Ağrı Ağrı'ya Ait 180 Çeşit Yemek Kitaplaştırıldı

Ağrı'ya Ait 180 Çeşit Yemek Kitaplaştırıldı

07.08.2018 - 13:32 | Son Güncellenme:

.

Ağrıya Ait 180 Çeşit Yemek Kitaplaştırıldı

Ağrı’ya Valiliği yüzyıllardan bu yana Ağrı’da yapılan birbirinden farklı 180 çeşit yemeği kitaplaştırarak ilk kültürel yayınını gerçekleştirdi.
Ağrı’da son dönemlerde başarılı projeleri hayata geçiren Ağrı Valiliği kültürel yayın anlamında bir ilke imza attı. Ağrı yöresine ait 180 çeşit yemek fotoğrafları ve tarifleri ile birlikte kitap haline getirildi. 256 sayfalık kitap yakın zamanda vatandaşlara da dağıtılacak.
Basımı yapılan ‘Ağrı Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri’ kitabı ile ilgili açıklamalarda bulunan Ağrı Valisi Süleyman Elban, kitabın Ağrı’nın yöresel yemek kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması için bir ilk olduğunu söyledi.
Elban, "Ağrı ilimiz, Doğu’da, Orta Asya’dan gelen “İpek Yolu” üzerinde bulunmaktadır. Doğubayazıt ve Ağrı, eski çağdan beri önemini koruyarak, yerleşmeye sahne olmuştur. Osmanlı Devleti döneminde sancak merkezi olan Bayazıt bölgesi ile birlikte bu bölge önemli bir kültür şehri haline gelmiştir” dedi.
Geleneksel mutfak kültüründe Ağrı’nın eski ve özgün yemeklere sahip olduğuna değinen Elban, “Ağrı çok özgün yemeklere sahiptir. Bu özgün yemekler arasında Selekeli (Sac kavurma), Gosteberg (Buğulama-çoban buğulama), Sahan kebabı, Zegme, Kuru meyveli keledos, Tırsok, Sengesir, Arpa yarmalı sebze ası, Ciris (Gulik)ası, Dağ kebabı, Sırdan kebabı, Tandırda kuzu güveç, Bozbas (piti), Tas köfte, Mercimekli erişte pilavı, Kete, Binsel (Kılor), Aşure, Zulbiya tatlısı ile Anadolu’nun en eski diyet yemeği olan Abdigor Köftesi bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Ağrı’da geleneksel mutfak kültürü ve yemekleri ile ilgili bilimsel yayınların az olduğunu ifade eden Vali Elban "Ağrı’da yemek kültürü ile ilgili çalışmalar yok denecek kadar az olduğu gibi çok sayıda yabani bitki, sebze ve meyve çeşitleri ile çorba, pilav, etli veya etsiz yemekler ile tursu, sirke, şerbet ve reçel çeşitleri unutulmak üzeredir. Bu kitapta, ilk kez 180’den fazla geleneksel yemek belgelenerek, değerlendirilmiştir. Bu çalışma sayesinde, Ağrı bölgesinde yüzlerce yıldan beri oluşan kültür sentezi sonucunda geleneksel olarak yapılan çorba, pilav, etli veya etsiz yemek, un ile yapılan yiyecek, şerbet, reçel ve tatlı çeşitlerinin tescil ettirilerek, patentinin alınması ve geleceğe aktarılması sağlanacaktır” şeklinde konuştu.