Adım adım saç ekim aşamaları

SAÇ EKİMİ AŞAMALARI

Saç ekimi aşamaları nelerdir? Saç ekimine geldiğim zaman neler yaşarım? Saç ekimi nasıl gerçekleşir? Adım adım saç ekimi süreci nasıldır? Saç ekimi sürecinde yaşananlar nelerdir? Aşama aşama saç ekimi operasyonu nasıl yapılıyor? Tüm ayrıntılarıyla saç ekimi operasyonu? Adım adım saç nakli nasıl gerçekleşir? Saç ekimi nasıl yapılır?

Saç Ekimi Kavramını Tıptaki Gelişimine Kısa Bir Bakış
İlk olarak 1952 yılında Dr.Orentreich tarafından Amerika’da gerçekleştirilen saç naklinden sonra, 1980’li yıllarda motorlu cilt trepanlarının kullanıldığı “otogreft tekniği” ortaya çıkmıştır ancak o dönem bu teknikle sadece 2000 greft toplayabilmek için 80 saatin üzerinde işlem gerçekleştirmek gerekmekteydi.

1990’lı yıllarda saç kökünün içinde barındığı, büyüdüğü yapı olan “foliküler ünite” kavramının bulunması ile birlikte, FUT (Folliculair unıt transplantation) yöntemi geliştirilmiştir.

FUT yönteminden 6 yıl sonra 1996 yılının başında Dr.Woods, iğneler yardımı ile greftlerin toplanması yöntemine dayanan bir teknik uyguladığını açıklamış ancak bu kavramı bilimsel literatüre geçirmemiştir.

Nihayet 2002 yılında Rassman ve Bernstein tarafından saç köklerinin mikro greftler şeklinde toplanmasıyla gerçekleştirilen FUE (Folliculair Unıt Extraction) olarak isimlendirilen teknik tıp terimleri arasına kabul edilmiş, dünya çapında gerçekleştirilen seminer ve sempozyum ve kongrelerle tanıtılmıştır.

Günümüzde Saç ekimi
Uygulanmaya başlandığı ilk yıllardan itibaren, gerek doğallık, gerek uygulanabilirlik, gerekse ortaya çıkabilecek komplikasyonların önlenmesi açısından uzun bir süreç atlatan saç ekimi operasyonları son 10 yıl içerisinde büyük bir değişim göstermiştir.

2008 yılında FUE yönteminde kullanılacak yeni tıbbi aparatlar geliştirilmiş ve böylece çok sayıda greftin toplanmasını olanaklı hale gelmiştir.

Haberin Devamı

Günümüzde bu yöntemle uygulanan başarılı ve doğal saç ekimleri, saç dökülmelerine karşı saç ekimi tedavisinin, son 8 sene içerisinde ciddi anlamda yaygınlaşmasına sebep olmuştur.

FUE saç köklerinin donör bölgeden (genellikle arka iki kulak arasında kalan ense bölgesinden) 3 ya da 5 li gruplar halinde toplanmasını sağlayan bir saç eki günümüzde saç ekiminde FUE yönteminden daha iyi bir greft alım yöntemi henüz kullanılmamaktadır.

Haberin Devamı

Önemli Bilgi: Günümüzde kullanılan saç ekim teknikleri FUE ve FUT olmak üzere sadece 2 çeşittir ve bu yöntemler greftlerin donör bölgeden alınma şekline göre ayrılmıştır.

FUT ve ya FUE yöntemi ile toplanan greftlerin, bekletilmesi veya ekimi sürecinde değişik bir takım uygulamalar, farklı isimlerle gündeme gelmektedir ancak burada önemle belirtmekte fayda var ki bu değişik isimlerle pazarlanan, birbirinden çok ufak farklarla ayrılan uygulamalar tıp literatüründe SAÇ EKİM YÖNTEMİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMEKTEDİR.

Saç Ekimi Hakkında 8 Önemli Tavsiye
1-Saç ekim operasyonları “sağlık ekipleri eşliğinde bizzat doktor tarafından” gerçekleştirilmesi gereken operasyonlardır. Operasyonunuzun doktorunuz tarafından yapılacağına emin olmalısınız.

