Gündem Abdülhamid’in torunları 12 yıl sonra bir arada

Abdülhamid’in torunları 12 yıl sonra bir arada

09.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Osmanlı padişahlarından 2. Abdülhamid’in vefatının 100’üncü yıldönümü anısına İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş öncülüğünde düzenlenen etkinliğe Osmanlı hanedan üyeleri yoğun ilgi gösterdi.

Abdülhamid’in torunları 12 yıl sonra bir arada

En son Eylül 2006’da Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan etkinlikte bir araya gelen hanedan üyeleri aradan geçen 12 yılın ardından en yüksek katılımla Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Konferans Salonu’nda toplandı. Fransa, İngiltere, Almanya, Lübnan, Suudi Arabistan, Avusturya ve hatta Meksika gibi ülkelerde yaşayan 50’ye yakın hanedan üyesi, İstanbul’da buluşarak hasret giderdi.

Haberin Devamı

Törende sultanın tahta çıkışının 25’inci yıldönümü vesilesiyle imar faaliyetlerinin özetlendiği Tebrikname-i Milli’nin tıpkı basımının lansmanı da yapıldı. Ayrıca, 28 Ocak’ta icra edilen “Sultan II. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti Foto Maratonu”nu kazananlara ödülleri hanedan üyeleri tarafından takdim edildi. Etkinlik kapsamında dikkat çeken diğer ayrıntılardan biri de 2. Abdülhamid’in İstanbul’daki yapı envanterine dair “Belge ve Fotoğraf Sergisi” oldu.

‘Erdoğan’a minnetarız’

Uzman isimlerin katıldığı konferanslar öncesi konuştuğumuz hanedan mensupları, İBB Kültür A.Ş tarafından düzenlenen anma etkinliği için bir arada olmakytan duydukları memnuniyeti dile getirirken, özellikle yurtdışından gelen misafirler Türkiye’yi özlediklerini belirtti. Anma etkinliği için Fransa’dan İstanbul’a gelen isimlerden 2. Abdülhamid’in 4. kuşak torunlarından Jamil Adra, organizasyonun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği ve sayesinde gerçekleştiğini belirterek, “Kendisine içtenlikle teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, karşılıklı bir güven ortamı içerisinde 15 yıldan uzun zamandır daima Osmanlı ailesinin Türkiye ile yakınlaşması için çalıştı. Bunu asla unutmayacağız” dedi. 4. kuşak torunlarından Nurhan Osmanoğlu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Osmanlı tarihine ve Sultan 2. Abdülhamid’e gösterdiği yakın ilgiden memnun olduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Birlikte dua ettiler

Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlik, Kuran’ı Kerim tilavetiyle başlarken, bu sırada şıklıklarıyla dikkat çeken hanedan üyesi kadınlar başlarını örterken birlikte dua etti. 50’ye yakın hanedan üyesinin katıldığı etkinlikte, “Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti” belgesel gösterimi katılımcılara izletildi. Etkinlikler kapsamında bugün Sultanahmet Camii’nde kılınacak sabah namazının ardından vatandaşlara çorba ikramı yapılacağı, ardından 2. Abdülhamid’in kabrine yürüyüş yapıldıktan sonra burada Kuran-ı Kerim ve dualar okunacağı açıklandı.