AKNENİN GÜNCEL TEDAVİLERİ

Akne sık görülen bir cilt hastalığıdır. Akne tedavisi; Dermatoloji uzmanlarınca, uygun medikal tedavinin yanı sıra mekanik olarak cilt temizliğinin yapılması, akne oluşumun önleyecek uygulamalar ve akne izi tedavisini kapsar.

CİLT BAKIMI

Sağlıklı cilt parlak ve canlı olur. Bu yüzden 20’li yaşlardan itibaren herkesin cildini temiz tutması ve düzenli olarak bakımını yapması gerekir. Ayda bir kez bakım yaptırarak ve doktorun tavsiye ettiği dermokozmetik ürünleri kullanarak cildin güzelliğini ve sağlığını korumak mümkündür. Akneli bireylerde cilt bakımı sıklığı 1 veya 2 hafta ara ile başlanır, daha sonra ayda bir idame tedaviye geçilir. Akne hastası cilt bakımının yanı sıra dermatoloji uzmanı hekim tarafından uygun kremler hatta antibiyotik tedavisi ile desteklenir. Son zamanlarda el değmeden, içerisinde özel ürünleri içeren su ile vakumlu aquapeeling uygulamaları , akneli hastalarda tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

KARBON PEELING

Q-switched Nd-Yag lazer ile yapılabilen karbon peeling ile kolajen dokuyu canlandırmak, cildi tazelemek, akneyi azaltmak ve genişlemiş gözenekleri sıkılaştırmak mümkündür. Ağrısız işlem sonrası yara ve kabuklanma olmaması en önemli avantajıdır.

Her cilt tipine yapılabilir

Yaş, cinsiyet gözetmeksizin herkes için uygulanabilen bu yöntem, ortalama yarım saat sürmekte ve hemen günlük yaşama dönmeye olanak sağlamaktadır.

Her mevsim uygulanabilir

Ağrı ve sızıya yol açmayan, enjeksiyonsuz yapılan yöntem ile ciltteki soruna göre 1-3 seansta aknede önemli bir iyileşme elde edilir. Her cilt tipinde uygulanabilen karbon peeling, güneşin bıraktığı lekeler, çiller, ciltteki akneler, sivilce izleri, eskiyen kolajen tabakası, çevresel ve genetik pek çok faktörün olumsuz etkisini çok kısa sürede ortadan kaldırır ve tek uygulama sonrasında dahi cilde parlaklık kazandırır.

Yüzdeki ince tüyler sarartılabilir

Lazer epilasyonla kalıcı olarak yok edilemeyen ince tüylerde sarartma işlemi de yine karbon peelingle mümkündür. Hormonal bozukluğu olan ve buna bağlı olarak akne, leke ve ince tüylenmeleri olan polikistik over’i olan bayanlarda sonuçlar oldukça başarılıdır.

Haberin Devamı

Q-Switched Nd-Yag lazer ile akne iyileşmesi, kızarıklıkların giderilmesi ve iz oluşumunu azaltmak mümkündür.

DERMAPEN, DERMAROLLER

Son derece ince ve özel olarak hazırlanmış ince çelik iğnelerden oluşan dermapen ile deride çok sayıda gözle görülmeyen delikçikler açılır. Böylece salınan trombositler ve büyüme faktörleri yardımıyla derinin kendi kendisinin onarımı sağlanır. Kişinin şikayetine yönelik belirlenen serumun işlem sonrasında açılan kanallar sayesinde normalden 200 kat daha fazla emilmesi sağlanır.

Dermaroller, saç dökülmesi, leke ve akne izi tedavilerinde kullanılır. Dermaroller ile akne izi tedavisi, steril ortamda yapıldığında hiçbir sorun teşkil etmeyen son derece etkili ve popüler bir yöntemdir. Kişinin ihtiyacına göre haftada bir ya da ayda bir uygulanabilmektedir.

FRAKSİYONEL LAZER TEDAVİSİ

1996 yılından beri güvenle kullanılan Fraksiyonel lazer teknolojisi, son yıllarda kozmetik dermatolojide sıklıkla kullanılmaktadır. Bu lazer sistemi cilde uygulandığında cildin bazı bölümleri etkilenirken bazı bölümleri ise sağlam kalmakta, yani uygulamadan etkilenen alanda ciltte kontrollü hasar oluşturulmaktadır. Geri kalan sağlam cilt dokusu kısa zamanda hasarlanan alanı tamir etmektedir.