Haberin Devamı

2-Saç ekimi tecrübe ve el becerisi gerektiren bir operasyondur. Doktorunuzun kaç senedir saç ekimi yaptığını ve bu süreçte kaç hastaya baktığını öğrenmeye çalışın.

3-Doktorunuza aklınıza takılan soruların hepsini sormayı ihmal etmeyin. Saç ekimi estetik açıdan önem arz eden bir operasyon olduğu için doktorunuzun size ve beklentilerine vakit ayırarak dinlemesi önemlidir.

4-Reklam amaçlı, değişik isimlerle sizlere sunulan saç ekim uygulamalarına kanmayın, “saç ekiminde en yeni teknik” başlığıyla yapılan yayınları dikkatlice araştırın.

5-Öncesi sonrası fotoğraflar önemli bir referans olsa da günümüzde teknoloji yardımıyla değiştirilebilmektedir. Çok fotoğraf görmek isteyin ve mümkünse doktorunuzun daha öne saç ektirmiş bir hastasıyla görüşün.

6-Mutlaka iyi araştırma yaparak, birden fazla doktorun görüşünü almaya çalışın ve kararınızı öyle verin.

7-Tek seferde yüksek sayıda greft ekimini tercih etmeyin. Bu şekilde yapılan ekimler, donör bölgeyi tükettiği için, gerekli olduğu durumlarda ikinci bir operasyonu imkansız hale getirebilir.

8-Doktorunuzla görüşerek, beklentileriniz ile dönor bölgenizin sunduğu imkânların uyumlu olduğuna emin olun. Abartılı vaatleri kanmayın, gerçek olanı öğrenin.

5 ADIMDA SAÇ EKİMİ

Saç dökülmesi farklı yaşlarda ve farklı sebeplerle ortaya çıkabilen psikolojik ve sosyal olarak insanı etkileyen önemli bir sorundur. Saçların dökülmesinden başlayarak saç ekimine kadar uzanan süreci sizlerle ayrıntılı olarak paylaşmakta yarar görüyorum.

Adım adım saç ekimine giden süreç kişinin saç dökülmesinin fark edilir boyuta ulaştığı anla başlar.

Erkek ve kadınlar için günde 100 saç teli kaybı saç büyümesi döngüsü içerisinde normal kabul edilmektedir.

Stresten, Beslenme yetersizliklerine ya da bir takım hastalıklara kadar farklı sebeplerle ortaya çıkabilen saç dökülmelerinden bazıları sebebin ortadan kalkması ile kendiliğinden yok olabilirken bazıları da çeşitli ilaç ve solüsyonlarla tedavi edilebilmektedir ancak hormonal ve metabolik rahatsızlıklardan kaynaklanmayan ya da genetik yatkınlık sebebiyle ortaya çıkan dökülmelerde ilaç tedavisi etkili olamamaktadır.

1. ADIM: Karar Verme Ve Doğru Zamanlama

Saç ekimine giden süreçte ilk aşama karar verme sürecidir. Kişinin saç dökülmesi sosyal, psikolojik ve özel hayatını yoğun bir şekilde etkilemeye başladığında saç dökülmesi yaşayan kişi çözüm yolları arayışını arttırmaktadır.

Saç ekimine karar verme aşaması, saç dökülmesinin geri dönüşü olmayan ve gün geçtikçe artan bir dökülme çeşidi olduğunun fark edilmesiyle gündeme gelir.

Karar verme sürecinde yapılması gerekenler

· Araştırma ve Bilgilenme:Saç ekimi konusunda yeterince bilgi edinilmesi, kişinin yapılacaklar hakkında fikir sahibi olması karar verme sürecini hızlandırmaktadır.

İnternet araştırmaları etkili bilginin yansıra yanıltıcı bilgilerde içerebilmektedir. Bu noktada yapılması gereken şey, internet araştırmalarını geniş bir çerçeve içerisinde güvenilir kaynaklardan yapma gerekliliğidir. İnternet üzerinden yeterince okuma yapan kişi doğru bilgi ile reklam kokan yanıltıcı bilgiyi birbirinden rahatlıkla ayırt etmeye başlar.

