Dünya ABD'deki tam güneş tutulmasından muhteşem görüntüler....

ABD'deki tam güneş tutulmasından muhteşem görüntüler....

21.08.2017 - 14:05 | Son Güncellenme:

Ülke tarihinde ilk kez tam güneş tutulmasını yaşayan Amerikalılar tarihi anı izlemek için ülkenin 14 eyaletinde buluşma noktalarına akın etti. Yaklaşık 2 dakika 40 saniye boyunca ülkeyi karanlığa gömen doğa mucizesi ile ilgili müthiş görüntüleri haber ajansları aboneleri ile paylaştı. Bu arada ABD tarihinin en yoğun trafik karmaşasını da yaşıyor. Tutulmayı izlemek için milyonlarca insan küçük kentlere doğru hareket etti. Oregon'da kurulan bir festival alanında tam 30 bin kişi bulunuyor.

ABDdeki tam güneş tutulmasından muhteşem görüntüler....

Güneş tutulması Türkiye'den izlenemiyor. Tutulma ABD'nin kuzeybatısındaki Oregon'dan güneydoğusundaki Güney Carolina'ya kadar 14 eyaletten izlenebiliyor.

Haberin Devamı

Tutulma boyunca ülkenin bir uçtan bir ucu yaklaşık 2 dakika 40 saniye boyunca karanlıkta kaldı.

ABD'yi boydan boya geçen hat üzerinden hava açık olacağı için tutulma rahatlıkla izlenebiliyor.


İŞTE TAM GÜNEŞ TUTULMASI

ABDdeki tam güneş tutulmasından muhteşem görüntüler....

NASA CANLI YAYINLADI

ABD'nin yerel saatiyle 10:16'da başlayan tutulmayı, ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA ilk kez canlı olarak yayınladı. NASA, tutulmanın gökyüzünden görüntüsünü 50 balon ile takip etti.

YIĞILMA OLDU

ABD'de milyonlarca insna bugün tam tutulma için yollara düştü. Küçük kentlerden izlenebilecek olan tutulma sebebiyle yığılma oldu.

'ASTRONOMİ TARİHİNDE BİR İLK'

Ülkenin önde gelen astronomi kurumlarından Amerika Astronomi Topluluğunun Sözcüsü Dr. Rick Feinberg, AA muhabirine açıklamasında, "Bu tutulmanın en kayda değer yönlerinden biri, Oregon eyaletinden Kuzey Carolina eyaletine kadar araştırma ekiplerini yerleştirebileceğiniz 41 kilometrelik kesintisiz kara parçası üzerinde gerçekleşiyor olması." dedi.

Haberin Devamı

Feinberg, "Tutulma ülke üzerinden hareket ederken bir araştırma ekibinden diğerine sırayla herkes gözlem yapabilecek ve bu sayede Güneş'in koronasını yaklaşık bir buçuk saatlik süre zarfında sürekli olarak gözlem altında tutabileceğiz. Bu astronomi tarihinde bir ilk." ifadelerini kullandı.

Yıllardır yapılan araştırmalarda Güneş'in bilim insanlarına pek çok sırrını açtığını dile getiren Feinberg, ancak astronomların ve Güneş fizikçilerinin hala Güneş'in atmosferi milyonlarca dereceyken merkeze daha yakın konumdaki dış yüzeyinin nasıl 5 bin 500 derecede kaldığı gizemini çözemediğini söyledi.

TARİHİ TUTULMADAN KISA NOTLAR

ABDdeki tam güneş tutulmasından muhteşem görüntüler....

- Onlarca kentte tutulma için kurulan çadır kampları ağzına kadar doldu. Bölgedeki tüm otellerde yer kalmadı.

- Yüzlerce ayrı noktada da Güneş tutulmasını karşılamak için etkinlikler düzenlendi. Bu etkinliklere katılanlar özellikle tutulma temalı tişört ve hediyelik eşyalara büyük ilgi gösterdi.

- NASA tutulma anında canlı yayın yaptı. 50 helyum balonu tutulmanın başlamasına kısa bir süre kala gökyüzüne bırakıldı. 25 bin metreye çıkan balonlara takılı kameralardan tutulma anı canlı olarak izleyicilere ulaştırıldı. Dünkü tam güneş tutulması sadece Kuzey Amerika’dan izlendi.

Haberin Devamı

- Tutulmayı ABD Başkanı Trump, eşiyle birlikte izledi.