Ekonomi ‘Akkuyu Nükleer Santrali 2023 yılına yetişecek’

‘Akkuyu Nükleer Santrali 2023 yılına yetişecek’

16.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Rusatom Energy Internatıonal Mühendislik Projeleri Departman Direktörü Mikhail Cherdantsev, Akkuyu Nükleer Santrali’nde gelinen nokta ile ilgili bilgi verdi.

‘Akkuyu Nükleer Santrali 2023 yılına yetişecek’

Cherdantsev, santral inşaatında ortak arayışının devam ettiğini belirterek, “Bizim için özel şirket ya da devlet farketmez, bir sınır koymadık” dedi. Santrali Rusya’nın tek başına da yapabilecek güce sahip olduğunu kaydeden Cherdantsev, “Rusya’dan ilk fonlamayı aldık” diye konuştu. Rusya’nın Türkiye’ye teknoloji transferinin de söz konusu olabileceğini kaydeden Cherdantsev, santralin 2023’e yetişeceğini belirterek, “Türkiye için 2023’ün önemli bir yıldönümü olduğunu biliyoruz” dedi. Cherdantsev, santralde çalışacak Rusların güvenlikleri için de, “Bizim Türkiye kolluk güçleriyle anlaşmamız var. Bölgenin Ruslar için güvenli bir bölge olduğunu düşünüyoruz. Üs gibi bir yer olmayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Teknoloji transferi

Cherdantsev, Akkuyu’da zemini düzleştirmek için 25 milyon metreküp kazı yaptıklarını söyledi. Santralin yeri için Türk ekonomisinin stratejik gelişme alanlarının dikkate alındığını belirten Cherdantsev, bölgedeki sanayi tesislerinin ihtiyaçları ve Antalya’nın turistik hedefleri için enerji gerektiğini vurguladı. Cherdantsev, Akkuyu’daki alanın 1982 yılında da nükleere uygun bulunduğunu söyledi. Bugüne kadar çok sayıda Türk yüklenicinin projede yer aldıpını kaydeden Cherdantsev, bundan sonra gittikçe daha fazla Türk alt yüklenicinin, Türk mühendis ve işçinin santralde çalışacağını söyledi. Cherdantsev santral alanında deprem riskinin çok az olduğunu savundu.

Rusya’nın Türkiye’ye teknoloji transferinin de söz konusu olabileceğini kaydeden Cherdantsev, “Türkiye ile yapılacak özel anlaşmalarla bu gündeme gelebilir. İran’la anlaşma bu çerçevede yapıldı” dedi.

Haberin Devamı

İkinci reaktöre izin

Cherdantsev, santralin 2023’e yetişip yetişmeyeceği sorusu üzerine de “Türkiye süreci kısaltıp kısaltamayacağımızı sordu. Referans aldığımız bazı santrallere baktık. Buna olumlu bakıyoruz. 2023’e çekilebilir. Türkiye için 2023’ün önemli bir yıldönümü olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin bir an önce dünya nükleer kulübüne girmesi çok önemli” dedi. 2. reaktör lisansı için TAEK’e dilekçe verdiklerini ve haziranda başvurularını yaptıklarını belirten Cherdantsev, “Kasımda sınırlı bir inşaat izni aldık 2. reaktör için. Bir kısmı için inşaat işlerinin reaktör yuvasını ve diğer bazı yan işler için izin verildi” diye konuştu.

Diş röntgeni kadar!

Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Lütfi Salıcı, Akkuyu NGS’nin İstanbul’un enerjisini karşılayacağını belirterek, “Nükleer santralde radyoaktif sızıntı olmaz. Nükleerdeki radyasyon bir diş röntgeninden alınan radyasyon kadardır” dedi.

İlk fon Rusya’dan geldi

Daha önce Türk şirketlerle ortaklık için görüştüklerini, 1 yıl süren görüşmelerin olumlu sonuçlanmadığını ifade eden Cherdantsev, “Türk şirketlerin yüzde 49 ortaklık verilmesi yine söz konusu olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Ortaklık arayışına rağmen santrali Rusya’nın tek başına da yapabilecek güce sahip olduğunu kaydeden Cherdantsev, “Rusya’dan ilk fonlamayı aldık. Bu ilk tahsisat hazırlık çalışmalarının sürdürülmesinr rahatlıkla yetecek bir miktar. Ekipman alımı, türbin, donanım peşinatlarını ödemeye yetecek bir miktar” diye konuştu.

Akkuyu’nun ikizi!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin referansı olan Rusya’nın Voronej bölgesindeki Novovoronej Nükleer Güç Santrali, kapılarını Demirören Haber Ajansı’na açtı. 4 bin kişinin çalıştığı santral 2.5 milyon nüfusa sahip Voronej bölgesinin elektrik ihtiyacının yüzde 85’ini ve 40 bin nüfuslu Novovoronej’in ısınma ihtiyacını karşılıyor. Akkuyu Santrali’nin ikizi olarak nitelendirilen santral, 54 yıldan beri faaliyet gösteriyor.

‘Akkuyu Nükleer Santrali 2023 yılına yetişecek’

Bomba gibi patlamaz

Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Şule Ergun, nükleer enerji santrallerinin bomba gibi patlaması durumu olmayacağını belirterek, “Fukişima, Çernobil gibi patlamalar gaz, buhar gibi durumlarla ilgiliydi” dedi.