· Saç Analizi: Saç analizi, saç dökülme çeşidinizi ve seviyenizi ortaya koyan ve saç yapınızı analiz eden bir işlemdir. Saç analizi sonrasında saç yapınızın saç ekimine uygunluğunu öğrenmek saç ekimine karar verme sürecinizi etkilemektedir.

Saç analizi yaptırmak aynı zamanda saç ekimi için doğru zamanı belirlemenizi de sağlayacaktır. Bazı durumlarda saç ekimi seviyeniz saç ekimi için ideal zamana gelmemiş olabilmektedir. Doktorunuz böyle durumlarda bir süre daha beklemenizi önerebilir.


Günümüzde bazı saç ekim doktorları, hastaların doğru bilgilenmesini sağlamak amacıyla saç analizini ücretsiz olarak yapmaktadır.

Bunlarında yanı sıra karar verme aşamasında kişinin kendi duygularını ve saç dökülmesinin ilgili rahatsızlık boyutunu iyi değerlendirmesi gerekmektedir.

Herhangi bir gerekçe olmadığı halde, saç ekimine karar vermeden önce senelerce bekleyen kişilerin, saç ekimi sonrası oyalanarak geçirdikleri bu süre için pişmanlık duyabildikleri gözlenmiştir. Saç dökülmesinden yoğun şekilde rahatsızlık duyan kişilerin, tıbbi bir gereklilik yok ise oyalanmadan saç ekimi yaptırması, saç dökülmesi sebebiyle oluşan olumsuzlukların daha hızlı bir şekilde ortadan kaybolmasına sebep olur.


2. ADIM: Doktor Seçimi

Saç ekimi yaptırmaya karar veren kişi için en önemli konu doktor seçimidir. Yoğun olarak tecrübe ve el becerisi gerektiren ve cerrahi bir operasyon olan saç ekiminde beklentilere uygun sonuçlar almanız konusunda sizi doğru bilgilendirecek olan kişi seçtiğiniz doktorunuzdur.

Saç ekimi operasyonları, steril koşulları doğru şekilde sağlanmış hastaneler ve cerrahi tıp merkezlerinde, sadece doktorlar tarafından yapılması gereken mikro cerrahi operasyonlardır.

Saç ekiminizi yapacak kişinin mutlaka diplomalı bir doktor olmasına dikkat ediniz. Günümüzde malesef hala herhangi bir sağlık eğitimi almamış kişiler de “saç ekimi uzmanı” adı altında saç ekimi yapabilmektedir. Saç ekimi yapacak doktorun T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen yetki belgesini almış olması gerekmektedir. Doktor seçiminde bir diğer önemli nokta, saç ekim doktorunuzun operasyonu yapıp yapmayacağı konusudur. Uzun süren ve emek isteyen bir operasyon olan saç ekimi operasyonunuzu bir hemşire ya da yardımcının değil bizzat doktorunuzun kendisinin gerçekleştireceğine emin olunuz.

Ülkemizde özellikle son yıllarda saç ekimi popülaritesi hızla artan bir alan oldu. Doktor seçimi açısından özellikle büyük şehirler için seçenek sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu seçenekler arasında doğru olanı seçmek, yapılan reklamlarla birlikte iyice zorlaşır hale gelmiştir. Yaptığınız araştırmaların ardından belirleyeceğiniz birkaç saç ekim doktoru ile doğrudan görüşme yapmalısınız.

Saç ekimi doktorunuzun yanında kendinizi rahat hissetmeniz ve aklınıza takılan tüm soruları rahatlıkla sorabilmeniz saç ekim doktorunuz seçerken size yardımcı olacak bir diğer kriterdir.

3.ADIM: Ön Görüşme

Kişiye özel bir operasyon olan saç ekiminde kişinin saç yapısı, saç dökülme şekli ve derecesi, donör bölgenin kalitesi saç ekim operasyonunu başarısını etkileyen faktörlerdir. Saç ekiminde ön görüşmenin önemi işte burada devreye girer.

Ön görüşme öncesinde çeşitli açılardan çekilerek yollanan fotoğraflar, ortalama bir fikir elde edilmesi için kullanılabilse de, saçların durumu ile ilgili sağlıklı ve net teşhis konulabilmesi için doktorunuzla birebir görüşmeniz gerektiğini unutmayın.

