Siyaset Ak Parti’de liste mesaisi

Ak Parti’de liste mesaisi

20.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran TBMM seçimlerine ilişkin milletvekili aday listesine dün son şeklini verdi.

Ak Parti’de liste mesaisi

Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte genel merkezde liste mesaisi yaptı. Kulislerde Erdoğan’ın, mevcut milletvekillerini asgari yüzde 60-65 oranında değiştireceği öne sürülürken, yarın Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edilecek listede ismi olanlardan çok, bulunmayanların akıbeti merak konusu olacak.

Haberin Devamı

Heyecanlı bekleyiş

Bugün günübirlik Bosna Hersek’e gidecek olan Erdoğan, yine bugün Diyarbakır’da Filistin’e destek mitingi gerçekleştirecek olan Başbakan Yıldırım ile birlikte dün genel merkezde YSK’ya sunulacak Ak Parti milletvekili aday listesi üzerinde çalıştı.

7 bin 340 aday adayının başvurduğu Ak Parti’de, 14 genel başkan yardımcısının başkanlığında oluşturulan alt komisyonlar aracılığıyla gerçekleştirilen mülakatlar sonucu sayı 2 bin 100’e indirilmişti. Erdoğan’ın öncelikle mutlaka yeniden seçilmesini istediği vekilleri yazarak şekillendirmeye başladığı listesini, temayül, mülakat ve grup yönetimince sunulan performans raporlarını da dikkate alarak Yıldırım ve sınırlı kurmay kadrosu ile birlikte şekillendirildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Erdoğan ve kurmaylarının liste konusunda ser verip sır vermemesi başta yeniden adaylık başvurusunda bulunan 293 Ak Parti milletvekili olmak üzere, vekillik hayali kuranları heyecanlı bir bekleyişe soktu.

Bakanlar, milletvekilleri ve çoğu parti yöneticisi için, “sürpriz” olacağı belirtilen Ak Parti aday listesi, içerdiği isimlerden çok, listeye konulmayanlar açısından merak uyandıracak.

Seçilen Cumhurbaşkanı’nın yemin etmesiyle fiilen başlayacak Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, bakanlık görevini üstlenen milletvekilinin milletvekilliği düşeceği için, Erdoğan Cumhurbaşkanı olması halinde kabinesinde görev vermeyi düşündüğü isimleri listesine almayacak. Bu nedenle listeye giremeyenler, “bakanlık” ve sayısı beş olacağı ifade edilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı olma umuduyla bekleyecek.

Erdoğan’ın, Mart 2019’daki yerel seçimleri dikkate alarak yerel yönetimlerde değerlendirmek üzere de bazı bakan ve milletvekillerini aday listesine koymaması bekleniyor. Bu arada Erdoğan’ın iletilen tercihlere göre değerlendirme yapmak amacıyla, liste çalışması öncesi Yıldırım aracılığıyla mevcut bakanlara, “yasamada mı, yürütmede mi görev almak istersiniz” sorusunu yönelttiği öne sürüldü.

Aday tanıtımı 24 Mayıs’ta

Ak Parti, daha önce tarihi 25 Mayıs Cuma olarak açıklanan milletvekili aday tanıtım ve seçim beyannamesi açıklama toplantısını bir gün öne çekti. Genel merkezden yapılan açıklamaya göre, Ak Parti milletvekili aday tanıtım toplantısı ve beyanname açıklaması 24 Mayıs’ta Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirecek. Toplantıya, Erdoğan ve Yıldırım da katılacak.

Haberin Devamı

CHP de 24 Mayıs’ta aday tanıtım ve seçim beyannamesi yapacağını açıklamıştı. Ak Parti’nin tarih güncellemesinde, CHP ile önceki seçimlerde yaşadığı, “vaat çalma” polemiğini engellemeyi amaçladığı öne sürüldü.