Gündem Afrin merkezine operasyon başladı

Afrin merkezine operasyon başladı

18.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TSK’ya bağlı Özel Kuvvetler ve ÖSO birlikleri dün gece saatlerinde Afrin merkeze girdi. Tamamen kuşatılan ilçe merkezinde operasyonlar başlatıldı.

Afrin merkezine operasyon başladı

Zeytin Dalı Harekâtı’nın 57. gününde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı Özel Kuvvetler ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri Afrin’in merkezine giriş yaptı. Tamamen kuşatılmış durumda olan ilçe merkezinde, dün gece itibarıyla operasyonların başladığı öğrenildi. Terör uzmanı Abdullah Ağar, operasyonun 17 Mart’ı 18 Mart’a bağlayan gece, yani Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde başlamasına dikkati çekti.

Haberin Devamı

TSK ve ÖSO, Afrin’de 12 köyü daha teröristlerden kurtardı. Afrin harekât alanında doğudan batıya ve batıdan doğuya ilerleyen TSK birlikleri, Afrin’in kuzeyinde buluştu. TSK ve ÖSO birlikleri, dün Afrin’in kuzeybatısındaki Mabatlı beldesine bağlı Kokani ve Aynel Hacer ile güneyindeki Cinderes beldesine bağlı Heltangarbi ve Çakıllıeccum köylerini YPG/PKK-DAEŞ’ten arındırdı. Böylece, Mabatlı beldesi ile Afrin ilçe merkezi arasındaki ana kara yolu bağlantısı kesilmiş oldu.

Mabatlı da kuşatıldı

Mabatlı beldesine bağlı Hacı Kasımlı, Cinderes’e bağlı Eşkanşarki köyleri ile Afrin ilçe merkezine bağlı Astaro köyleri de temizlendi. TSK ve ÖSO, dün akşam saatlerine kadar Afrin’de beş köyü daha teröristlerden kurtardı. Mabatlı beldesine bağlı Mirkan, Sino ve Cinderes’e bağlı Tatara, Çatalkapı ve Şeyh Obası köyleri de temizlendi.

Haberin Devamı

Afrin harekât alanında doğudan batıya ve batıdan doğuya ilerleyen birliklerin Afrin’in kuzeyinde buluşması ile ilçe merkezi üç taraftan kuşatma altına alındı. Afrin ilçe merkezini üç taraftan kuşatan TSK ve ÖSO, sivillere ise güvenli geçiş imkanı veren bir koridoru açık tutuyor.

3 bin 569 terörist

TSK ve ÖSO’nun harekâtta kontrol altına aldığı bölge sayısı 229’u köy ve 44’ü kritik nokta olmak üzere 273’e ulaştı. Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, doğudan batıya ve batıdan doğuya ilerleyen birliklerin Afrin’in kuzeyinde buluştukları belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün yapılan açıklamaya göre, harekâtın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı ise 3 bin 569 oldu.

Afrin merkezine operasyon başladı
‘Keskin nişancılar kaçanları vuruyor’

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kuvvetleriyle ilçe merkezine operasyon başlatmadan önce kentteki siviller de güvenli bölgelere kaçmaya başladı.

Sivilleri kalkan olarak kullanmayı planlayan teröristler buna engel olmak için ilçe merkezinin çeşitli yerlerine engel ve barikatlar kurup, sivillerin kentten ayrılmaması için çeşitli yöntemler deniyor. Sivil halk tüm engellere rağmen, hayatta kalabilmek ve Afrin’de teröristlerin zulmünden kurtulabilmek için yollara düşüyor. Mehmetçik ve ÖSO mensupları, YPG/PKK’dan kurtarılan belde ve köylerde güvenli ortamı sağladıktan sonra dönen sivillerin evlerine yerleşmelerine yardımcı oluyor. Harekâtın başlamasının ardından örgütün canlı kalkan olarak kullanmak için Afrin’e sürdüğü Şıltah köyünden 20 aile de teröristlerden kaçarak çareyi güvenli bölgeye sığınmakta buldu. Terör örgütünün işgalindeki alanlardan çıkmak istedikleri için teröristlerin şiddet uyguladığı grupta özellikle çocukların yaşanan durumdan etkilendiği görüldü.