Ön görüşme için, saç ekimi yaptırmak istediğiniz doktorun internet sitesinde bulunan iletişim formunu doldurarak, telefon numarasını arayarak ya da canlı yardım gibi özellikleri kullanarak doktorun ekibi ile iletişime geçebilir, ön görüşme için randevu alabilirsiniz.

Ön Görüşmede Neler Yaşanır?
Size bilgi verecek ve sizi yönlendirecek operasyon danışmanınız tarafından karşılanırsınız. Hakkınızda daha ayrıntılı bilgi edinilmesi için hazırlanmış “hasta bilgi formu” nu doldurduktan sonra doktorunuzla görüşürsünüz.

Doktor ilk olarak saç analizinizi gerçekleştirir. Saç analizi dökülme şekline göre çok kısa süreceği gibi bazı durumlarda, bazı kişiler için daha ayrıntılı bir analiz gerekebilmektedir.

Doktorunuzla yaptığınız görüşme sırasında dökülme hızınız, sebepleriniz, olası ekim şekliniz ve sonucunuz hakkında bilgilendirilirsiniz, ön görüşme esnasında ekilecek greft sayısı ve saç ekim yöntemi de (FUE ya da FUT) kararlaştırılır.

Ekilecek alanın yoğunluğu açısından bakıldığında büyük sayıda greft ekimleri iyi gibi görünse de; tek operasyonla donör bölgenin tüketilmesi, gereklilik durumunda tekrar ekim yapılamaması anlamına gelebileceği için önerilmemektedir.

Yaklaşık yarım saat kadar süren ön görüşmede operasyon gününe karar verildikten sonra tahliller damar yolu açılarak 2 tüp kan örneğiniz tetkikler için laboratuvara gönderilir.

Dökülme sebeplerinizle ilgili olarak daha net yanıtlar almanızı sağlayacak olan kan tahlillerinde ayrıca operasyon sırasında bir sorunla karşılaşılmaması açısından sarılık, HIV (AIDS) , şeker ve hepatit gibi önemli hastalıkların kontrolleri yapılmaktadır. Hastanın saç ekimine engel ya da risk teşkil edecek bir rahatsızlığının olup olmadığının öğrenilmesi başarılı bir operasyon yaşanabilmesi için çok önemlidir.

Kan testi sonucunda Hepatit C ve HIV virüsü varlığında saç ekimi iptal edilirken, Hepatit B bulgusuna rastlanmışsa, gerekli önlemler alınarak operasyona devam edilmektedir.

Operasyon öncesi dikkat edilecek hususlar

Ön görüşmede doktorunuz tarafından sizlere operasyon günü ve öncesinde dikkat etmeniz gereken noktalar anlatılmaktadır. Doktorunuzun dediklerini eksiksiz yerine getirmek operasyonun başarılı ve sorunsuz geçmesi açısından oldukça önem arz etmektedir.

1-Sürekli kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza bildiriniz ve operasyon öncesi doktorunuza danışmadan vitamin dâhil herhangi bir ilaç kullanmayınız.

2-Operasyon öncesinde alkol ve sigara tüketimini durdurunuz.

3-Operasyon öncesi kafeinli içecekler tercih etmeyiniz.

4-Hafif yiyecekler yiyebilirsiniz. Uzun sürebilen saç ekimi operasları öncesinde tok olmanız daha konforlu bir operasyon geçirmenizi sağlayacaktır.

5-Operasyona saçlarınız yıkayarak gelmeniz tavsiye edilir. Herhangi bir şekillendirici ya da losyon kullanmayınız.

6- Düğmeli, rahat çıkarılabilen kıyafetler tercih ediniz.

Doktorunuzla yaptığınız görüşme sırasında aklınıza takılan tüm soruları rahatça sormanız gerektiğini unutmayınız.


4.ADIM: OPERASYON

Operasyona Hazırlık


Saç ekim operasyonunuz en az 4 kişilik sağlık ekibi ve doktorunuz tarafından cerrahi koşulları tam olarak yerine getirebilen bir hastanede ya da tıp merkezinde gerçekleştirilmelidir.


