Gündem Adalar’daki atlara New York modeli

Adalar’daki atlara New York modeli

20.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Faytonlar için uzun araştırmalar yapan Kınalı Platformu Sözcüsü Çetinkaya, Adalar için New York modelini önerdi. 68 faytonun olduğu New York’ta fayton plakasının 600 bin dolar olduğunu kaydeden Çetinkaya, standardın yükseleceğini savunuyor.

Adalar’daki atlara New York modeli

Atlara kötü muamele yapıldığı gerekçesiyle hayvanserverlerin eleştirdiği Adalar’daki faytonlar, bu kez de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla gündemde. İstanbul mitinginde Erdoğan, ‘Atları özgürlüklerine kavuşturacağız’ sözleriyle bir faytonlar için çalışma yürütüldüğünü açıklamıştı. Fayton konusunda uzun zamandır araştırmalar yürüten isimlerden Kınalı Platformu Sözcüsü Nurhan Çetinkaya’nın önerisi ise Adalar için New York modelinin uygulanması. Faytonların belediye sorumluluğunda hizmet vermeye başladığı günden bu yana sorun yaşandığını belirten Çetinkaya, dünyanın önemli merkezlerinde NewYork’ta da atlı faytonların şehir nostaljisinin baş aktörü olarak görev yaptığını ancak belli düzenlemeler bulunduğunu söyledi. 68 faytonun olduğu Newyork’ta fayton plakasının 600 bin dolar olduğunu kaydeden Çetinkaya, “Plakanın azlığı ve hizmetin belli bir standartta olması fiyatları bu derece yükseltiyor” dedi.

Haberin Devamı

Dekovil hattı

Faytonlar için dekovil hattı yapılması gerektiğini de dile getiren Çetinkaya, “Ada içi ulaşımda en kısa mesafe 21 TL en uzak mesafe 79 TL. Faytoncular, adada ikamet eden adalıları çok cüzi bir ücret ile taşımalı. Faytonlar adaların nostalji yüzü olmalı, bunun için hem faytonlar daha hafif özel alaşımlı malzeme ile üretilmeli, yürüyüş takımlarına ilave edilecek kendinden şarjlı aparat ile torku yükseltip ata verdiği yükü azaltarak atların daha az yorulması sağlanmalı. Atların yaşam koşullarına ve çalışma saatlerine düzenleme getirmeli. Dünya standartı gün/9 saat. Bu kuralı aşılmamalı. Ayrıca faytoncuların ehliyet ve rutin kontrolleri yapılmalı, kılık ve kıyafetleri ada ve mesleki yaşam koşullarına göre düzenlenmeli, iletişim kursları ve pratik yabancı dil eğitimiyle kariyerleri yükseltilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüzde 30’u barınaksız

İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından Adalar’daki fayton taşımacılığına ilişkin daha daha önce hazırlanan raporda, atların sağlık, bakım ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanmadığına dikkat çekilmiş, yüzde 30’nun barınaklardan yoksun olduğuna vurgu yapılmıştı.

Raporda faytonların turistik ve nostaljik araç olması gerekirken toplu ulaşım aracı olarak kullanıldığına dikkat çekilmişti. Rapor doğrultusunda yeni kararlar alınmış ve Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da 40 tane elektrikli faytonun faaliyete başlamasına karar verilmişti. Öte yandna Adalar Kaymakamlığı’na bağlı Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu da geçtiğimiz 13 Şubat günü 6 maddelik bir tebligat yayınlayarak adalarda motorsuz araca geçilmesi, Büyükada’da sadece lunapark bölgesinde turistik amaçlı sınırlı sayıda fayton bulunmasına yönelik çalışma yapılmasını kararlaştırmıştı. Tebligatta, tek ulaşım aracı olması sonucu Adalar’da kapasitenin üzerinde at olması, hayvan sahipleri tarafından atların bakım koşullarının olması gerektiği gibi sağlanmaması gibi sebeplerle faytonların ulaşım aracı olmaktan çıkarılması öngörülmüştü.

İklim Başmüzakerecisi Berlin örneğini verdi

Haberin Devamı

Türkiye’nin İlklim Değişikliği Başmüzakerecisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, iklim değişikliği zirvesi için bulunduğu Berlin’deki elektrikli faytonların adada kullanılmasını önerdi.

Adalar’daki atlara New York modeli