Haberin Devamı

‘Allah nasip etti’

Kaçış sırasında büyük korku yaşadıklarını vurgulayan İcali, şunları ifade etti: “Sürekli kaçmaya çalışıyorduk ama bırakmadılar. Dün sabah (önceki gün) namazında uyandık ve tüm endişemize rağmen kaçtık. Allah nasip etti ve kurtulduk. Orada insanların hepsi kaçmaya korkuyor, çünkü keskin nişancılar var ateş ediyorlar. Yollarda mayın olduğunu söylüyorlar, ‘Kaçarsanız ölürsünüz’ diyorlar. Biz bunu göze alarak geldik mayına denk gelmedik ama bazı insanların mayında öldüğünü duyduk. Yapabilecek bir şey yoktu ya orada ölecektik ya da kaçacaktık.”

Haberin Devamı

Evlerine kavuşmaya hazırlanan gruptakilerden Muhammed İcali, kaçmak için her türlü gayreti sarf ettiklerini ama teröristlerin buna izin vermediğini anlattı. Büyük zulme maruz kaldıklarını ifade eden İcali, “Harekât başlayınca bizi köyümüzden sürüp yavaş yavaş Afrin’e götürdüler, bir çok insanı da aynı şekilde. Ben karşı çıktığım için 12 gün cezaevine koydular. Bana ‘Sen uçaklara koordinat veriyorsun’ deyip işkence ettiler. ‘‘Giderseniz hepinizi öldürürüz’ dediler.” Afrin’de bir çok örgüt mensubunun ilçeyi terk ettiğini vurgulayan İcali, sivillerin gitmesine izin verilmediğini dile getirdi.

‘Kaçmayı başardık’

Annesi, eşi ve çocuklarıyla kaçan Kasım Cedan da Afrin’de büyük korkuyla yaşadıklarını ve kurtulmanın kendileri için bir “mucize” olduğunu belirtti. Cedan, “20 aile traktörlere binerek birlikte kaçtık. Ama içimizde çok büyük bir korku vardı. Arkamızdan ateş etmelerine rağmen kaçmayı başardık" dedi.

Haberin Devamı

Hapishane de ele geçirildi

TSK ve ÖSO’ya bağlı Al Hamza Tümeni, Afrin’in batısındaki Merkez Hapishanesi’ni de dün terör örgütlerinden temizledi. Teröristlerin, Esad rejiminin tutukladığı kişileri, Türk askerleri ve ÖSO’ya karşı çatışma şartıyla serbest bırakıp hapishaneyi karargâha dönüştürdüğü belirlendi. Hapishanede silah ve mühimmat ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) logolu kutularda çok sayıda tıbbi malzeme ele geçirildi.

Afrin merkezine operasyon başladı

Afrin’de teröristler araçları ateşe veriyor

Teröristlerin Afrin’in bir çok noktasında araç ve binaları ateşe verdiği anlar, İHA’lar tarafından görüntülendi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde, çok sayıda teröristin kentin bir çok noktasında yaktığı bina, tesis ve araçlar yer aldı. Teröristlerin, “bunların TSK tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin uluslararası kamuoyunda algı yaratmak” amacıyla tanker, kamyon ve otomobilleri ateşe vermesinin ardından oluşan alevler ve duman bulutu görüntülere yansıdı.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Afrin kent merkezinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DAEŞ’e mensup teröristlerce bina, tesis ve araçların yakıldığı, yıkıldığı belirtildi. Açıklamada, “Bu tür olaylar ve şehre verilen zararların TSK tarafından gerçekleştirildiğine dair uluslararası kamuoyunda algı yaratılmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu tür olaylar PKK/KCK/PYD-YPG ve DAEŞ terör örgütlerince TSK hakkında olumsuz bir algı yaratılmak amacıyla planlı bir şekilde yapılmaktadır” ifadelerine yer verildi ve harekâtın başarıyla sürdüğü bildirildi.

