Advertorial Yenilenmiş ikinci el telefon pazarında yükseliş sürüyor: 2023 yılında yüzde 60 seviyesinde yenilenme gerçekleştirildi
Sponsorlu

Yenilenmiş ikinci el telefon pazarında yükseliş sürüyor: 2023 yılında yüzde 60 seviyesinde yenilenme gerçekleştirildi

19.02.2024 - 15:06 | Son Güncellenme:

Enflasyon, yüksek kur ve artan hammadde maliyetleri dolayısıyla tüketiciler teknolojik ürünlerde daha sürdürülebilir ve bütçe dostu seçeneklere yönelmeye devam ediyor. Türkiye’de 2023 yılında yüzde 60 seviyesinde bir yenilenme yaşandığını belirten GoPlus & Arena Genel Müdür Yardımcısı Tolga İldaşer, “Önümüzdeki yıllarda kullanıcıların yenilenmiş ikinci el cep telefonu pazarına daha fazla yöneleceğine ve sektörün daha da büyüyeceğine inanıyorum” dedi.

Yenilenmiş ikinci el telefon pazarında yükseliş sürüyor: 2023 yılında yüzde 60 seviyesinde yenilenme gerçekleştirildi

1. Yenilenmiş cep telefonu pazarının son zamanlarda nasıl bir gelişim gösterdiğini düşünüyorsunuz?

Son zamanlarda yenilenmiş cep telefonu pazarı oldukça hızlı bir şekilde büyüyor ve önemli bir gelişim gösteriyor. Enflasyon, yüksek kur ve artan hammadde maliyetleri gibi ekonomik faktörler sıfır cep telefonlarının fiyatlarını yükseltmeye devam ederken, tüketiciler daha uygun maliyetli bir seçenek arayışına giriyor. Bu da yenilenmiş ikinci el cep telefonu pazarının büyümesini hızlandırdı. Ayrıca, çevresel farkındalığın artmasıyla birlikte, tüketicilerin yenilenmiş cep telefonlarına olan ilgisi artıyor. Yeniden kullanım ve geri dönüşüm fikirleri, tüketicilerin sadece ekonomik nedenlerle değil, aynı zamanda çevresel etkileri azaltma isteğiyle de yenilenmiş cep telefonlarına yönelmelerini teşvik ediyor. Bu ilgiyle birlikte 2023 yılında yüzde 60 seviyesine bir yenilenme yaşandı. 2022 yılında 5 milyon adet yenilenmiş cep telefonu satışı gerçekleşirken, bu yıl satış miktarı 6 milyonu aştı. Önümüzdeki yıllarda kullanıcıların yenilenmiş ikinci el cep telefonu pazarına daha fazla yöneleceğine ve sektörün daha da büyüyeceğine inanıyorum.

2. Yenilenmiş cep telefonu satın almayı düşünen tüketicilere ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Yenilenmiş ikinci el teknolojik ürün alacak olan tüketiciler mutlaka, Ticaret Bakanlığı'nın yetkilendirdiği “Yenilme Merkezlerinden” ürün almaya özen göstermeli. Bu ürünler, devletin sisteminde de kayıt altında olması sayesinde cihazın kaçak olması, illegal işlemlere karışmış olması gibi sorunlarla karşılaşmamak için büyük bir önem taşıyor. Bununla birlikte, telefonu satın aldığınız yer neresi olursa olsun, IMEI’sini, faturasını, fiziksel ve donanım özelliklerini kontrol etmek gerekiyor. Örneğin, telefon hoparlörünü açıp müzik dinlemek, kamera ve pil testi yapmak gibi çeşitli denemelerle telefonu satın almak tüm soru işaretlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Yenilenmiş ikinci el telefon pazarında yükseliş sürüyor: 2023 yılında yüzde 60 seviyesinde yenilenme gerçekleştirildi

3. GoPlus olarak cihazları yenilerken nasıl bir yol izliyorsunuz? Türkiye’de kaç mağazanız var?

Hızlı rekabet koşulları ve sürekli gelişen teknolojilerin yarattığı zorlu koşullar içinde teknolojiyi ve insanı bir araya getirme vizyonumuzla kullanıcıların sahip olduğu telefon, tablet, akıllı saat ve bilgisayar gibi birçok teknolojik ürünün alım ve satışını gerçekleştiriyoruz. Kullanıcıların, cihazlarını hak ettiği değere satabilmelerini, yenileyebilmeleri ve bütçesine göre yenilenmiş ikinci el telefona ulaşması için kurduğumuz bu platformda, alım-satım süreçlerinde kullanıcı haklarını garanti altına alarak, cihazları yenileme konusunda güvenilir bir hizmet sunuyoruz. Türkiye içerisinde İstanbul, Ankara, Antalya, Samsun, Trabzon ve Erzincan’da mağazalarımız bulunuyor. İstanbul’da; Kadıköy, Silivri, Mecidiyeköy ve Pendik’te 4 mağaza ile hizmet verirken, diğer illerde ise birer adet mağaza ile faaliyet gösteriyoruz.

4. 2024 yılı ve orta vade için hedef ve stratejilerinizi paylaşır mısınız?

GoPlus olarak temel misyonumuz, kullanıcıların kullanılmış cihazlarını çevresel ve toplumsal sorumluluk bilinciyle satmalarını sağlayarak, insanlar ve teknoloji arasında köprü kurmak. Bu bağlamda, "Yenilenmiş ikinci el ürün" algısını "Yenilenmiş ürün" olarak değiştirmeye çalışıyor, tüketicilere daha kaliteli ve güvenilir bir deneyim sunmayı hedefliyoruz. Bu misyonu hayata geçirebilmek için tecrübeli ekibimiz ile birlikte, cihazların yenileme süreçlerini en üst standartlarda gerçekleştiriyoruz. İlerleyen dönemde, sürdürülebilirliği destekleyerek Türkiye'de yenilenmiş ürünler konusunda piyasa lideri olmayı hedefliyoruz. Bu vizyon doğrultusunda, Arena’nın gücü ile birlikte daha fazla insanın teknolojiye uygun fiyatlarla ve güvenilir bir şekilde erişimini sağlamak, ana hedeflerimiz arasında yer alıyor. Geçmişte farklı kanallardan 1 milyon üzerinde telefon toplayan bir marka olarak, tecrübeli ekibimiz ve Arena’nın gücü ile birçok başarıya imza atmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İlandır