Siyaset ‘Adaletsizliğin çözümü vicdan’

‘Adaletsizliğin çözümü vicdan’

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

BM 73. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden Emine Erdoğan, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Washington DC şubesinin düzenlediği “Günümüzdeki İnsani Sınamalara Karşı Türkiye’nin Rolü” başlıklı panelde konuştu.

‘Adaletsizliğin çözümü vicdan’

Erdoğan konuşmasına, “Somali’de, Yemen’de, Suriye’de, Gazze’de, Myanmar’da baskı ve zulüm altında yaşayan tüm kardeşlerimi buradan selamlıyorum” sözleriyle başladı. Söz konusu ülkelerde büyük acılar yaşandığına dikkati çeken Erdoğan, “Yapabildiğimiz, konuşmaktan, sebepleri kritik etmekten çok daha öte şeyler olmalı. İnsani yardım, bu anlamda insanlık vicdanının en anlamlı fiilidir” dedi.

Haberin Devamı

‘Hesapsız cömertlik’

‘Global insani yardım’ raporundan veriler sunan Erdoğan, 2017 yılında 134 ülkede yaklaşık 201.5 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu vurguladı. Erdoğan, gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu belirtti.

Dünya üzerindeki adaletsizliklerin hesaplarla değil, çoğalan merhamet, sevgi ve vicdan duygusuyla çözülebileceğine dikkati çeken Erdoğan, “İşte bu nedenle Türkiye’nin insani yardım vizyonu kredilere değil, tam anlamıyla insani yardıma dayanmaktadır. Türkiye’yi, insani yardım konusunda milli gelire oranla birinci yapan da bu hesapsız kitapsız cömertliktir” ifadelerini kullandı.

Makale yazdı

Emine Erdoğan, dün ayrıca “Afrika’nın sorunlarını çözmek için kadınlara şans verin” başlıklı bir makale kaleme aldı. El Cezire’nin internet sitesinde yayımlanan makalede Erdoğan, “Son yıllarda 46 Afrika ülkesinden 3 bine yakın genç kız, Türk devletinin sağladığı burslarla yüksek kaliteli milli eğitim kurumlarına erişim sağladı. Programın başlayışından bu yana 362 kadın, Türkiye’deki eğitimlerini tamamladı ve kendilerine daha iyi bir gelecek kurmak üzere ülkelerine doktor, mühendis ve öğretmenler olarak geri döndü” değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, “Türkiye’nin, kadınların güçlendirilmesine yönelik verdiği özel önemle de ilişkili olan Afrika’da gelişim çabaları, Afrikalı sorunlara Afrikalı çözümlerin ilham vermesi arayışıdır. Afrika atasözünde dendiği gibi, ‘Aslan nasıl yazacağını öğrenene kadar, tüm hikayeler avcıyı yüceltecektir” ifadelerini kullandı.