Ekonomi Afrika’yla ticareti 2’ye, 3’e katlayalım

Afrika’yla ticareti 2’ye, 3’e katlayalım

23.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin amacının Afrika ile ekonomik ilişkilerde her iki tarafın menfaatlerinin dengeli şekilde en üst seviyeye çıkarılması olduğunu belirterek, “Afrika’nın tamamıyla Türkiye’nin dış ticaret hacmi, 2 - 2.5 milyar dolar seviyesinden bugün 25 milyar dolar seviyelerine geldi.

Afrika’yla ticareti 2’ye, 3’e katlayalım

Hedefimiz bunu en kısa zamanda çok daha ileriye, 2’ye, 3’e katlayarak devam etmek” dedi. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye - Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Ekonomi ve İş Forumu İstanbul’da başladı.

Haberin Devamı

Zeybekci, Türkiye’nin hiç bir zaman Afrika’nın ham madde kaynaklarını alıp Türkiye’de işlemek gibi bir yaklaşım içerisinde olmadığının altını çizerek, Türkiye’den Afrika’ya giden her şirketin yatırım yaptığı ülkedeki ham maddeyi yine orada işleyip ürün haline getirerek tüm dünyaya Afrikalı bir şirket olarak satmayı amaçladığını anlattı.

Ortaklık politikası

Zeybekci, 2016’da gerçekleştirilen Türkiye - Afrika İş Forumu’nun bu sene de tekrarlanacağını belirterek söz konusu forumun Türkiye’ye Afrika ile ilgili projelerini yenilemek açısından fırsatlar yarattığını, Afrika ve Türkiye’nin ticari anlamda birbirini tamamlayıcı özelliği olduğunu gördüklerini dile getirdi.

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, Türkiye’nin Afrika Açılım politikasının başarıyla sürdüğünü ifade ederek, şunları dile getirdi:

Haberin Devamı

“Türkiye, kendi tarihi tecrübesini, toplumsal, siyasal ve kültürel birikimini, sahip olduğu kaynak ve ekonomik imkanları, Afrikalı dostlarıyla ve yönetimleri ile paylaşmaya devam ediyor ve edecektir de... Ortaklık politikamızın temeli bu anlayışın etrafında şekillenmektedir.”