Dünya ABD ve ortakları Paris’te Suriye’yi masaya yatırıyor

ABD ve ortakları Paris’te Suriye’yi masaya yatırıyor

24.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin geleceğini şekillendirmek ve Kuzey Suriye’de “Güvenli Bölge” oluşturulmasına yönelik girişimlerini sürdüren ABD yönetimi, ortakları ile kapsamlı bir toplantıya hazırlanıyor.

ABD ve ortakları Paris’te Suriye’yi masaya yatırıyor

Kendilerine “Küçük Grup” adını veren ABD, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan ve Ürdün’ün, Fransa’nın başkenti Paris’te bugün bir araya gelmesi bekleniyor. ABD’nin başkanlık edeceği toplantıda, Suriye’deki gelişmeler masaya yatırılacak. Şarku’l Avsat’ta yer alan habere göre, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Nasr El-Hariri’nin de Paris’teki toplantıya katılma ihtimalinin bulunduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Nihai anlaşma yok

Suriye’nin kuzeyinde uygulamaya geçirilmesi istenen “Güvenli Bölge” konusunda bir süredir muhatap ülkelerle görüşme trafiğini sürdüren ABD yönetimi, Avrupa ve bazı Arap ülkelerinden gerekli desteği sağlamaya çalışıyor. Güvenli Bölge uygulamasını harita üzerinde Ankara ile görüşmeye devam eden ABD yönetimi, nihai anlaşmayı henüz sağlayamadı. Güvenli Bölge sınırları içinde kalan alanların belirlenmesi, sınırdan içeriye uzanan derinlik ve bu alandaki güvenliğin sağlanması konularında Ankara ile Washington arasında pazarlık sürüyor. Avrupa ve Arap ülkeleri ile yapılacak kapsamlı toplantılar sonucunda Türkiye ile nihai bir anlaşmaya varılması bekleniyor.

Paris’teki toplantıya katılacak isimlerden olan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in Suriye’deki siyasi süreçte yaşanan tıkanıklığı ve Pedersen’in anayasa komisyonu isim listelerinin oluşturulmasında karşılaştığı zorlukları gündeme getirmesi bekleniyor. Bu kapsamda Suriye Anayasa Komisyonu’nun kurulmasına yönelik ilkelerin belirlenmesi ve aralarında DAEŞ’lilerin da yer aldığı tarafların elinde bulunan esirlerin durumu da ele alınacak konular arasında yer alacak.

Haberin Devamı

Paris’te düzenlenecek toplantıda ayrıca, DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonda yer alan üst düzey komutanlar ABD’li Temsilci Jeffrey’in başkanlığında toplantı yapacak. Bu toplantıda Irak’ın batısı ve Suriye’nin doğusunda DAEŞ’ten kurtarılan toprakların geleceğinin görüşülmesi bekleniyor.

İran’a askeri seçenek

İran’ın askeri gücünü bölgeden çekmesi kapsamında radikal adımlar atan ABD, yakın zamanda harekete geçmek için müttefiklerinin desteğini almaya çalışıyor. Paris’teki toplantıda, İran milislerinin ülkeden ayrılması için askeri seçenek de dahil radikal kararlar alınması bekleniyor.

Kudüs’te üçlü zirve

Batı Kudüs’te bugün başlayacak ve iki gün sürecek ABD, İsrail ve Rusya temsilcilerini bir araya getirecek toplantıda da başta İran’ın Suriye’deki nüfuzu olmak üzere Suriye’de çözüm meselesi masada tartışılacak. Rusya tarafından yapılan açıklamada, 3’lü toplantının Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev, ABD Başkan Yardımcısı John Bolton ve İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben Şabat’ın katılımıyla gerçekleşeceği belirtildi.

Haberin Devamı

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani ise İran’ı hiç kimsenin Suriye’den çıkartamayacağını belirterek, “Buradaki yasal varlığımız Suriye hükümetinin talebi üzeredir” dedi.