Gündem Afrin'de yüzler gülüyor

Afrin'de yüzler gülüyor

21.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TSK ve ÖSO güçlerinin Afrin ilçe merkezinin güneyinde sürdürdüğü operasyonlarda üç köyü daha terörden arındırıldı. İlçe merkezinde tuzaklanmış patlayıcı ve mayın temizliği devam ederken artık yüzleri gülen Afrinlilerin dönüşü sürüyor...

Afrinde yüzler gülüyor

Zeytin Dalı Harekatı’nda 60 gün geride kalırken Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Afrin’in merkezinin güneyinde teröristlere yönelik operasyonlar kapsamında, Ayn Darah, Basutah ve Burj Abdallah köylerini YPG/PKK-DEAŞ’tan arındırdı. TSK ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında önceki gün ilçe merkezi ile ilçenin kuzeyi, doğusu ve batısındaki noktaların tümünü ele geçirmişti.

Haberin Devamı

50'DEN FAZLA EYP İMHA

Afrin merkezinin teröristlerden temizlenmesinin ardından bölgedeki arama tarama çalışmaları da sürüyor. İlçe merkezinde 50’ye yakın el yapımı patlayıcı (EYP), 10’dan fazla mayınlı antitank mühimmatı imha edildi. Genelkurmay Başkanlığı da dün ilçe merkezinde yapılan çalışmalara ilişkin görüntü ve fotoğraflar paylaştı.

Yaşamın yavaş yavaş normale dönmeye başladığı kentte teröristlerin yol açtığı tahribat dikkati çekiyor. İlçe halkı, teröristlerin kaçmadan önce bazı kamu binaları ile sivillerin boşalttığı evleri EYP ile tuzakladığını, araçları ateşe verip cadde ve sokaklara büyük hasar verdiğini belirtti. Binalardaki tuzaklamalar, evlerine dönmek isteyen siviller için büyük endişe kaynağı oluşturuyor. İlçe merkezinin çevresinde de kilometrelerce uzunlukta kazılmış hendekler ve toprak yığınlarından oluşturulmuş setler bulunuyor.

Haberin Devamı

Afrinde yüzler gülüyor

ASKERE SEVİNÇ GÖSTERİSİ

Temizlik sürerken sivillerin günlerdir yaşadığı tedirginlik yerini yavaş yavaş sevince bırakıyor. İlçe merkezi ve çevresinde arama-tarama faaliyetlerini sürdüren Mehmetçik, Kafer Çil Mahallesi ve çevresinde de arama yaptı. Bölge halkı askerleri sevgi gösterileriyle karşıladı. Askerler kendi kumanyalarının tamamını bölge halkına verirken çocuklarla sohbet etti, yakından ilgilendi. İlçede gümrük ve tapu kadastro gibi kamu binalarında çok sayıda EYP tespit edilirken, ele geçen mühimmat depolarının da aynı şekilde tuzaklandığı görüldü. Adeta terör yuvasına dönüştürülen Afrin’de ÖSO mensupları, duvarlarda asılı olan teröristlerin fotoğrafları, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın posteri ile YPG/PKK’yı simgeleyen yazıları da temizlemeye çalışıyor.

EVLERİNE DÖNÜYORLAR

Yaşamın normale dönmeye başladığı bölgede, teröristlerin zulmünden kaçıp başka yerlere giden halk evlerine dönüyor. Araçlara yükledikleri eşyalarla sılanın yolunu tutan Suriyelilerin mutlulukları yüzlerinden okunuyor.

Afrinde yüzler gülüyor

YAKIP YIKIP KAÇTILAR

Afrin merkez ile Racu belde merkezinde çok sayıda bina ve dükkanda, teröristlerin duvarlara içlerinden geçebileceği genişlikte açtığı delikler de dikkat çekiyor. YPG/PKK, bölge halkını savunma adı altında yaptığı tahribatla sivillere ait pek çok bina ve dükkanının duvarını yıktı. Duvarlarında gedikler oluşan dükkanlar kullanılamaz durumda. Teröristler kent merkezini terk ederken toplu taşıma, çöp toplama ve yol yapımında kullanılan araçları da yaktı. Çok sayıda aracın bir arada yakılarak tahrip edildiği park yerinde, mazot artıklarının yanmaya devam ettiği görüldü.

Haberin Devamı

İlçe merkezinden ayrılmayan sivillerden Ebu Muhammed, kentte durumlarının iyi olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Afrin’in şu an her şeye ihtiyacı var. İlk güvene ihtiyacı var. Sonra yemeğe ve hastalar için ilaca, hastaneye ihtiyacı var. (YPG/PKK) Bölgede hastane bırakmadılar, yakıp gittiler. PKK’nın depoları gıda doluyken insanların karnı açtı. Teröristlerin ilçe merkezinden çekilmeden önce gıda depolarını yakıp gittiler. Depolardaki gıdaları sadece kendilerine ayırmışlardı, diğer sivillere vermezlerdi. Eğer örgüttensen sana verirlerdi. Yok değilsen gıda vermezlerdi.”

Haberin Devamı

Afrinde yüzler gülüyor

KAMYON GİRECEK TÜNELLER

Afrin’de, teröristlerin iş makineleriyle tepelerin içine açtığı tüneller ortaya çıkarıldı. Kent merkezinin kolaylıkla görüldüğü tepelerdeki tünellerin girişi, hafriyat taşımak amacıyla kamyonların girip çıkabileceği genişliğe sahip. Tünellerde teröristlerin, kazıda kullandığı gelişmiş teknolojiye sahip özel iş makineleri bulundu. DHA

Afrinde yüzler gülüyor

PKK'YI KOVDULAR

Afrin ilçe merkezinin ele geçirilmesi, terör örgütü YPG/PKK tarafından köyleri işgal edilen diğer Arap sakinler için de umut oldu. El Bab ilçesine bağlı Hırbet eş Şaer sakinleri, Zeytin Dalı’ndan moral alarak örgütlendi. Hafif silahlarla teröristlere karşı harekete geçen siviller, çatışmalardan sonra YPG/PKK’yı topraklarından çıkardı. BAB-AA

Afrinde yüzler gülüyor

ALFABEYİ DEĞİŞTİRMİŞLER

Yapılan arama faaliyetleri kapsamında teröristlere eğitim verildiği bir bina tespit edildi. Teröristlerin okuması için hazırlanan kitapların içeriğinde Sasani İmparatorluğu’nun tarihini anlatan bilgilerin bulunması dikkati çekti. Ele geçirilenler arasında örgütün kuracağı kantona üyelik için düzenlediği formlar da tespit edildi. Suriye’de kullanılan Arap alfabesinin yerine Latin alfabesini zorunlu kılan terör örgütünün okullarda müfredatını değiştirdiği de belirtildi. DHA AA