Eskişehir AKUT BM ONAYI ALAN İLK TÜRK EKİP OLDU

AKUT BM ONAYI ALAN İLK TÜRK EKİP OLDU

19.04.2016 - 10:16 | Son Güncellenme:

.

AKUT BM ONAYI ALAN İLK TÜRK EKİP OLDU

AKUT Arama Kurtarma Derneği, Temmuz 2011 tarihi itibari ile Birleşmiş Milletler’e bağlı International Search and Rescue Advisory Group/Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışmanlık Grubu (INSARAG) tarafından yapılan sınıflandırma tatbikatını başarı ile tamamlayıp, Medium Class/Orta Sınıf ekip kategorisinde BM onayı alan ilk ve tek Türk ekibi oldu. Böylelikle AKUT, uluslararası arama-kurtarma operasyonlarında BM çatısı altında çalışmaya hak kazandı.
INSARAG tarafından akredite edilmek, o ekibin tümüyle kendi imkân ve kaynakları ile tüm dünyada uluslararası standartlarda arama-kurtarma yapma yeterliliğine sahip olduğu anlamına geliyor. Bu ekiplerin yine her 5 yılda bir yeniden denetimden geçerek başarı grafiğinin devamlılığını ortaya koyması gerekiyor. AKUT Eskişehir ekibi de bu kapsamda ekim ayında girilecek denetime 8 gönüllüsüyle katılıyor.
INSARAG kılavuzunda belirtilen metodolojiye uygun olarak, senaryo gereği Brezilya’da 7.5 şiddetinde bir deprem olduğunu kurgulayan AKUT, 15 Nisan Cuma akşamı saat 23.30’da AKUT Genel Merkez’de başlattığı sanal yurt dışı deprem ihbarı ile acil durum konumuna geçti. Aynı gece saat 03.00’a kadar insan gücü, bölgeye uçaklı ulaşım, kargo yüklemesi, malzeme kapasitesi gibi ön hazırlıkları tamamlayarak sabah 06.00 itibariyle çıkış konumuna hazır hale geldi. 3 tonluk teknik malzemesi ve ülke genelinden gelen 103 gönüllüsü ile Kocaeli’de buluşan AKUT, Kocaeli Üniversitesi yerleşkesinde ekibe ayrılmış enkaz alanında 48 saat süren tatbikat boyunca aralıksız olarak çalıştı. Koordinasyon ağırlıklı olarak gerçekleştirilen tatbikatta gönüllüler ana kamp kurulumu, pasaport kontrolü, malzeme transferi yaptıktan sonra ekip 4’e bölündü. Kazazedelerin yer tespiti ve kentsel arama kurtarma (enkaz) çalışmalarının da gerçekleştirildiği tatbikat toplam 48 saat sürdü ve 4 ekip toplamda 4 kazazedeyi sağ olarak kurtarma başarısına erişti. 1 kazazedeyi de ex olarak çıkartıp sağlık ekiplerine teslim eden gönüllüler, tatbikatı başarılı bir şekilde tamamladı.