Teknoloji Alcatel Idol 5 inceleme

Alcatel Idol 5 inceleme

16.01.2018 - 14:06 | Son Güncellenme:

Alcatel’in bu yılın başlarında IFA'da tanıttığı Idol 5 Türkiye'de satışa sunuldu. Sosyal medya özellikleriyle daha gençleri hedef alan Alcatel Idol 5’i sizler için inceledik.

Alcatel Idol 5 inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Amiral gemisi akıllı telefonlar 6 bin TL’ye varan fiyatlarıyla cep yakıyor. Bu yüzden daha makul fiyatlı telefonlara bakmak akıllıca olacak. Piyasada amiral gemileri ile aynı işlevselliğien iyi şekilde yerine getirirken banka hesaplarınızı kasıp kavurmayacak pek çok sağlam seçenek var.

Haberin Devamı

Yeni Alcatel Idol 5 ise şu anda en iyi giriş sınıfı akıllı telefonlardan biri. Gerek tasarımı gerekse de sunduğu özelliklerle segmentinde oldukça iddialı. Kısaca Idol 5, 5.2inç Full HD ekran ve 13MP etkileyici arka kameranın dışında sosyal medya özellikleriyle ön plana çıkıyor.

Alcatel Idol 5 inceleme

Zarif ama sağlam kasa

Alcatel Idol 5 zarif görünümlü bir akıllı telefon. Ekranın 2.5D camı, mat alüminyum kasa ile buluşma şekli, onun sade ama pahalı görünmesine kesinlikle yardımcı oluyor.

Idol 5’in renk konusunda öne çıkması zor olacak. Çünkü sadece iki renk seçeneği var: Gümüş ve siyah. Siyah modelini görme şansım olmadı ama gümüş renk oldukça güzel görünüyor. Metal kasa elinizde yumuşak ve hoş bir uyandırmasını yanında darbelerekarşı sağlam olduğunu da belli ediyor.

Haberin Devamı

Sağkenarında güç düğmesiyle ses tuşları, sol kenarında SIM ve microSD kart tepsisi, üst kenarında 3,5 mm ses jakı ve alt kenarında ise microUSB bağlantı noktası ve hoparlör yer alıyor.

microSD yuvası 128GB'a kadar olan kartları destekliyor ve kullandığım kartla da iyi çalıştı. Parmak izi sensörü, cihazın arkasında kameranın altın tam orta kısımda yer alıyor. Erişilebilirlik açısında son derece rahat bir yerde. Parmak izi okuyucu çoğu giriş seviyesi telefonlarda bulacağınız gibi sorunsuz bir şekilde çalıştı.

Telefonun kenarları düz ve hoş bir şekilde kavisli. 5.2 inç ekran yüzünden telefonun tek elde tutulması biraz zor. En uzaktaki uygulamalara ulaşmak için ekranda baş parmağınızı kullanırken biraz zorlanabilirsiniz.

Telefonun ön yüzünde parlak 5.2 inç, 1.920 x 1.080 IPS ekran hakimdir. Piksel yoğunluğu, inç başına 423 ppi. Moto G5 Plus ile aynı . Boyut açısından keskin ve daha büyük Blade X Max (367ppi) kadar pikselasyon fark etmeyeceksiniz, ancak ikisi de aynı çözünürlüğü paylaşıyor. Renkler zengin ve doygun, görüş açısı iyi. Açık havada, ekran doğrudan güneş ışığı altında kullanılabiliyor. Alcatel, üst seviye üreticiler gibi çığır açıcı veya çerçeveleri kaldıran bir şey yapmasa da ihtiyaç duyduğunuz şeyleri size tam olarak sunan bir ekran geliştirmiş.

Haberin Devamı

Bu modelde stereo hoparlör yok. Ancak yine de maksimum ses seviyesinde çok fazla bozulmadan sesleri duyabilirsiniz.

Alcatel Idol 5 inceleme

Yakalayacaklarınız harika değil ama en azından iyi görünüyor

Pil söz konusu olduğunda, Idol 5 pek güçlü bir konumda değil. Sadece 2.800mAh'lık küçük bir pil sunuyor. Pilin bir gün gideceği söylense de ağır kullanımda bu ne yazık ki bu durum her zaman mümkün olmuyor.

Bunun, hayatlarını çevrimiçi olarak devam ettiren ve paylaşmak için sıklıkla kullananlara yönelik bir telefon olduğu düşünüldüğünde, pil ciddi bir sorun gibi görünüyor.

Küçük pil Idol 4 (2610mAh) modelinde de problemdi. Alcatel'in duruma çözüm getirmediğini görmek sinir bozucu.

