Advertorial Sıcak havanın etkilerinden korunmak için bunlara dikkat!
Sponsorlu

Sıcak havanın etkilerinden korunmak için bunlara dikkat!

05.06.2023 - 12:15 | Son Güncellenme:

Yaz geldi ve açık havada geçireceğimiz zamanlar da uzadı. Sıcak günlerin keyfini çıkarırken yaşam kaliteniz korumak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte güzel bir tatil döneminde keyfinizin kaçmasını önleyecek bazı püf noktaları!

Sıcak havanın etkilerinden korunmak için bunlara dikkat

Günün belli zamanlarında güneşten kaçının
Güneşin genel sağlığımız için gerekli olduğu yaygın olarak bilinse de, doğrudan ve uzun süre maruz kalınan güneş ışığının bazen çok ağır sonuçları olabilir. Deri katmanlarını geçebilen ultraviyole ışınlara sahip olan güneş, ciltte yanıklara ve yaşlanma etkilerine neden olmasının yanı sıra, bazı şartlarda cilt kanserine kapı açabilir veya vücudun aşırı ısınıp su kaybetmesine neden olarak çok boyutlu sağlık sorunları yaratabilir. Çözüm aslında çok basit: güneşin en kızgın olduğu 10:00 – 16:00 saatleri arasında daha çok gölgede olmaya ve cildinize uygun güneş koruyucu bir krem kullanmaya özen gösterirseniz tüm bu negatif etkilerden kolayca uzaklaşabilirsiniz. Ve tabii ki giysinize uyum sağlayacak şık bir şapka ile güneşten korunma yolunda büyük fark yaratmanız mümkün.

Haberin Devamı

Sıcak havanın etkilerinden korunmak için bunlara dikkat

Yeteri kadar sıvı almayı ihmal etmeyin
Uzun geçen kış mevsiminin ardından hepimiz aydınlık günleri özledik ve güneşi görünce kendimizi açık alanlara attık. Sıcakların günlük hayatta sorunlara yol açmasını önlemek için, bedeninizin gereğinden fazla su kaybetmesine izin vermemeli ve gün içerisinde 2 – 2,5 litre civarında su tüketmeye özen göstermelisiniz. Ani ve fazla miktarda su kaybetmek kan basıncınızı tehlikeli şekilde değiştirebileceği gibi, kas krampları, böbrek yetmezliği, kalp ve karaciğerde fonksiyon bozuklukları, hatta beyin sağlığında gerileme gibi ileri dereceli sorunlara da yol açabilir. Gün içerisinde sıvı tüketmeyi ihmal etmeden ve sıvı tercihinizi özellikle “su”dan yana kullanarak yazın keyfine doya doya varabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sıcak havanın etkilerinden korunmak için bunlara dikkat

Sıcak günlerde giysi tercihinize dikkat edin
Bedenimizin, onu zorlayan her dış etkene karşı savunma mekanizması mevcuttur ve hem yaz sıcakları hem de nemli havaya karşı harekete geçmesi gayet doğaldır. Örneğin vücudunuz, ısısını dengeleyebilmek için terlemeye başladığında onu en çok zorlayacak şeylerden biri, sentetik ve koyu renkli giysiler olacaktır. İşte tam da bu yüzden yaz günlerinde pamuklu, açık renk kıyafetler tercih etmek ve gereğinden fazla giyinmemek genel yaşam kaliteniz açısından oldukça önemlidir. Küçük bir not: Güneşin daha kızgın olduğu saatlerde cildinizi pamuklu hafif giysilerle korumak, farklı tipteki yanıkları ve lekeleri önlemeye de yardımcı olacaktır.

Sıcak havanın etkilerinden korunmak için bunlara dikkat

Beslenme alışkanlıklarınızı mevsime göre düzenleyin
Sıcak ve nemli hava, çoğu zaman sağlıklı bir insanın bedensel faaliyetlerini bile zorlaştıracak etkilere sahiptir. Özellikle kan değerlerinizin dengeli olması ve gün içinde tansiyon sorunu yaşamamak için, metabolizmanıza ek yük olacak, sindirimi zor yağlı/ağır yiyecekler tüketmek sizi gereğinden fazla yorabilir, yaşam kalitenizi düşürebilir. Aslında tüm yıl dikkat edilmesi gereken bazı beslenme uyarıları, yazın yıpratıcı etkileri ile daha fazla kendini gösterir ve işte tam da bu yüzden, öğün saatlerine dikkat etmek, mevsim sebzeleri ve bol salata tüketmek, kızartmaları, yağlı besinleri, gazlı içecekleri ve hamur işlerini azaltmak sizi mevsim boyunca çok daha zinde tutacaktır.

Haberin Devamı

Sıcak havanın etkilerinden korunmak için bunlara dikkat

Sık sık dinlenin ve uykunuza dikkat edin
Şunu kabul edelim ki; uzayan günler, bol doğal ışık ve sıcak hava hepimizi harekete geçiriyor, bu yüzden bedensel faaliyetler gün boyunca artıyor. Vücudumuzun yükselen bu tempoya ayak uydurabilmesi ve bir yandan kendini koruyup, bir yandan da gerekli enerjiyi toplayabilmesi için dinlenme zamanlarını kaçırmamak çok önemlidir. Sadece iyi bir gece uykusuyla değil, bazen gün içerisinde yapılacak kısa bir siesta ile de pillerinizi kolayca şarj edebilir ve bedeninize ihtiyacı olan dinlenme şansını verebilirsiniz. Yazın iş yükü artan vücudunuzu, hak ettiği şekilde dinlendirmek, emin olun size sorunsuz bir tatil döneminin de kapılarını sonuna kadar açacaktır.

Sıcak havanın etkilerinden korunmak için bunlara dikkat

Mevsimin değişmesi ve yaz ikliminin doğaya hakim olmaya başlaması hemen herkes için bir mutluluk kaynağı. Keyifli bir yaz geçirebilmek için günlük hayatınızda bazı küçük ayarlamalar yapmak, daha sosyal olacağımız bu zaman diliminde yaşayabileceğiniz sorunların da önüne geçecektir. Sıcak günlerde vücudunuzun sesini dinleyin ve küçük püf noktalarını sevdiklerinizle de paylaşmayı ihmal etmeyin!