Haberin Devamı

Gözenekleri de sıkılaştırır

Akne izlerinin yok edilmesinde ve gözeneklerin sıkılaştırılmasında güvenle kullanan bir yöntem olan Fraksiyonel lazer, deri renginde açılma, canlanma ve parlaklık sağlayıp ton farklılıklarını düzenler. Yara, yanık, jilet ve cerrahi kesik izlerinin giderilmesinde tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Genellikle 3-4 seansa ihtiyaç duyulur

Cilt yenileme ve akne izi için genellikle 4 seans gereklidir. Tedavi edici etkileri 6 ay - 1 yıl devam eder. 3-4 haftada bir tekrarlanan uygulamanın seansları ortalama 15–20 dk. sürer. Uygulama sonrası ilk 24 saat yüzde kızarıklık ve yanma hissi olsa da nemlendirici kremlerle yatışması mümkündür. Nadiren yüzeyel kabuklar görülebilir, iz bırakmadan en geç 3-5 gün içinde iyileşir. İlk gün yüzün yıkanmaması, 3 gün içinde de makyaj yapılmaması önerilir. Uygulama sonrası yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanılmalıdır.

Sonbahar-kış sezonu, fraksiyonel lazer zamanı

Yaz aylarında güneşten korunma tam yapılamayacağı için tedavinin kış aylarında yapılması daha doğrudur.

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ

Gelecekte bir gün organlarımız, hasarlanan cildimiz veya uzuvlarımızın kendi kök hücrelerimizle tamiri mümkün olabilecektir. Bu da cildimizin yaşlanmasının durdurulması anlamına gelmektedir. Bu cümleleri okuduğumuz zaman bilim kurgu filmlerini anımsasak bile, birçok bilim insanı bu konular üzerine yoğun çalışmalar yürütmeye devam etmektedir.

Kök hücre tedavisi, hastanın kendi hücrelerinden elde edilen fibroblast hücrelerinin, doku mühendisliği teknikleri ile çoğaltılarak tedavi alanlarına uygulanmasıdır. Zamanın etkilerini geriye çeviren bu hücresel tedavi yöntemi, kapanmayan kronik yaralar, sivilce izleri, falçata izleri ve çatlak tedavisinden; cilt gençleştirme ve dudak dolgunlaştırılmasına kadar birçok farklı işlem için kullanılmaktadır.

Nasıl yapılır

Kök hücre tedavisi, kişinin kendi hücrelerinin kullanıldığı bir yöntemdir. Kişinin sağlam bölgesinden doku örneği alınır. Daha sonra fibroblast hücreleri çoğaltıldıktan sonra elde edilen zenginleştirilmiş solüsyon, kolajen üretiminin uyarılacağı bölgelere enjekte edilir.

Uygulama 3 hafta ara ile 3 seans olarak yapılır.

PRP (Platelet Rich Plasma)

PRP, kişiden alınan küçük miktardaki kanın santrfüj işlemine tabi tutulduktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki 'platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma'nın (PRP), yine aynı kişiye enjekte edilmesidir.

Yüzde yeni kolajen sentezi sağlanarak daha parlak ve sağlıklı bir cilt görünümü sağlayan PRP; aknelerin, akne izlerinin ve lekelerin azaltılmasında etkili doğal bir tedavi şeklidir.

Diğer tedavilerle kombine edilebilir

3 hafta ara ile 3-4 seans uygulanan PRP, diğer iz tedavileri ile kombine kullanılabilir. Yüz temizlendikten sonra aktif sivilceler yoksa fraksiyonel lazer, dermaroller veya injeksiyonla, sonrasında PRP maskesi ile işlem tamamlanır. İşlem sonrası kızarıklık olabilir fakat en fazla 1-2 günde iyileşir. İşlemden sonra mutlaka iyi nemlendiriciler ve güneş koruyucu kullanılmalı; sıcak su ile banyo ve solaryumdan uzak durulmalıdır. Sigara içilmemesi de etkinliği artıran önemli faktörlerden biridir.

İĞNELİ RADYOFREKANS

İnce iğneler arasında radyofrekans enerjisinin kombine edilmesiyle yapılan bir uygulamadır. Akne izlerinin tedavisinde kullanılır. Kollajen sentezinin ısı ile artması ile fayda sağlar. 3-4 hafta ara ile 3 seans yapılır.