Siyaset Adalet Kurultayı’nın sürpriz katılımcıları

Adalet Kurultayı’nın sürpriz katılımcıları

21.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin davetini kırmayan isimler arasında Ak Partili eski Başbakan Yardımcıları Yalçınbayır ve Şener’in yanı sıra eski MHP’li Dağdaş, eski DYP’li bakanlar Söylemez, eski ANAP Genel Başkanı Nas ve eski EMEP Genel Başkanı Tüzel de bulunuyor

Adalet Kurultayı’nın  sürpriz katılımcıları

CHP, Çanakkale’de 26-29 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştireceği “Adalet Kurultayı”nın hazırlıklarını büyük bir hızla sürdürüyor. Milliyet’in aldığı bilgilere göre katılımı netleşen ve çalıştaylarda konuşma yapacak isimler arasında eski Ak Partili Başbakan Yardımcıları Ertuğrul Yalçınbayır ve Abdüllatif Şener’in yanı sıra, Necmettin Erbakan başbakanlığındaki 54. Hükümet’te Devlet Bakanı olarak görev alan, daha sonra MHP’de bir süre politika yapan Gürcan Dağdaş, eski DYP’li bakanlar Ufuk Söylemez ile Ayfer Yılmaz, eski ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas, eski ANAP milletvekili Abdülbaki Erdoğmuş, eski EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel. İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve eski Ak Parti milletvekili ve eski Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da yer alıyor.
Adalet Kurultayı üzerinde, 6 MYK üyesinden oluşan bir organizasyon komitesi ilgileniyor. Daha önce duyurulan 8 ana panelin yanı sıra 100’e yakın çalıştay yapılması benimsendi. Milliyet’in aldığı bilgilere göre “Vergide Adalet”, “Bütçede Adalet”, “İhale, Teşvik ve İzinlerde Adalet”, “Bilgi ve İletişimde Adalet”, “Sanayi ve Ticarette Adalet”, “İmar ve Kentsel Dönüşümde Adalet”, “Bitkisel Üretimde Adalet”, “Tarım İşçilerine Adalet”, “Orman Köylülerine Adalet”, “Hastalara Adalet”, “Sağlık Çalışanlarına Adalet”, “Enerjide Adalet”, “Akademisyenlere Adalet”, “Asker ve Polise Adalet”, “İnsan Haklarında Adalet” gibi çalıştay başlıkları netleştirildi. Çalıştaylarda CHP’li bir koordinatör ve yine CHP’li en az bir raportörün bulunması, çalıştaydaki çıktıların da bu raportörler vasıtasıyla hem partiye hem de kamuoyuna duyurulması benimsendi.
Yelpaze geniş
Alınan bilgilere göre Kurultayın Organizasyon Komitesi bugün ya da yarın bir araya gelerek, çalıştay başlıkları ve katılımcılar üzerinde son çalışmalarını yapacak. Son çalışmanın ya bizzat Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulması ya da çarşamba günü yapılması öngörülen MYK toplantısında masaya yatırılması planlanıyor. Kurultay alanınından bir ya da iki gün CHP’li yöneticilere teslim edilerek, gerekli hazırlıkların yapılması için vakit kazanılması noktasında parti ile hükümet arasında uzlaşma sağlandığı da öğrenildi.
Milliyet’in aldığı bilgilere göre Ak Partili eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, “Geçimde Adalet” ana panelinde, Ak Partili eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır ise “Devlette Adalet” ana panelinde konuşacak. Sosyalist soldan, muhafazakar sağa kadar çok geniş bir yelpazede katılım sağlanması amaçlanıyor. Bu çerçevede Marksist iktisatçı Korkut Boratav ile muhafazakar iktisatçılar Mete Gündoğan ve İbrahim Halil Sugözü’nün aynı panelde konuşturulacak olması dikkati çekiyor. Konuşmacılar arasında Uluslararası Şeffaflık Örgütü Türkiye Temsilcisi Oya Özarslan ile Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) temsilcisi Gökhan Taymaz da yer alacak.