Gündem Açılan mezardan hakikat çıkacak

Açılan mezardan hakikat çıkacak

26.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

11 yaşında evlatlık olduğunu öğrendi. Annesini ararken bir isim buldu ama ölmüştü. Hem de şüpheli şekilde. ‘Annem’ dediği Pamuk Deniz’in mezarını açtıran Ekmekçi, “Bu mücadele yok edilen kadınlar ve mağdur edilen çocukların sesi olacak” diye konuştu.

Açılan mezardan hakikat çıkacak

Doğduğu gün annesinin terk ettiği Dilek Ekmekçi’nin gerçek ailesini bulmak için başlattığı mücadele devam ediyor. Annesi olduğunu öne sürdüğü Pamuk Deniz’in Kars’taki mezarına ulaşan Ekmekçi, mahkeme kararıyla Pamuk Deniz ve Pamuk Deniz’in annesi Şamame Deniz’in mezarını açtırdı. İki mezardan alınacak DNA örneğiyle Deniz’in annesi olup olmadığını öğrenecek olan Ekmekçi, “Annemin 13 yaşında çocukken nikahsız evlendirildiğini, hayalet gibi yaşam sürdüğünü, çocuklarına kavuşamadan öldüğünü gösterdiğimde Türkiye’de ezilen, öldürülen hatta yok edilen kadınlar ve mağdur edilen çocukların sesi duyulacak” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Doğum Evi’nde 1982 yılında doğan Dilek Ekmekçi, annesi tarafından hastanede aynı gün terk edildi. Bir günlüğüne Çocuk Esirgeme Kurumu yurduna verilen Ekmekçi, İstanbul’dan Hatice Gülten Ekmekçi tarafından evlat edinildi. Dilek Ekmekçi, evlatlık verildiğini 11 yaşında öğrendi. İzmir Amerikan Koleji’nden mezun olan Dilek Ekmekçi, İstanbul Üniversitesi’nde hukuk okudu. Galatasaray Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yaptı. İlk çocukluğu ve gençliği boyunca anne ve babasının kim olduğunu sorgulayan Dilek Ekmekçi, 2007’de evlatlık verilmesine aracı olan Tevfik Ertürk’e biyolojik ailesine ulaşmak için başvurdu. Tevfik Ertürk, 18. dönem ANAP milletvekili ve 12 Eylül darbe döneminin Başbakanlık Özel Kalem Müdürü’ydü. Ertürk’ten “Ailenin kim olduğunu bilmiyorum” cevabını alan Ekmekçi, arayışına devam etti. Nüfus ve doğumevi kayıtlarına ulaşan Ekmekçi, bir ablasının olduğunu öğrendi. Gönül Çelik adındaki ablasına ulaşan Ekmekçi, yapılan DNA testiyle de Çelik’in ablası olduğunu ispatladı. Daha sonra Ankara 5. Aile Mahkemesi’nde ilk analık/babalık davasını açtı ve “Kuran” soyadına ulaştı. Kuran ailesi, Ekmekçi’nin bir gün kaldığı yurtta hizmetli olarak görev yapan çiftti. Hatice Kuran’ın kimlik bilgileri kullanılarak Ekmekçi evlatlık verilmişti.

Haberin Devamı

Kuran ailesini bulan ancak beklediği cevabı alamayan Ekmekçi’ye ablası Gönül Çelik’in anlattıkları ışık oldu. Çelik, yetiştirme yurdunda kaldığı dönemde adını sürekli değiştiren bir kadının kendisini “Annenim” diyerek ziyaret ettiğini anlattı.

Savcılık şüphelendi

Yurt kayıtlarından bu kadının 2009 yılında hayatını kaybeden Pamuk Deniz olduğu belirlendi. Pamuk Deniz’in ölüm kaydında 2009 yılında Ankara’da bir trafik kazasında hayatını kaybettiği belirtiliyordu. Deniz’in cenazesinin Kars’ta toprağa verildiğini belirleyen Ekmekçi’nin aile mahkemesine başvurusu sonucu annesi olduğunu öne sürdüğü Pamuk Deniz ve Pamuk Deniz’in annesi Şamame Deniz’in mezarının açılmasına karar verildi. 2 Mayıs 2018’de Dilek Ekmekçi’nin de katılımıyla mezar açıldı. DNA örnekleri alınarak Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Haberin Devamı

Açılan mezardan hakikat çıkacak

Dilek Ekmekçi, ayrıca Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na giderek Pamuk Deniz’e detaylı otopsi yapılmasını da istedi. Annesi olduğunu düşündüğü Pamuk Deniz’e Ankara’da araba çarptığı söylenmesine rağmen bu yönde hiç delil bulunmadığını belirleyen Ekmekçi, savcıya bir hafta sonra Kars’ta hiçbir evrak tutulmadan gömülmesini şüpheli bulduğunu söyledi. Ekmekçi, “Dosyanın şüphelilerinden Kars Akyaka eski belediye başkanlarından olan ve dayım olduğunu tahmin ettiğim Abamüslüm Deniz, annemin ölümünü nüfusa ölümünden üç yıl sonra yazdırdığını ve yalan beyan ettiğini itiraf etti” diye konuştu. Kanıtlar üzerine Kars Cumhuriyet Savcılığı, hiçbir hastanede kaydı olmayan Pamuk Deniz’e doktor muayenesi yapılmamasını, defin ruhsatı verilmemesini ve mezarlık müdürlüğüne bildirilmeden Akyaka köyünde gömülmesini şüpheli buldu. Açılan mezardan çıkarılan 154 parça kemiğe otopsi yapılmasına da böylece karar verildi.

‘Annem susturuldu’

Pamuk Deniz’in nasıl öldüğü, neden usulsüz gömüldüğü ve Dilek Ekmekçi’nin annesi olup olmadığı birkaç ay içinde yazılacak raporla ortaya çıkacak. Dilek Ekmekçi, “Annem olduğunu düşündüğüm Pamuk Deniz’in başına neler geldiğini öğrenmek istiyorum. Araba çarpmasıyla ağır yaralanan kadının Kars’ın sınır ilçesi Akyaka’ya kadar karayoluyla gittiğine inanmamı bekliyorlar. Kars Devlet Hastanesi’ne götürdüklerini söylüyorlar ancak böyle bir tedavi kaydı yok. Tıbbi yardım almadan çok ciddi kırıklarla vefat ettiği şüphesi var. Annemi bulmak için sorgulamalara başladığımda öldürüldüğünü düşünüyorum. Ben kendisine ulaşmak üzereyken, gerçekler ortaya çıkmasın diye annem Pamuk Deniz’in susturulduğunu ispatlayacağım” dedi.

Haberin Devamı

Açılan mezardan hakikat çıkacak

‘Bu mücadele sonunda kadının adı olacak’

Evlatlık verildiği ailenin harika olduğunu söyleyen Ekmekçi, “Ama hep gerçek ailemi merak ettim. 11 yıl önce başlattığım mücadele sonunda kadınların adı olduğunu herkes anlayacak. Kuran ailesi tarafından soy bağımın karartıldığını, yıllar sonraysa annemin öldürüldüğünü kanıtladığımda kadının adı olacak. Annemin 13 yaşında çocukken nikahsız evlendirildiğini, hayalet gibi yaşam sürdüğünü, ablamı yurtta sahte isimlerle ziyaret etmek zorunda kaldığını ve çocuklarına kavuşamadan öldüğünü gösterdiğimde Türkiye’de ezilen, öldürülen hatta yok edilen kadınlar ve mağdur edilen çocukların sesi duyulacak” dedi.

Haberin Devamı

Açılan mezardan hakikat çıkacak