Genel Sağlık Ağrı kesicilere dikkat! Çok ağrı kesici içmek ağrı yapar

Ağrı kesicilere dikkat! Çok ağrı kesici içmek ağrı yapar

28.02.2017 - 12:09 | Son Güncellenme:

Ağrı kesici ilaçlar tedavi etmez. Ağrıyı hissetmemizi azaltır. Belli dönemlerde, bir kereye mahsus kullanılan ağrı kesiciler zarar vermez ancak migren gibi sürekli tekrarlayan durumlarda ağrı kesici kullanmanın tehlike ve zararları vardır.

Ağrı kesicilere dikkat Çok ağrı kesici içmek ağrı yapar

• Genellikle ağrının olduğu yerdeki dokuda sorun vardır ve ağrıya sebep olmaktadır. Ağrı kesici hasarı tamir etmez. Sadece hissi azaltır.

Haberin Devamı

• Ağrı kesici ilaç alındığında ağrı azalmıyor ya da geçmiyorsa sürekli aynı ilacı tekrarlamakta ısrarcı olunmamalıdır. Ağrı kesici fayda etmiyorsa doktorunuz tekrar düşünmelidir. Belki tanısı yanlıştır.

• Migren ve baş ağrılarının çoğunluğunda ağrı kesici ilaç kullanılmaktadır. Atağın başında alındıysa bazı ağrı kesiciler etkili olabilir. İlerlemiş saatlerde alınacak ağrı kesici ilaç çok işe yaramaz. Migren atağını önlemek için beklemeden bazı ağrı kesici veya atak durdurucu migren ilaçları alınmalıdır.

• Eğer migren atakları sık tekrarlıyorsa sürekli ilaç almak gerekir. Bu durum sakıncalıdır. Haftada birkaç defa ilaç almak durumundan sürekli her gün ilaç kullanmaya dönüşebilir.

• “Günlük Süreğen Baş Ağrısı” ya da “Analjezik Baş Ağrısı” sürekli hemen her gün alınan ağrı kesici veya damar büzücü migren ilaçlarına bağlı gelişir. Hastalar bu ilaçları her gün alırlar hatta günde 2-3-5 defa alanlar bile vardır. Bir çeşit bağımlılık gelişir.

Haberin Devamı

• Ağrı kesici aşırı kullanımında hasta ilacı almazsa baş ağrısı çok çok artar ama alsa da tam kesilmez. İlaç karaciğer, mide gibi organlarına zarar verdiği gibi bulantı ve sersemlik yapmaya başlar.

• İçinden çıkılmaz bir tablo oluşur. Günlük ilacını almayan hastalarda bağımlılarda olduğu gibi bulantı, kusma, ishal, aşırı ağrı oluşur. O nedenle bırakmak çok zordur.
Doktorlar ilacı bırakmaları gerektiğini söyleseler de kronik baş ağrısı çekenler yapamazlar. Çünkü migren atakları da normal ağrıya göre dayanılmazdır.

• Günlük Süregen Baş Ağrısından kurtulmak için doktor desteğinde bazı destekleyici (ağrı kesici olmayan ilaçlar) kullanarak dayanmak ve ilaç almamak denenebilir. Nöral destekli tedavi en iyisidir.

• Nöral terapi bedeni dengeler ve sürekli ilaç kullanımına bağlı gelişmiş beden değişikliklerini düzenler. Gökmen Yaklaşımı ile nedenler bulunarak aynı zamanda ağrı kaynağından ağrı tedavisi de sağlanırsa kabus gibi olan bu durum düzelebilir.

Nörolog Dr. Emel Gökmen

Yazarlar