Operasyon için belirtilen saatte danışmanınız tarafından karşılanırsınız. Bekleme ve dinlenme alanında nihai saç ekim planlanması için kısa bir konsültasyon gerçekleştirilir, saç ekimi ile ilgili son hatırlatmalar ve bazı kontroller yapılır. Yapılan bilgilendirmelerin ardından operasyon için gerekli bilgilendirmenin yapıldığına dair bilgi formu doldurulur.


Saç Ekimi Planlama Aşaması

Doktor kişinin yüz anatomisini inceler, kişinin saç yoğunluğu, açıklığı ve yüz şeklini ve sizin isteklerinizi birarada analiz ederek en uygun ön saç çizgisini belirler. Ardından doktorunuz tarafından ön saç çizgisi ve greft dağılımını belirleyecek olan sınır noktaları belirlenir ve kalemle kafanız üzerimde bazı işaretlemeler yapılır.

Saç ekim planlama aşamasında kişinin istekleri, yaşı ve yüz şekli çok önemlidir. Kişinin isteklerine en yakın ve estetik şeklin planlanması doktorunuz tarafından yapılır.

Operasyon öncesinde gerekli görüldüğü takdirde doktorun isteği doğrultusunda hasta, saç kesim bölümüne alınarak saçları traş edilir. (Bazı özel durumlarda saçlar traş edilmeden de saç ekimi yapılabilmektedir.)

Operasyon saati geldiğinde ameliyat önlüğü giydirilen hasta operasyon odasına alınır.

Lokal Anestezi “donör bölgesinin uyuşturulması”


Yüzüstü yatırılan hastanın, tüm kafa bölgesi alkol yardımıyla dezenfekte edilir. Donör bölge (genellikle arka iki kulak arasında kalan ense kısmı) greft toplanması sırasında herhangi bir acı hissetmemesi için lokal anestezi ile uyuşturulur. Çok ince uçlu iğneler yardımıyla yapılan lokal anestezi sırasında hasta hafif bir ağrı hissedebilir.

FUE yöntemi ile greft alımı
Anestezinin etkisini göstermesi için gereken 15 dakikalık sürenin sonunda içinde saç kökleri ve derinin bulunduğu greftlerin alımına geçilebilmektedir.

FUE yöntemi, greftlerin milimetrik çaptaki, uçları keskin boru şeklindeki “micro-punch” denilen uçlarla hazırlanarak, tek tek alınması prensibine dayanmaktadır.

Micro-punch’ın boru şeklindeki keskin uçları saç köklerini içeren foliküllerin etrafında 0,6 mm – 0,8 mm çapında dairesel kesiler meydana getirmektedir. Bu şekilde kısa sürede yerinden çıkarılmaya hazır hale gelen saç kökleri micropen-set yardımıyla rahatça toplanabilmektedir.


Micro-punch uçlarla yapılan bu dairesel kesi işlemi günümüzde iki şekilde yapılabilmektedir.

1. Manual-punch:Bu teknikte “piasemen” isminde kalem gibi bir alete takılı olan micro-punch uçlar doktor tarafından döndürülerek kullanılır.
Bu şekilde hazırlanan greftler micropen-set yardımıyla toplanır.

Micro-motora göre çok daha uzun süren işlem, daha fazla emek ve vakit gerektirmektedir. Bu teknik el yordamıyla yapıldığı için, doktor tecrübesi çevredeki kıl köklerine zarar vermemek adına daha çok önem kazanmaktadır.

FUE yönteminin ilk çıktığı yıllardan sıklıkla kullanılan bu teknik günümüzde, daha çok yüz gibi hassas bölgelerde, az sayıda greft gerektiren ufak yama ekimlerinde tercih edilmektedir.

2. Micromotor: Bu teknikte micro-punch uçların takılı olduğu pieasemen, el yordamıyla değil, bu iş için özel olarak geliştirilmiş bir cihaz yardımıyla döndürülmektedir.

Micromotorla greft alım işlemi ufak vuruşlarla hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.

Greft toplama hızını arttıran bu yöntem, günümüzde manuel-punch’a kıyasla daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Doğru ayarlamalar yapıldığında çoklu greft toplamalarında önemli avantajlar sağlamaktadır.

