Gündem 'ABD rahatsız, çünkü YPG’yi destekliyor'

'ABD rahatsız, çünkü YPG’yi destekliyor'

21.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Pentagon’un ‘Menbiç’ten çıkmayacağız’, ABD Dışişleri’nin ‘Afrin’de yaşananlar konusunda endişeliyiz’ açıklamalarına değerlendiren Çavuşoğlu, “ABD terör örgütünün baskısıyla açıklama yapıyor” dedi.

ABD rahatsız, çünkü YPG’yi destekliyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Dışişleri Bakanlığı Konutu’nda düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili bazı ülkelerden gelen açıklamalarla ilgili soruya cevap verirken Afrin’de ciddi bir yıkım olmadığını, Doğu Guta, Rakka ya da Musul’da olduğu gibi bombalama yaşanmadığını, dikkatli ve titiz bir operasyon yürütüldüğünü vurguladı. Sadece ABD’nin değil, bazı ülkelerin bundan neden rahatsız olduğunu soran Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“PKK lobisi Avrupa ülkelerinde ve PKK’yı destekleyen siyasetçiler var. Bunların baskısıyla bazı yöneticiler açıklama yapma zorunda hissediyor kendisini. ABD’nin durumuna gelecek olursak, neden ABD bundan rahatsız çünkü ABD, YPG ile iç içe. YPG’ye destek veriyor, YPG’den adeta medet umuyor. Bir terör örgütüyle başka bir terör örgütüyle mücadele etmek amacıyla da olsa bu kadar iç içe girersen sonra bu terör örgütünün esiri haline gelirsin.”

‘PKK çıkacak’

Afrin’de ya da bölgede herhangi bir yerde yağmaya asla müsade edilmeyeceğini belirten Çavuşoğlu, Menbiç konusundaki bir soru üzerine ise ABD ile Türkiye arasında ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Ankara ziyareti sırasında bir anlayışa varıldığını hatırlattı. Çavuşoğlu, “Oluşturmaya çalıştığımız yol haritasına göre, dün (önceki gün) gitseydik mutabakata bağlayacağımız yol haritasına göre, YPG/PKK Menbiç’ten çıkacak ve bu terör örgütünün buradan çıkmasına ABD ve Türkiye birlikte nezaret edecek. Biz ABD’ye ‘siz buradan çıkın gidin’ demedik. 2016’dan bu yana YPG/PKK’nın buradan çıkacağına dair bize sözleri var. Çıktı mı? Çıkmadı. ABD sözünde durmadı” dedi.

Haberin Devamı

Tillerson’ın yerine atanan Mike Pompeo ile ne zaman görüşeceği sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, “Göreve başladığı zaman kendisini tebrik ederiz ve kaldığımız yerden çalışmalarımızı sürdürürüz. Kendisinde ve ABD’de aynı anlayışın olması gerekiyor” dedi. Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın’ın ABD’ye gideceğini söyledi.

WASHINGTON POST’TAN DİKKAT ÇEKEN ANALİZ

Afrin yenilgisi ABD’ye darbedir

Amerikan “Washington Post” gazetesi, Türkiye’nin Afrin operasyonuna ilişkin “Suriyeli Kürtlerin yenilgisi ABD politikasına bir darbe daha vurdu” başlığıyla bir analiz yayımladı. Ishaan Tharoor imzalı analizde Türkiye’nin Suriye’deki ilerleyişinin bölgeye yeni bir İslamcı militan dalgası getirmesinden korkulduğu belirtildi. “Suriyeli Kürtlerin yenilgisi ABD politikasına bir darbe daha vurdu” başlıkla analizde, Türkiye’nin operasyonunun “Washington’ın Suriye’deki şaşkın rolünü de gösterdiği” vurgulandı. YPG’nin ABD’de siyasetçiler, ve entelektüeller tarafından gerici ve radikallerin etkin olduğu bölgede “seküler ve liberal” bir güç olarak görüldüğünü belirten Tharoor, Türkiye’nin, ABD’nin YPG’ye destek vermesini, sınırlarında bir Kürt devleti kurulmasına destek olarak gördüğünü yazdı. Tharoor, “ABD’nin Ankara’da operasyonu sonlandırmak için gerekecek etkiye sahip olmadığını” belirtti.

ABD: Menbiç’ten çekilmiyoruz

ABD Savunma Bakanlığı, Menbiç’te askerlerinin olduğunu ve orda kalmaya devam edeceklerini açıkladı. Pentagon Sözücüsü Albay Robert Manning, ABD askerlerinin Afrin’de bulunmadığını ancak Menbiç’te askerlerinin olduğunu hatırlatarak “Açıkça ifade ettik ki, onlar orda ve ABD Menbiç’teki askerlerini çekmeyecek ve orda önlem alacak” diye konuştu.

Suriye’nin Kuzey’inde yaşanan gelişmeler hakkında endişeli olduklarını belirten Pentagon Sözcüsü, bütün tarafların DEAŞ ile savaşmaya odaklanması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin meşru sınır güvenliğini sağlamaya hakkı olduğunu belirten Manning “Yoğun nüfuslu bölgelerde savaş ihtimali konusunda da derinden endişe duyuyoruz” dedi.

Nauert: Endişeliyiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözücüsü Neather Nauert de Afrin’de son 48 saat içinde yaşanan gelişmeler hakkında ‘derin bir endişe’ duyduklarını söyledi. Türk askerlerinin Afrin’i ele geçirmesinden sonra yazılı açıklamada bulunan Sözcü Nauert, Afrin’de nüfusun büyük bir kısmını oluşturduğunu belirttiği Kürtlerin, Türk askerlerinin ve Türk askerlerinin desteklediği muhaliflerin operasyonu nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kaldığını söyledi.

ABD’li yetkililerin açıklamalarına cevaben Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Afrin’deki durum hakkında bugün yaptığı açıklama, ABD makamlarının Zeytin Dalı Harekatı’nın gerekçesini, amacını ve mahiyetini hâlâ idrak edemediklerini veya maalesef anlamak istemediklerini göstermektedir. Zeytin Dalı Harekatı, bir terörle mücadele harekatıdır. Harekat, kesinlikle sivil halkı hedef almamakta, bilakis sivil halkı bir terör örgütünün baskı ve tahakkümünden kurtarmayı amaçlamaktadır.”

- NEW YORK DHA