Sıkıştığı zaman, ‘Bu milli mesele, yanıma gel’ diyor” sözleriyle eleştirdi.

ABD’nin tutumunu asla kabul etmeyiz

CHP’de, geçen cuma yenilenen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) dün ilk toplantısını yaptı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, ekonomik gelişmeler, Ordu’daki sel felaketi ve parti içi muhalefetin yeni girişimlerine ilişkin olarak değerlen-dirmelerde bulunuldu. Alınan bilgilere göre, sel felaketiyle ilgili görevlendirilen heyette yer alan Orhan Sarıbal, bölgedeki incelemelerine ilişkin kurula bilgi sundu. Önceki gün bölgede ziyaretlerde bulunan Kılıçdaroğlu’nun, “Sel felaketinde ciddi ihmaller var. Oradaki yerel yönetime de vatandaşların şikayetleri var. Bunların takipçisi olacağız” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun sel felaketinin gündemde tutulması ve bu konuda TBMM Başkanlığı’na bir araştırma önergesi verilmesi konusunda kurmaylarına talimat verdiği belirtildi.

Haberin Devamı

İki farklı görüş

Toplantı süresinin büyük bölümünü ise ekonomik gelişmeler oluşturdu. Bazı MYK üyelerinin ABD’nin, “yaptırım” tutumunu eleştirerek, parti politikasındaki önceliğin ABD karşıtlığına verilmesi, iktidarın bu konuda “doğru bulunan” söylemlerine destek olunması gerektiğini söylediği öğrenildi. Bazı üyelerin ise gelinen aşamanın tek sorumlusunun iktidar olduğunun vurgulanması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.

‘Örtbas etme çabası’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu konuda, “ABD’nin Türkiye’ye karşı dayatmacı tutumunu asla kabul edemeyiz. Ama ekonomi ciddi bir krizde. İktidar ülkeyi yönetemediği gibi kriz sürecini de yönetemiyor. Kendi beceriksizliklerini olayı farklı alanlara çekerek örtbas etmeye çalışıyorlar. Sürekli muhalefeti ötekileştiren Erdoğan, sıkıştığı zaman, ‘bu milli mesele yanıma gel’ diyor” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Demokratik haklarını kullandılar’

Toplantıda, parti içi muhalefetin yeni dönemde atmayı planladığı adımlar da değerlendirildi. Bazı MYK üyelerinin, gelinen aşamada, Parti Meclisi, il başkanları ve milletvekilleri toplantılarının yapılmasının faydalı olacağını söylediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun ise bu toplantıların adım adım yapılacağını aktardığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre Kılıçdaroğlu, “Biz yerel seçimlere hazırlanacağız, yaratılmaya çalışılan karamsarlığı dağıtmamız lazım. Arkadaşlarımız demokratik haklarını kullandılar. Süreç içinde iki tarafın da sınırı aşan beyanları olmuş olabilir. Artık bir kırgınlık değil kucaklaşma zamanı. Sizlerden de kucaklayıcı bir çalışma yapmanızı bekliyorum. Umutsuzluğu umuda dönüştürmeliyiz” dedi.