Dünya ABD savaş gemisi Çin'e meydan okudu

ABD savaş gemisi Çin'e meydan okudu

25.05.2017 - 09:07 | Son Güncellenme:

Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar arasındaki Mischief Resifi'ne yaklaşan savaş gemisi, Donald Trump döneminde bir ilke imza attı.

ABD savaş gemisi Çine meydan okudu

Çin ile neredeyse tüm komşuları ve ABD'yi karşı karşıya getiren Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalarda, beklenmedik bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

Amerikan medyası, USS Dewey savaş gemisinin Çin'in suni adalarından birinin yanından geçtiğini bildiriyor. Geminin Mischief Resifi'ne mesafesi, 12 deniz miliydi (19,3 kilometre).

Haberlere göre, Donald Trump'ın iktidara geldiği 20 Ocak'tan bu yana Çin'e karşı ilk kez okyanus üstünde bir meydan okuma gerçekleşti.

ABD savaş gemisi Çine meydan okudu

Pekin yönetimi, bölgedeki tüm adaların ve resiflerin kendisine ait olduğunu savunuyor, birkaç yıldır suni adalar inşa ediyor.

Suni adalara füze sistemi yerleştiren Çin'in yaptığı uçak pistleri ve jet hangarları da uydu fotoğraflarıyla kanıtlanmıştı. Birkaç kez fotoğraflanan adalarda, uçak hangarı inşaatlarının neredeyse bitmek üzere olduğu dikkat çekiyordu.

Haberin Devamı

Pekin yönetiminin resifleri kumla doldurarak inşa ettiği yapay adaların her biri, aynı anda 24 savaş jeti ve dört-beş adet büyük bombardıman uçağını barındırabilecek durumda.

Bu hamlelere karşın, Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de bölgedeki adalar üzerinde hak iddia ediyor. Filipinler, Birleşmiş Milletler'de açtığı davayı geçen yıl yaz mevsiminde kazanmıştı.

Çin yalnızca komşu ülkeleriyle değil, ABD ile de sık sık karşı karşıya geliyor. Uluslararası bir soruna dönüşen bölgede, son olarak Mart ayı başında ABD savaş uçakları Güney Çin Denizi üstünde uçmuş ve tansiyon yükselmişti.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan Güney Çin Denizi, zengin hidrokarbon rezervlerine sahip.