Afrodizyaklar Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Cinsel sağlık denince ilk merak edilen konular arasında afrodizyaklar var. Peki afrodizyak ne demek?

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tanımına göre afrodizyaklar cinsel isteği veya cinsel performansı arttırdığını iddia eden ürünler. Bu ürünler genelde bitkisel içerikte oluyor. Egzotik bitkiler, bazen de vitamin-mineraller ve antioksidanlar içeriyor. Bu içeriklerin çoğu tarih içinde üne kavuşmuş ve kültürel olarak yaygınlaşmış. Ginseng, Maca, Epimedium gibi bitkiler afrodizyak olarak ünü olan bazı bitkiler arasında. Yine karabiber, vanilya, tarçın gibi aromatik baharatlar da afrodizyak sayılıyor.

Haberin Devamı

Afrodizyaklar işe yarıyor mu sorusuna cevap vermek cinsel fonksiyonları anlamayı gerektiriyor. Cinsel istek, cinsel uyarılma ve performansta yaşanan sorunlar hem biyolojik hem de psikolojik ve sosyal nedenlere dayanıyor. Eğer cinsel damarlarda, seks hormonlarında, sinir sisteminde bir eksiklik varsa bunların medikal olarak tedavi edilmesi şart. Yine depresyon, ilişki sorunları, yoğun stres, performans endişesi gibi durumlarda da psikolojik destek gerekiyor. Tüm bunları yapıyorsanız o zaman afrodizyakları destek amaçlı kullanmanız uygun. Ancak tedavi yerine değil!

Hiç cinsel sorun yaşamıyorsanız bu afrodizyaklar eğer doğru bitkilere- bitkisel aktif madde içeriklerine sahipse ve bilimsel-hijyenik üretim koşullarına uygun üretildiyse libido ve uyarılmayı bir miktar olumlu etkileyebilir.

Ayrıca şunu unutmayın: Afrodizyak demek tehlike yok demek değil! Mesela Yohimbin uyarılma ve orgazmik gücü arttıran bir bitki ama ciddi kalp yan etkileri bulunuyor ve bu yüzden artık kullanılmıyor. Tabii kaçak olarak elinizdeki ürünün içinde yoksa. Bunu söylüyorum çünkü günümüzde sahte ve kopya ilaçlar ciddi bir tehlike. Maalesef özellikle cinsel gücü sihirli bir değnek gibi kuvvetli bir etkiyle hemen arttırdığını iddia eden pek çok ürünün içinde kaçak hormonlar, tehlikeli bitkiler veya sahte içerikler bulunuyor. Bu ürünler dönem dönem zaten ifşa oluyor. Ancak günümüzde sertleşme ilaçlarının bile birebir kopyasının yapıldığını düşünürsek karışık bitkisel içeriklerde daha da dikkatli olmak gerek.

Haberin Devamı

Kısacası cinsel sorunlarınızı ancak konunun uzmanına danışın. Kadınlarda isteksizlik, uyarılma sorunları, orgazm problemleri ve tabii erkek cinsel sorunlarında başarılı pek çok tedavi seçeneği var. Gerekli tedaviyi görürken destek amaçlı ürünleri de yine hekiminize danışın.