Gündem ‘Ablam sesimizi dünyaya duyurdu’

‘Ablam sesimizi dünyaya duyurdu’

17.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milliyet Filistin direnişinin sembol ismi Ahed Tamimi’nin Ramallah, Nabi Saleh köyündeki evine konuk oldu. Annesi, ağabeyi ve teyzesi ile cezaevine konulan Ahed’in kardeşleri ile baba Basim Tamimi, Türkiye’den ailesini bırakmaları için İsrail’e baskı yapmasını istedi

‘Ablam sesimizi dünyaya duyurdu’

‘Ablam sesimizi dünyaya duyurdu’
Zulmün, baskının, çaresizliğin ortasında dünyaya gözlerini açan bir kız çocuğu düşünün. O kız çocuğunun yaşıtlarıyla oyunlar oynayacak, hayaller kuracak yaştayken Filistin direnişinde en ön saflarda yer aldığını... İsrail’in baskısına korkusuzca direnen, Filistin’in umudu olan bu kızın adı Ahed Tamimi. Şu anda 17 yaşında ve geride bıraktığı yıllara çok şey sığdırmış. Küçük yaşına rağmen kocaman bir yüreği ve idealleri olan Tamimi, Filistin direnişinin gülen yüzü, cesur kahramanı. İsrailli bir askere attığı yumruktan sonra direnişin sembolü haline geldi. Öyle ki Amerikalı siyahilerin sembol ismi Rosa Parks’a bile benzetildi.

Haberin Devamı

Anne, teyze abi hapiste

O Filistin direnişi için yeni bir umut olurken annesi, kardeşi ve teyzesi onunla İsrail hapishanelerinde...

Çocukluğundan beri Filistin direnişinin içinde yer alan aktivist Ahed, doğup büyüdüğü Ramallah’taki Nabi Saleh köyünde İsrail karşıtı gösterilerde hep en öndeydi. Çocuk yaşta katıldığı protestolarda İsrail askerine sert tavırlarıyla dikkat çekti. İsrail’in zulüm politikasına öfkesini her fırsatta açığa vuran Ahed, 15 Aralık’ta evine gelen askerlere tokat attı. Annesi Neriman tarafından çekilen olayın görüntüleri sosyal medyada paylaşım rekoru kırdı. Milyonların desteğini alan Tamimi, tüm dünyada Filistin direnişinin kahramanı ilan edildi. Bu durum İsrail hükümetini çok sinirlendirdi ve bir sabah erken saatlerde evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Onunla birlikte kardeşi ve annesi, “saldırı ve sosyal medyada kışkırtma”, olay anında orada olan teyzesi de “güvenlik güçlerine saldırı” suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Haberin Devamı

‘Ablam sesimizi dünyaya duyurdu’

FİLİSTİN'İN CESUR KIZI

Ahed Tamimi, 2012’de protestolarda bir İsrail askerini yumruk atmakla tehdit etti, 2016’da erkek kardeşini taş attığı gerekçesiyle gözaltına almaya çalışan askerlerden kurtardı. 2017’de de ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına tepki olarak düzenlenen protestolara katıldı, silahlı iki İsrail askerine bağırırken ve tokat atarken görüntülendi.

‘Ablam çok güçlü ve cesur’

Filistin direnişinin bu efsanevi ismi Tamimi’nin doğup büyüdüğü Nabi Saleh köyüne giderek, Tamimi ailesinin hapiste olmayan fertleri ile bir araya geliyoruz. Tamimi’nin hayatının izini sürmek ve yakınlarıyla görüşmek için yaptığımız uzun yolculuk sona erince, bizi karşılayan protesto gösterilerinde İsrail askeri tarafından kolu kırılan 14 yaşındaki Muhammed ve 11 yaşındaki Salem Tamimi kardeşler oluyor.

Evde, iki gençle ablaları Ahed’in posteri ve onuruna verilen plaketlerin önünde sohbet ediyoruz. Ablaları gibi cesur kardeşlere soruyorum, “Korkmuyor musunuz?” Muhammed hemen cevap veriyor; “Ne için korkacağız? Onlar Allah’tan daha mı büyük?”

Babaları evde olmadığı için iki kardeş ilgileniyor bizimle. Muhammed, kolu alçıda olmasına rağmen ısrarla hizmet ediyor ve üzüm suyu ile fıstık ikram ediyor. Küçük kardeş Salem, uzun saçları ve renkli gözleriyle bir Ortadoğuludan çok Batılılara benziyor, tavırları ise bir Filistinli gibi. Muhammed ise büyük olmasının da etkisiyle daha sosyal ve konuşkan. Ablası ve annesinden ayrı geçirdikleri ayların hiç önemli olmadığını dile getiren Muhammed, “Çok şükür sadece Allah’a güveniyoruz. Allah bizim yanımızda olmasaydı, bu acıya, ayrılığa dayanamazdık. Ablam çok güçlü ve cesur. Onunla gurur duyuyorum. O Filistin’in sesini dünyaya duyurdu” diyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'YE MİNNETTAR

Muhammed ve Salem ile sohbet ederken kapı çalıyor. Gelen baba Basim Tamimi. Yorgun olduğu dikkat çeken Basim Tamimi, bizi görünce seviniyor. Türkiye’den gelmiş olmamız burada çok önemseniyor ve el üstünde tutuyorlar. Baba Tamimi sarılarak “Hoş geldiniz” diyor. Gecenin ilerleyen saatleri olduğu için kalkmak konusunda aceleci davransak da Basim Tamimi ağırdan alıyor. Her an İsrail askerlerinin gelebileceği endişesiyle babayla sohbet ederken kendimi diken üstünde hissediyorum.

‘Ablam sesimizi dünyaya duyurdu’

Basim Tamimi, oğlu Valid ile birlikte eşinin, kızının ve baldızının hapiste olduğunu belirterek, “Biz haklarımız için direniyoruz. Türklerden gelen desteklerden çok memnunuz. Hepimiz özgürlüğün savaşçılarıyız, hepimiz insanlığın bir parçasıyız. İsrail; işgalin, kapitalizmin, silah endüstrisinin bekçisi. İsrail bizim düşmanımız, Türkiye’nin de düşmanı” diyor.

Haberin Devamı

“Ailemi bıraksınlar”

Her fırsatta Türkiye’nin desteğinden duydukları memnuniyeti dile getiren Tamimi, “Kızım Ahed’i 12 yaşında Türkiye’ye davet edip ödül veren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan İsrail hükümetine ailemi serbest bırakmaları için baskı yapmalarını istiyorum. Türk hükümetinin ve insanının desteğine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Aynı dini paylaşıyoruz ve beraber olursak işgal altındaki Filistin’i kurtarabiliriz. Bizler inanıyoruz ki Filistin, sadece Erdoğan’ın kalbinde değil, bütün Türklerin kalbinde. Bu yüzden bizim meselemiz Türklerin de meselesi. İsrail hükümetine baskılarımızı devam ettirmek zorundayız” mesajını veriyor.

‘Ablam sesimizi dünyaya duyurdu’

Erdoğan’dan Tamimi’ye tebrik

Ahed Tamimi, İsrail askerlerine karşı takındığı cesur tavrından dolayı dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından kabul edilmiş ve İstanbul Başakşehir Belediyesi tarafından da “Hanzala Cesaret Ödülü”ne layık görülmüştü.

Haberin Devamı

‘Ablam sesimizi dünyaya duyurdu’

Netanyahu: Hapisten çıkamaz

Uluslararası Af Örgütü, Tamimi’nin serbest bırakılması için çağrıda bulunurken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “O artık hapisten çıkamaz” demişti.