Siyaset 'ABD silahları geri alırsa iş birliği yaparız'

'ABD silahları geri alırsa iş birliği yaparız'

23.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bozdağ, Tillerson’ın Afrin ile ilgili “Birlikte çalışmayı umuyoruz” açıklamasına yanıt verdi: “İşbirliğine hazırız, ilk adım da YPG’ye yardımı durdurmaları ve silahları geri toplamalarıdır.”

ABD silahları geri alırsa iş birliği yaparız

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Çankaya Köşkü’nde toplanan Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bozdağ, şunları kaydetti:

BİR BİR GERÇEKLEŞECEK: Afrin’den Hatay ve Kilis ileri ile civardaki karakol ve üslere 700 civarında taciz ve saldırı gerçekleştirmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız olduğu gibi yaralananlarda olmuştur. DEAŞ, PKK, KCK, PYD, YPG terör şebekesi olarak masum sivilleri tahakküm altına almak her türlü teröre başvurmakta sadece Araplar Türkmenler değil kendisine boyun eğmeyen Kürtleri de etnik ve ideolojik temizliğe tabi tutmaktadır. Afrin bölgesindeki terör örgütlerini ve teröristleri temizlemek ve etkisiz hale getirmek; bölgede Kürt, Arap, Türkmenleri teröristlerin baskı ve tehditlerinden kurtarmak maksadıyla 20 Ocak 2018’de operasyon başlatılmıştır. Zeytin Dalı Harekatı planlandığı gibi başarı ile devam etmektedir. Harekat bir tercih değil zorunluluktur. Meşru ve uluslararası hukuka uygundur. Her devletin halkını ve sınırlarını koruması doğal ve meşru hakkıdır. Türkiye de bu hakkını kullanmıştır.

HEDEF TERÖR ÖRGÜTLERİ: Tek hedef; PKK, PYD, YPG, KCK ve DEAŞ terör örgütleridir. Bu terör örgütlerinin barınak ve sığınakları araçları gereçleri lojistik noktaları dışında bir hedef yoktur. Harekat sırasında ve süresinde sivillerin zarar görmemesi için azami dikkat gösterilmektedir. Her türlü planlama yapılmış tedbir alınmıştır. Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi sivillere en ufacık zarar gelmemesi için dikkat ve özenin azamisini gösterecektir.

KAYGILARINI ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ: Birkaç mülteci gelecek diye tel örgü örenlerin siviller zarar görecek kaygılarını anlamakta zorlanıyoruz.

İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ AMA: (ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın operasyona yönelik ‘kaygılı’ oldukları ve işbirliği açıklaması) İş birliğinin yolu belli, silahları vermeyi durdurmak, ondan önce verilmiş olan silahları toplamaktır. PYD, YPG, PKK’ya verilen silahların geri toplanacağı da defalarca ifade edildi. Dost ve müttefik olarak gördüğümüz model ortak mı denir stratejik ortak mı denir hangi tanımlama yaparsak yapalım en doğal meşru beklentidir. İşbirliği bekliyorlarsa biz hazırız ilk adım da yardımı durdurmaları ve silahları da geri toplamalarıdır.

EYLEM ÇABALARI VAR: (DAEŞ’in teröristlerinin PYD tarafından serbest bırakıldığı iddiası) DEAŞ terör örgütünün bölgede olduğunu ifade ettik. Bir gerçeğin açıklanmasıdır. ABD, YPG terör örgütünün dayanışması ile DAEŞ operasyonu sonucunda Rakka’daki teröristler PYD’nin açtığı koridor ile araçlarına bindiler ve silahlarını yüklediler, ayrıldılar. Bunlar nereye gitti? Bu teröristlerin bölgeden ayrılması, ABD bilgisi dışında olamaz. DAEŞ teröristlerini etkisiz hale getirmek isteyenlerin burada etkisiz hale getirmesi gerekirdi. Bu teröristlerin bir kısmı Afrin bölgesine intikal etmiş. Bazıları sivil kıyafetler ile simge kıyafetleri çıkararak tıraş olarak kendilerini PYD içine kattıkları haberleri var. Akdeniz üzerinde batıya geçme gayretleri var, Türkiye’de eylem yapma çabaları var.

TÜRKİYE KENDİ GÖBEĞİNİ KESER: (ABD’nin süreli ve sınırlı olmalı açıklaması) Her harekatı planlayanlar ne kadar süre hangi alanları kapsar hedefte kimler var detaylarını planlarla harekatın masa üzerinde planlaması ayrı arazideki icrası ayrıdır. Ne kadar süreceğini defalarca açıkladık; bu harekat terör örgütleri, teröristlerin tamamı bölgeden temizleninceye kadar sürecektir. Bu kaç gün olur onu bilemeyiz, kestiremeyiz de. En kısa sürede başarmayı hedefliyoruz. Kimsenin süre ve sınır tayin hakkı yoktur. Türkiye kendi göbeğini kendi kesecektir.

‘Kimseye garanti vermedik’

AYRI İSİMLE NEREDE İSTİYORSA: (Rusya’dan gelen operasyonun Afrin’in ötesine geçmeyeceği iddiası) Türkiye’nin Rusya veya başka ülkeye verdiği bir garanti yoktur. Hedefi Afrin bölgesini terör örgütlerinden temizlemek ve güvenli bölge haline getirmektir. Harekatın hedefi Afrin bölgesidir. Ayrıca söz vermeye pazarlık yapmaya gerek yok. Türkiye ileride ayrı bir harekat başlatmak istediğinde ayrı bir isimle nerede istiyorsa başlayacaktır.

HUKUKUN GEREĞİ: HDP’ye ait bazı vekiller bazı siyasiler, halkı kin ve düşmanlığa birbirine karşı tahrik eden açıklamalar yapıyorlar ve sokaklara davet ediyorlar. Bunlar kanunlarımızda suçtur. Terör örgütlerinin propagandası yapan, terör örgütleriyle aynı hedeflere koşanlar, bizim hukukumuz terör örgütlerine destek verenlere hangi şekilde muamele yapıyorsa onlar da aynı şekilde muamele göreceklerdir.