Her iki tekniğinde kendi içinde avantajlı olduğu yönler bulunmaktadır.

Kıl kalınlığına göre en uygun boyuttaki punch uçlarının tercih edilmesi, dokuya uygun derinlik ve açı ile giriş yapılması iz oluşumunu ortadan kaldırabilmektedir. Bu tercihlerin her iki yöntem içinde doktorun tecrübesi ve bilgisi ile alakalı olduğu unutulmamalıdır.

FUE yöntemiyle greft alımlarında bu şekilde “Micromotor” ya da “manual punch” ile hazır hale getirilen saç kökleri “micropen-set” ismi verilen cımbıza benzer yapıdaki bir alet ile toplanmaktadır.

Toplanan Greftlerin Ekime Hazırlanması
Toplanan greftlerin derilerinden ayıklanarak ekime hazır hale getirilmesi, saç kökü kaybı yaşanmaması adına çok önemli bir süreçtir. Toplanan saç köklerinin ölmeden ve zarar görmeden ekim anına hazırlanması ve o ana kadar en doğru şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu adım iki aşamada gerçekleşmektedir.

1-Greftlerin Ayıklanması: İçinde tek veya kişinin saç yapısına göre daha çok saç kökü ve bir miktar deri bulunan greftler micropen-set yardımıyla alındıktan hemen sonra hemşireler tarafından dikkatlice fazla doku ve yağ katmanından ayrıştırılarak tek tek özel bir solüsyon içerisindeki gazlı bezin üzerine yerleştirilir.

2-Saç Köklerinin Saklanması: Uzun süreli mikro cerrahi operasyonlar olan saç ekim operasyonlarında, beslendiği ve korunduğu kafa dokusundan ayrılan saç köklerinin tekrardan ekilecek ana kadar geçen sürede (yaklaşık 2 ila 8 saat) en doğru şekilde saklanması, saç köklerinin yeni ekim noktasına tutunarak natürel halini alabilmesini en önemli etkenidir.

Tek bir saç kökünün bile doğal görünümlü saçlar yakalayabilmek için çok önemli olduğu düşünüldüğünde saç kökü saklama koşulları konusu ayrı bir öneme sahiptir.

Uluslararası Saç ekim konferanslarında bu konu ile alakalı olarak yapılan tartışmalarda saç köklerine baskı yapılmamasının önemi ve saklama koşullarında kullanılacak solüsyonun özelliklerinin önemi üzerinde durur.

Saline saklama:
Saç kökleri çoğunlukla “saline” ya da “serum” olarak adlandırdığımız tuzlu solüsyonlarda saklanmaktadır. Ne yazık ki bu saklama koşulları uygun sayılabilse de yeterli değildir. Ucuz olması sebebiyle tercih edilen saline yönteminde en iyi şartlarda toplanmış saç kökünün %10 kaybı normal sayılmaktadır.

Hypothermosol saklama:

2013 yılında Dr. Boden tarafından ABD’de bulunan saklama solüsyonu 2-8 ° C de biyolojik maksimum koruma stabilitesi sağlamak üzere formüle edilmiştir. Pahalı bir yöntem olduğu için bir çok yerde tercih edilmeyen hypothermosol saklama günümüzde bilimsel olarak kabul görmüş en etkili saklama yöntemidir.

Ek uygulamalar:

Günümüzde bazı saç ekim merkezleri, kök hücrede bekletme, saç kökü yağı kullanımı gibi bir takım yöntemlerle saç köklerinin bekleme süresince beslenmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yöntemlerin saç kökü için olumsuz herhangi bir etkisi ispatlanmadığı gibi olumlu etkileri de bilimsel olarak kabul görmüş değildir.

Burada yeniden belirtmekte fayda görüyorum ki, FUE ve FUT dışında internet ortamında farklı isimlerle, “yeni saç ekim yöntemi” olarak deklare edilen uygulamalar, ek uygulamalar kısmında ifade ettiğim gibi bir takım ufak değişikliklerden meydana gelmektedir ve saç ekim yöntemi olarak tıp literatüründe henüz kabul görmemiştir.

