Siyaset ‘ABD’ye dava süreci başlatıldı’

‘ABD’ye dava süreci başlatıldı’

21.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin ABD’yi ihraç ettiği çelik ve alüminyuma uyguladığı ilave vergiler için Dünya Ticaret Örgütü’nde dava süreci başlatıldığını bildirdi.

‘ABD’ye dava süreci başlatıldı’

Bakanlıktan yapılan açıklamada “10 Ağustos 2018 tarihinde ABD makamlarından yapılan açıklama ile ülkemizden ithal edilecek çelik ve alüminyuma uygulanan ek vergiler, %100 oranında artırılarak demir çelikte %50’ye, alüminyumda ise %20’ye çıkarılmıştır. ABD’nin almış olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına tamamen aykırı karar sebebiyle, 15 Ağustos 2018 tarihinde, ülkemizin daha önce ABD’ye karşı uygulamaya başladığı ABD menşeli 22 üründeki ek vergi önlemi, mütekabiliyet çerçevesinde, %100 artırılarak iki katına çıkarılmıştır. Böylelikle söz konusu 22 üründe ABD’ye uygulanan ek vergi tutarı toplam 533 milyon dolar olmuştur. Diğer taraftan, Dünya Ticaret Örgütü platformunda da ihracatçılarımızın haklarının korunması için gerekli tüm adımlar atılmaktadır. Söz konusu ek vergilerle ilgili olarak ülkemiz ABD’yi DTÖ’de danışmalara davet etmiştir. Böylelikle ABD’nin çelik ve alüminyuma uyguladığı ilave gümrük vergileri için dava süreci başlatılmıştır. Ülkemizle birlikte DTÖ’de ABD’ye karşı dava süreci başlatan ülkeler; Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, İsviçre, Norveç, Kanada, Rusya, Meksika ve Avrupa Birliği’dir. Bu ülkelerle de işbirliği yapılarak ülkemiz ihracatçılarının haklarının korunmasına yönelik çalışmalara devam edilecektir” denildi.

Haberin Devamı

DTÖ başvuruyu duyurdu

Dünya Ticaret Örgütü, Türkiye’nin başvurusunu internet sitesinden duyurdu. DTÖ’den yapılan açıklamada, “Türkiye, ABD tarafından çelik ve alüminyum ürünlerine uygulanan ilave ithalat vergileriyle ilgili ABD’yi ‘DTÖ Anlaşmazlıkların Halli’ mekanizması kapsamında ‘danışmalara’ çağırdı. Türkiye’nin attığı bu adım, 20 Ağustos’ta tüm DTÖ üyelerine resmen duyuruldu” ifadelerine yer verildi. DTÖ Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması işleyiş kuralları kapsamında, Türkiye’nin danışma talebine yanıt vermesi için ABD’ye 10 gün süre veriliyor. Bu süre içerisinde ABD yanıt vermezse ve ek vergilere ilişkin Türkiye ile 60 gün içinde bir uzlaşmaya varmazsa konu, DTÖ’de dava sürecinin bir ileri aşaması olan Panel’e taşınacak. Bu sürecin en az 12-14 ay süreceği tahmin ediliyor.