Siyaset AK Parti’nin Başkan adayı Şentop

AK Parti’nin Başkan adayı Şentop

23.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

AK Parti’nin Başkan adayı Şentop

AK Parti’nin Meclis Başkan adayı halen TBMM Başkanvekilliği görevini yürüten Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop oldu. Şentop’un yarın TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak seçimlerde, 301 oy çokluğunun yeterli olacağı üçüncü turda TBMM’nin 29. Başkanı olması bekleniyor.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı nedeniyle TBMM Başkanlığı’nı bırakan Binali Yıldırım’ın ardından AK Parti’nin yeni Meclis Başkan adayının kim olacağı merakla bekleniyordu. Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla önceki gün meclis kapalı grup toplantısında, “temayül yoklaması” yapılmış, vekillerden aday olarak görmek istedikleri bir ismi yazarak zarfa koymaları istenmişti. Yoklamanın ardından zarflar açılmadan Erdoğan’a gönderilmişti. Kulislerde Şentop’un yanı sıra Grup Başkanı Naci Bostancı ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ’ın isimleri dillendirilmişti. Edinilen bilgiye göre, Şentop’un adaylığı Erdoğan’ın temayül sonuçlarını da dikkate alarak yaptığı değerlendirme sonucu netleşti. Parti kulislerinde Şentop’un adaylığı için “Hem parti içi dengeleri hem de ittifak ortağı MHP ile dengeleri gözeten bir tercih” değerlendirmeleri yapıldı. Şentop, 24. dönemde TBMM’de yeni anayasa çalışmalarını yürüten Uzlaşma Komisyonu’nda AK Parti’yi temsilen görev yapmıştı. Ayrıca Şentop, Türkiye’yi parlamenter sistemden, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiren anayasa değişikliğinin mimarları arasında yer almış, değişikliğin görüşülmesi sırasında da Meclis Anayasa Komisyonu’na başkanlık etmişti.

Haberin Devamı

Teşekkür etti

Şentop, adaylık için resmi başvurusu yapmadan önce AK Parti grubunu ziyaret etti. Yurt gezisi nedeniyle Ankara dışında bulunan Grup Başkanı Naci Bostancı’nın odasında, Grup başkanvekilleri Bülent Turan, Mehmet Muş, Özlem Zengin, Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Cahit Özkan ile bazı AK Parti milletvekilleri ile görüşen Şentop, bu görevin kendisine tevdi edildiğini belirtti. Şentop, “Tüm arkadaşlarımıza ve başta Cumhurbaşkanımıza huzurlarınızda bu göreve layık gördükleri için teşekkür ediyorum” dedi. Şentop, ardından grup başkanvekilleri, aralarında seçim bölgesi Tekirdağ’ın diğer iki milletvekilinin de bulunduğu bir grup AK Partili vekille birlikte TBMM Başkanlığı’na vekâlet eden MHP’li Celal Adan’a resmi adaylık başvurusunu yaptı. Adan, “Sayın Şentop, Türkiye’nin geçiş sürecinde emek sarf eden, meseleyi realize eden bir siyasetçidir. Allah utandırmasın, hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Haberin Devamı

Şentop, Meclis Başkanlığı seçiminde AK Parti adayını destekleyeceğini ilan eden MHP’nin Grup Başkanvekili Erkan Akçay’a da nezaket ziyaretinde bulundu.

3 aday daha kesinleşti

CHP’nin TBMM Başkanı adayı Grup Başkanvekili Engin Altay olarak ilan edilirken, İYİ Parti’de Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, adaylık başvuru yaptı. HDP’nin adayı İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü de Geçici TBMM Başkanı Celal Adan’a adaylık dilekçesini teslim etti.