Ekonomi Aktarda enflasyon yok!

Aktarda enflasyon yok!

24.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Zabıta AVM’lerde fahiş zamların, fırsatçıların peşine düşedursun Mısır Çarşısı’nda kış çayları geçen yılla aynı fiyattan satılıyor. Vatandaşın ilgisi oldukça yüksek.

Aktarda enflasyon yok

Havaların soğumaya başlamasıyla ‘kış çay’ına hazırlık için aktarlara ilgi arttı. Kış çaylarında kullanmak için bitki ve baharat almak isteyen vatandaşın birinci adresi yine Mısır Çarşısı... Ihlamurdan kuşburnuya, hatmi çiçeğinden tarçına kadar birçok ürünün tek tek ya da karıştırılarak satıldığı Mısır Çarşısı’nda yoğunluk var.


Mısır Çarşısı’nda yoğunluk kadar dikkati çeken bir başka unsur ise fiyatlar! Son dönemde pek çok ürünün fiyatı artarken, Ticaret Bakanlığı ve zabıta ekipleri farklı alanlarda “zam fırsatçılarının” peşine düşmüşken Mısır Çarşısı’ndaki kış çaylarının fiyatları geçen yılla aynı düzeyde seyrediyor. Hatta kimi dükkanlar Enflasyonla Topyekûn Mücadele’ye katılmış, fiyatlarını daha da indirmiş!

Haberin Devamı

Ihlamur 180 lira

Geçen yılla aynı düzeyde satılan bitkilerin başında ıhlamur geliyor. Önceki yıllarda fiyatının çok arttığından şikayet edilen, hatta altınla kıyaslanan ıhlamurun kilosu, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi 180 lira. Elbette vatandaş bir seferde bir kilo ıhlamur almıyor.

Hatta bir ailenin bütün bir kış tükettiği ıhlamur bile yarım kiloyu aşmıyor. Dolayısıyla bugünlerde Mısır Çarşısı’na giden vatandaş 100 gramlık paketi 18 liraya filesine atarak bir aydan fazla sıcak sıcak yudumluyor.

Aktarda enflasyon yok

Osmanlı’yı soruyorlar

Vatandaşın rağbet ettiği diğer kış çayı bitkileri arasında adaçayı, tarçın, havlıcan, zerdeçal, karanfil ve papatya bulunuyor. Adaçayı dışında diğer bitkilerin fiyatlarında geçen yıla göre pek bir değişim yok. Çarşıda yerli müdavimler kadar turist yoğunluğu da dikkat çekiyor. Turistler, esnafa en çok meyve çaylarını ve ‘Osmanlı baharatını’ soruyor. Pul biber, toz biber, kekik, sarımsak tozu, fesleğen, karanfil ve tuz karışımından oluşan Osmanlı baharatının 100 gramı ortalama 10 liradan satılıyor.

Haberin Devamı

Her derde şifa: 120 TL

Çarşı esnafına göre, geçen yıllara göre bu yıl satışlar da iyi gidiyor. Sezonun kapansa da turistlerin gelmeye devam ettiğini ifade eden satıcılar, bu aralar Avrupalı turistin geldiğini belirtiyor.

Turistlerin elma, limon çayını aldığını kaydeden Öz Develi Baharat Sahibi Mehmet Fatih Develi, ıhlamur, tarçın, adaçayı, zencefil ve hatmi çiçeği içeren kış çayının tercih edildiğini ve kilosunun 120 lira olduğunu söylüyor.

Enflasyonla Topyekûn Mücadele kapsamında ürünlerinde yüzde 10 indirim yapan Malatya Pazarı, en yoğun dükkanlardan biri... Vatandaş bu dükkanı,
kış çaylarının yanı sıra kuruyemiş ve baharatlar için de tercih ediyor.

Antioksidan nar çayı

Çarşıda geleneksel ürünlerin yanı sıra son dönemde kimi haberler ya da sosyal medya paylaşımlarıyla yıldızı parlayan ürünler de tezgahları süslüyor. Bunların başında nar ve okaliptus çayları geliyor. Esnaf, son dönemde nar çayının antioksidan olduğu, okaliptus çayının da bronşite iyi geldiği iddiasıyla öne çıktığını anlatıyor.

Dünyanın en pahalı baharatlarından olan safran ise 22 liralık gram fiyatıyla dikkat çekiyor.

Aktarda enflasyon yok