Greft Sayım işlemi

“Bana ekildiği söylenen greft sayısından nasıl emin olurum?”Greft sayısı hesaplama işlemi saç ekimi operasyonunun düzgün işleyişinin önemli noktalarından biridir. Saç ekimi yapılacak olan alana, donör bölgeden toplanan greft sayısı kadar oluk açılacağı için greft sayımının doğru yapılması son derece mühimdir.

Bunun yanı sıra saç ekimi yapılacak kişi de verici sahasından toplanarak kendisine ekilen greftlerin sayısını hesaplamak isteyebilmektedir.

Greft ayıklama işlemi sonrasında tek tek saklanmak solisyonlar içerisindeki gazlı bezler üzerinde bekletilen greftler kolay hesaplamaya uygun olarak özenle yerleştirilmektedir.

İçerisinde greft yerleştirilmiş koruyucu petlerin üzerindeki saç köklerinin soldan sağa ve yukarıdan aşağıya doğru çarpmak bize her bir pette kaç tane greft olduğunu göstermektedir. Bu sonuç operasyon süresince değişen saklama petleri ile çarpılması size ekilen greft sayısını bulmanızı sağlar.

Saç Ekiminde Kanal Açma
Buraya kadar 2 İla 4 saat süren greft toplama işlemi bittikten sonra saç köklerinin yerleştirileceği yuvaların hazırlandığı kanal açma işlemine geçilir. Kanal açma işlemi süresinde hasta sırtüstü uzanmalıdır.


Kanal açma işlemi saç ekiminin en önemli aşamasıdır. Ekilen saçların doğru açı ve doğal bir görünümle çıkması kanal açma aşamasıyla başlar. Daha önceden planlanan açı ve yönde, doğru derinlikte kanallar açılması noktasında devreye doktorun tecrübesi girer.

Kanal açma işleminde 3 önemli nokta vardır;

1- Kanal Genişliği ve Derinliği:Kanal açma işleminden önce, toplanan saç köklerinin yapısı doktor tarafından dikkatlice incelenir. Kanal açma işlemi toplanan saç köklerine uygun olması açısından hassas bir hesaplamadan sonra başlar. Saç köklerine uygun derinlikte veya genişlikte olmayan kanallar, operasyon başarısını düşürebilmektedir.

2- Kanal Açıları:Saçların doğru açılarda yerleştirilmesi doğallığı sağlayan en önemli etkendir. Saçların, kafa yüzeyi ile yapacağı açılar var olan saçlar ve saç açıklığı dikkate alınarak hesaplanır.

Ön alın çizgisinde saç kökleri 30 derecelik açı ile verilerek ekilmeli saçların eğimi yüze doğru olmalıdır. Aynı şekilde şakak bölgeleri ise 45 derecelik açı ile yanlara doğru yönlendirilmelidir. Tepe bölgesine yaklaştıkça bazı saç kökü açıları 60 dereceye kadar çıkabilmektedir. Arka kısımlarda yönler yavaş yavaş enseye doğru döndürülmeleridir, bu noktada ise açılar git gide darlaşır. Doğallığın sağlandığı bu aşamada yapılan hatalar, bilgisiz ve tecrübesiz ellerde halk arasında “çim adam” diye tabir edilen saçların çıkmasına sebep olmuştur

Doktorunuzun saç ekimi tecrübesi, bugüne kadar ekim yaptığı hasta sayısı, doğru hesaplama ve el becerisi gerektiren kanal açma işleminin başarısını etkiler.

3- Kanal Yönleri:Açılanacak olan kanalların, kişinin dökülmeden önceki saçlarının yönleriyle benzer şekilde yerleştirilmesi kişinin ilerde saçlarına, kendi özgün görüntüsüne uygun şekiller verebilmesini sağlar.

Lokal Anestezi “ekim yapılacak alanın uyuşturulması”

Kanal açma işlemi öncesinde de hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemesi için lokal anestezi uygulaması yapılacaktır. Operasyon başında donör bölgeye uygulanan şekilde, çok ince uçlu bir iğneyle bu bölgelere özel olarak hazırlanmış preparat enjekte edilerek, ekim yapılacak alan uyuşturulur. Kafa derisinin uyuşma süresi maksimum 15-20 dakikadır.