Terörist elebaşları Mehmetçik’ten kaçtı

TSK ve ÖSO unsurlarının Afrin ilçe merkezinde kıskaca aldığı YPG/PKK’lı teröristlerin bir bölümü sivil araçlarla ayrılmaya başlarken, bir kısmı da tünel ve sığınaklara gizlenip çatışmaya hazırlanıyor.

Terör örgütü DEAŞ, Suriye’de 2016-2018 döneminde meskun mahallerden çekilmeye zorlandığı aşamalarda, yer altı ve yapıların içine yuvalandı. Örgüt, kent içine giren rakip güce tünel, sığınak ve bina içlerinden hızla saldırarak, kazanma umudu gütmeden mümkün olan en büyük zararı vermeyi hedefledi.

Afrin’de son iki gündür YPG/PKK’nın yaptığı hazırlık da DEAŞ taktiğiyle örtüşüyor. Afrin ilçe merkezindeki güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, örgüt son 48 saatte yüzlerce silahlı mensubunu sivil araçlarla tahliye etti.

Merkezden çıkartılan teröristler, örgütün eylem gücü en zayıf unsurlarını oluştururken, yine sivillere ait araçlarla ilçe merkezine sıkı eğitimden geçirilmiş başka YPG/PKK’lı teröristler getirildi. Geçen hafta ilçedeki üst düzey elebaşlarını çıkaran örgüt, orta düzey elebaşlarını da hızla bölgeden uzaklaştırdı.

Teröristler binaları tuzakladı

Altlarından tünellerle birleştirilen sığınaklarda ve duvarlarına açılan geçitlerle birbiriyle birleştirilen çok sayıda binada YPG/PKK’lı teröristler yuvalanmaya devam ediyor. Terör örgütü, gizlediği unsurları, TSK ve ÖSO ilçe merkezine girdikten bir süre sonra harekete geçirmeyi planlıyor.

TSK ve ÖSO’nun ilçe merkezine girişini engellemeye imkanı olmayan örgütün hedefinde, içeriye giren birliklere en fazla zarar vermek var. Bu amaçla caddelerdeki sivil araçlar başta olmak üzere, Beşşar Esed rejiminden kalma kamu binaları ve olası ilerleme güzergahı üzerindeki birçok bina bombalarla tuzaklandı.

Kuşatılan merkezden çıkartılması mümkün olmayan askeri araç-gereçlerin TSK ve ÖSO güçlerinin eline geçmesini istemeyen teröristler, bunları ateşe vermeye başladı.

Afrin merkezine operasyon başladı

Hastaneyi TSK vurmadı PKK’lı teröristler yIktı

Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından vurulduğu iddia edilen Afrin Hastanesi’nin dün sabah 09.43’te kaydedilen ve iddiaların yalan olduğunu ortaya koyan görüntüleri paylaştı. İHA tarafından kaydedilen görüntüler ve 09.50’de çekilen fotoğraflar, hastanenin vurulduğu iddiasının yalan olduğunu ortaya çıkardı.

Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, Afrin kent merkezinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DAEŞ’e mensup teröristlerce bina, tesis ve araçların yakıldığı, yıkıldığı, bunların içinde hastane binasının da olduğu, söz konusu hastanede bulunan donanım ve malzemelerin teröristler tarafından sökülerek kullanılmaz hale getirildiği belirtildi. Açıklamada, “Bu tür olaylar ve şehre verilen zararların TSK tarafından gerçekleştirildiğine dair uluslararası kamuoyunda algı yaratılmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu tür olaylar PKK/KCK/PYD-YPG ve DAEŞ terör örgütlerince TSK hakkında olumsuz bir algı yaratılmak amacıyla planlı bir şekilde yapılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Yazarlar