Kamera performansı oldukça makul heyecanlanacak hiçbir şey yok. Telefon, oldukça standart 13 MP arka ve 5 MP ön kamera sunuyor.13 megapiksellik arka sensör, aydınlatılmış ortamlarda genellikle çok fazla ayrıntı kaybı olmadan net çekimler yapabiliyor. Ancak iç mekanlarda ve düşük aydınlatmada çekilen karelerde gürültülü oluşabiliyor. Kamera uygulamasını başlattıktan sonra odaklanmak genellikle birkaç saniye alıyor ve zayıf aydınlatma durumlarında sıklıkla bulanık fotoğraflar çekebilirsiniz.

Haberin Devamı

Alcatel Idol 5 inceleme

Telefon, kamera ile biraz farklı bir şeyler yapmanıza yardımcı olan bazı düzgün yazılım özellikleri sunuyor. Videoyu çekmenizi ve daha sonra videonun hangi bölümlerinde kalacağınızı, hangilerinin taşınmasını istediğinizi seçebileceğiniz bir görüntüleme modu denemek için şansınız var.

Bu güzel bir özellik ve video için yapılmış.Ancak işi yapan yazılım oldukça yavaş ve telefonun videoları düzenlemesi sonlandırması biraz zaman alıyor.

Zorlu koşullarda performansı artırmak için manuel çekimler yapabilir, daha canlı renkler için HDR modunu kullanabilirsiniz. Video kayıt çoğunlukla 30fps'de kararlı, kareler daha düşük ışıkta düşebilir. Yavaş ve hızlı çekim gibi birçok kamera modu da bulunuyor. 8 megapiksel öne bakan kamera ile de net selfie’ler çekebilirsiniz.

Alcatel Idol 5 inceleme

Sosyal medya hesaplarınızın tümünü tek bir yerden yönetin

Kapağın altında MediaTek MT6753 Octa Core yonga seti ve 3GB RAM bulacaksınız. Daha zorlu kamera yazılımı özellikleri ile mücadele etmek dışında telefon testlerimde uygulamalar arasında dolaşma konusunda yeterince hızlıydı.Çoklu görevlerde aksama yaşanmadı. Idol 5, GTA: San Andreas gibi zorlu oyunları çalıştırmayı başardı ancak biraz yavaşlama ve karelerle karşılaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Idol 5 ile kullanıcılara sadece 16 GB'lık bir depolama alanı sunuluyor. Bu, hayatlarını kaydetmek ve paylaşmak için bu telefonu gerçekten kullananlar için yeterli olmayabilir. Neyse ki, bir microSD kart kullanarak depolama alanını 128 GB'a kadar genişletme seçeneğiniz var.

Telefon Android 7.1 yazılımı ile çalışıyor ancak Android Oreo'nun geleceğini de akılda tutmak gerekiyor. Alcatel'in yazılımı Idol 5'e aktarması ne kadar sürecek emin değilim ama muhtemelen öncelikli cihazlarıdan biri.

Telefonun sunduğu bir şey var ki, başka hiçbir yerde bulamayacağınız App Cloner ya da Uygulama Klonlayıcı işlevi. Bu işlev, kullanıcının birden fazla hesapta oturum açabilmesini sağlamak için kullandığı uygulamaları çoğaltmasına izin veriyor.

Örneğin, birkaç Instagram hesabınız veya hem özel hem de iş için Twitter hesaplarınız varsa, artık hepsine tek bir cihazda oturum açıp her ikisi için de bilgilere rahatlıkla erişebilirsiniz.

Hesaplar arasında geçiş yapmak için tek bir dokunuş yeterli. Böylece iş hesaplarınızla kişisel hesaplarınızı kolayca dengeleyebilirsiniz. WhatsApp, Facebook, Snapchat ve diğer uygulamalarla bu özelliği denemenizde fayda var.

Alcatel Idol 5'in çağrı kaliteside iyi. Kulaklık üzerinden yapay tonlar haricinde, her şey harikaydı. Yeni başlayanlar için, kulaklık ve hoparlör gürültülü ortamlarda sesleri ayırt edebilecek kadar güçlü. Üsteliksinyal gücü, kullanım sırasında aralıklı olarak dalgalanma göstermiyor.

Alcatel Idol 5 inceleme

Sonuca bağlıyorum

Genel olarak, Idol 5, standart bütçeli bir akıllı telefon olarak karşımıza çıkıyor. Amiral gemileri gibi çok fazla özellik sunmasa da ödeyeceğiniz fiyatın karşılığını sonuna kadar alabileceksiniz.

Pil kesinlikle büyük bir dezavantaj olsa da, App Cloner işlevi, giderek artan sosyal medya hesaplarımızla ilgili yaşadığımız probleme gerçekten iyi bir çözüm.

Hem bütçe dostu hem de sosyal medya odaklı bir akıllı telefon istiyorsanız Alcatel'in Idol 5 modeline göz atabilirsiniz.

Alcatel Idol 5’in fiyatı 1399 TL.

ARTILARI

  • İkili sosyal hesap özelliği kullanışlı
  • Eğlenceli kamera özellikleri
  • Sağlam ve şık metal gövde

EKSİLERİ

  • Sınırlı renkler
  • Küçük pil