Siyaset ‘Af’ tartışması bardağı taşırdı

‘Af’ tartışması bardağı taşırdı

24.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhur İttifakı ortakları arasında bir süredir pek çok konuda yaşanan görüş ayrılıkları, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dünkü grup açıklamalarıyla farklı boyuta ulaştı.

‘Af’ tartışması bardağı taşırdı

Son dönemde AK Parti ve MHP’nin ters düştüğü belli başlı konular şöyle:

Haberin Devamı

BEDELLİDE EĞİTİM SÜRESİ: Bedelli askerlik düzenlemesi sürecinde 28 günlük temel eğitim şartına Bahçeli’den itiraz geldi. MHP’nin itirazına karşın AK Parti, 28 günlük askerlik şartını 21 güne indirmekle yetindi.

HEDİYE UÇAK: Bahçeli, Katar Şeyhi tarafından Erdoğan’a hediye edilen Boeing 747-8 tipi özel uçağın iade edilmesi çağrısı yaptı.

EYT: MHP emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeyi Meclis’e taşıdı. Erdoğan, bunun yıllık maliyetinin 26 milyar lira olacağını söyledi.

AF TARTIŞMASI: Af düzenlemesi konusunda iki parti arasında gerilim 24 Haziran seçimleri öncesi başladı. Bahçeli’nin “kader mahkumlarına af” çıkışının ardından Erdoğan ve kurmayları, “gündemimizde af yok” açıklaması yaptı. Seçim öncesi bir şekilde ötelenen af krizi, MHP’nin bazı suçlarda ceza indirimi öngören teklifini TBMM’ye sunmasıyla patlak verdi. Erdoğan’ın devletin, ancak kendisine yönelik suçları affedebileceğine ilişkin vurgusuna karşın MHP’nin bu konudaki ısrarını sürdürmesi tansiyonu yükseltti. Gerilim, Erdoğan’ın Üsküdar-Çekmeköy metro hattı açılışında af talebini dile getiren bir vatandaşa verdiği yanıtla doruğa çıktı.

Haberin Devamı

ANDIMIZ: Danıştay’ın, “Öğrenci Andı” kararının ardından Bahçelikararı hukuki yönden eleştiren TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ’a Twitter üzerinden sert tepki gösterdi.

FINDIK KRİZİ: Geçen hafta, TBMM Genel Kurulu’nda fındık üreticilerinin sorunlarıyla ilgili önergede MHP, CHP, İYİ Parti ve HDP ile birlikte hareket etti. Önerge, AK Parti oyları ile reddedildi.

BRUNSON KARARI: Bahçeli, bir önceki grup konuşmasında ABD’li rahip Andrew Brunson’un serbest kalmasına sert sözlerle tepki gösterdi.

İttifak görüşmeleri sonuçsuz kaldı

MHP’nin talebi doğrultusunda yerel seçimde işbirliği konusunda AK Partili Mehmet Özhaseki ile MHP’li Sadir Durmaz bir araya geldi. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un bu görüşmeyi, “gayrıresmi” olarak nitelendirmesi MHP’yi rahatsız etti. Bahçeli, “Cumhur İttifakı’nda görüşmeler resmidir. Muhabbet edeceksek ederiz ama resmi görüşmeleri itibarsızlaştırmanın manası yoktur” dedi. 8 Ekim’de liderlerin talimatlarıyla oluşturulan ekipler ilk görüşmeyi yaptı. Görüşme sonrası Kurtulmuş, yasal altyapısı olmaması nedeniyle yerel seçimde ittifakın zorluğuna dikkati çekti.