Dünya Adayların son tartışması bolca gerginlik doldu...

Adayların son tartışması bolca gerginlik doldu...

21.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD başkanlık seçimleri öncesi adaylar, Türkiye saatiyle dün sabaha karşı üçüncü ve son kez TV’de tartışırken, karşılıklı hakaret ve suçlamalar adeta havada uçuştu. CNN’in tartışma sonrası anketinde Clinton önde çıktı...

Adayların son tartışması bolca gerginlik doldu...

ABD’de 8 Kasım’da gerçekleşecek başkanlık seçimlerine sayılı gün kala, Cumuhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ve rakibi Demokrat Hillary Clinton, TV’deki tartışmalarının son raunduna çıktı. Las Vegas’ta gerçekleşen bu son buluşmaya, ikili arasında zaman zaman yükselen tansiyonun yanı sıra, Trump’ın “seçim sonuçlarını tanımayabilirim!” iması damga vurdu.
Tartışmayı yöneten Fox News spikeri Chris Wallace, Cumhuriyetçi adayın “seçimlerde hile olduğu” yönündeki açıklamalarına atfen “Seçim sonuçlarını tanıyacak mısınız?” şeklinde bir soru yöneltti. Trump, buna “Zamanı gelince bakacağım” yanıtını verirken, Clinton da, bu sözler üzerine “Bu korkunç bir şey. Demokrasimizi aşağılıyor. Ben bilhassa dehşete kapıldım” ifadesini kullandı.
New York Times gazetesi, Trump’ın cümlelerini “ABD demokrasisine şüphe düşürecek açıklama” olarak yorumlarken, Associated Press ajansı da Trump’ı “Amerikan demokrasisinin temel direğini alaşağı etmekle” suçladı.
El sıkışmadılar
Başkan adaylarının birbirlerinin ellerini bile sıkmadığı tartışma gergin bir ortamda geçerken, karşılıklı suçlama ve hakaretlerden arta kalan zamanda dış politika, göç, ekonomi, kadın hakları, Anayasa Mahkemesi ve başkanlığa uygunluk gibi konular masaya yatırıldı. Tartışmadaki önemli anlar, şu şekilde gelişti:
Trump’ın, kendisine yönelik cinsel taciz suçlamalarını gündeme getiren Clinton’a verdiği “Sen ne kadar iğrenç bir kadınsın!” cevabı tepki çekti. Trump, buna rağmen “Kadınlara benden daha fazla saygı duyan kimse yok” demeyi ihmal etmedi.
‘Putin daha zeki’
Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, zekasıyla Clinton ve Obama’yı alt ettiğini savundu. Clinton ise rakibini “Putin’in kuklası” olmakla suçladı.
Clinton, kadın ve LGBTİ’lerin haklarını koruyacağını söylerken, Trump da, silah bulundurma hakkı konusunda güvence verdi.
Trump, yüksek mahkemeye “kürtaj karşıtı” yargıçlar atayacağını, Clinton ise bu kararın kadınlara bırakılması gerektiğini söyledi.
Trump, Irak ordusunun Musul’a girmesini Clinton’ın başkanlık için yarışmasına bağlarken, “Musul ABD’nin elindeydi, ABD çekilince DAEŞ’e geçti. Şimdi de İran orada daha etkin olacak” diye konuştu.
CNN/ORC’nin anketine göre, izleyicilerin yüzde 52’si tartışmanın galibinin Clinton, yüzde 39’u da Trump olduğunu savundu. Clinton’un önceki münazaralara oranla oy kaybettiği görüldü.
Yapılan son anketler, Trump’ın, “seçime hile karıştırılıyor” sözleriyle, kendisini destekleyenler nezdinde bir puanlık avantaj sağladığını gösterdi.
‘Sakın gülüşmeyin!’
İran, başkan adayları arasındaki son tartışmayı ilk kez ekranlara taşıdı. İran, anti-Amerikancı yaklaşımı pekiştirmek için münazarayı İngilizce, Arapça ve Pers dillerinde yayınladı.
Münazaranın ardından “#VoteNobody” (Kimseye oy vermeyin) başlığı, sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri haline geldi.
Münazarayı izlemeye gelen seyirciler, Trump’ın kadınlara saygı duyduğu yönündeki sözleri sonrasında “gülmemeleri” konusunda uyarıldı.