Lokal anestezi uygulamaları operasyon süresince gerek duyulduğu takdirde tekrarlanabilmektedir.

Kanal Açma Teknikleri

Kanal açma teknikleri doktorun yıllarca edindiği tecrübelerle birleşerek profesyonelleşir, saç ekimi konusuna yıllarını vermiş doktorlar kanal açma konusunda kendine özel el becerileri geliştirirler. Günümüzde kabul görmüş iki tane kanal açma yöntemi vardır.

1-Sagittal slit: Eski bir kanal açma tekniği olan sagittal (sacital) slit, saç ekilecek bölgede çizgi halinde kesikler açılmasıyla gerçekleştirilir. İz oluşma olasılığı, doğal açının tam olarak yakalanamaması sebebiyle yavaş yavaş terkedilmektedir.

2-Lateral Slit:(Kalem tekniği ya da iğneli saç ekimi şeklinde de isimlendirilmektedir.) Kanal açma işlemi için özel olarak tasarlanmış, ince bistüriler yardımıyla yatay kanallar açmayı sağlayan Lateral Slit tekniği, özellikle göz önünde olduğu için çok önem arz eden ön alın çizgisi ve şakak bölgelerinde kullanılmaya başlanmış, zamanla sağladığı doğallık sebebiyle kullanım bölgesi artmıştır.

Lateral Slit, emek ve zaman isteyen zahmetli bir uygulama olmasına rağmen doğru açının yakalanmasını, kolaylaştırır. Küçük kanallar açılabilmesi olanak sağladığı için iyileşme hızlıdır ve özellikle ince ciltli kişilerde yara olasılığı azalır.

Saç Köklerinin Ekimi

Operasyonunun bu aşamasında toplanan greft sayısı kadar, saç kökü yuvası açılmalıdır. Önceden planlanan sayı ve şekillere göre tek tek açılan yuvaların ardından saç köklerinin ekim işlemine başlanır.

Hemşireler tarafından önceden ekime hazır hale getirilmiş saç kökleri, doktor tarafından “micropen-set” yardımıyla tek tek açılan yuvalara yerleştirilir. Ekim işlemi tamamlandıktan sonra saç ekimi yapılan alan açık bırakılmalı, üzerine herhangi bir baskı uygulanmamalıdır.

Tüm greftlerin tek tek ekiminin ardından saç ekimi operasyonu doktorunuzun sizinle yapacağı konsültasyonla bitirilir. Operasyon sonrası doktorunuz saç ekimi sonrasında dikkat edilecek hususları anlatır. Bu hususlar, ekilen saçların yeni yuvalarına uyum sağlayabilmeleri açısından çok büyük önem arz etmektedir.

Operasyon sonrasında evine ve normal hayatına rahatlıkla dönebilecek olsa da, hastane çıkışında hastanın yanında bir kişinin olması ve hastanın araba kullanmaması önemle tavsiye edilir.

5.ADIM: Operasyon Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar

İlk 12 saat araba kullanmayınız.

İlk 3 gün, saçınızı yıkamayınız. Daha sonrasında ekim yapılan noktaları fazla sıcak sudan ve basınçtan sakınınız, başınızı havlu ile kurulamayınız.

Size verilen ilaçları saatinde ve düzenli olarak kullanınız.

İlk hafta alkol kullanmayınız.

İlk 10 gün, sizi terletip yorabilecek cinsel ilişki, spor, ağır işler vb. aktivitelerden uzak durunuz.

Saç köklerinin tutmasını engelleyebileceği için panik ve stresten uzak durunuz.

En az iki ay güneş ışığından, top oyunlarından ve deniz aktivitelerinden uzak durunuz.

Ekim yapılan bölgeyi baskı ve çarpmalardan sakınınız. Fazla sıkı olmayan bir şapka ile bölgeyi koruyunuz.

İyileşme süresinde saç ekilen bölgeyi kaşımayınız.

İlk 2 ay saç spreyi veya jöle kullanmayınız.

Bu kurallara uyulmasının saç köklerinizin tutması, istenildiği yönde uzaması ve iyileşme sürecinin kısalması açısından önemli olduğunu unutmayınız

Dr. Yetkin BAYER

www.yetkinbayer.com