Diyet Alıçın faydaları

Alıçın faydaları

22.11.2017 - 15:28 | Son Güncellenme:

Alıç eski zamanlarda doktorlar tarafından ilaç olarak kullanılmaktaydı. Dikenli ve bodur ağaçlarda yetişen alıçın sağlık açısından da bir çok faydası bulunmakta. Eski zamanlarda şifa niyetine kullanılan alıç hakkında insanların kafasında çeşitli soru işaretleri var. Alıç meyvesi nasıl kullanılır, alıçın faydaları nelerdir, sarı alıçın faydaları, alıç yaprağının faydaları gibi… sizde tüm bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.

Alıçın faydaları

Alıç meyvesi geçmişten günümüze kadar bir çok sağlık sorunun tedavisinde şifa niyetine kullanılmaktadır. Dikenli bodur ağaçlarda yetişen alıçın bir çok çeşidi bulunmaktadır. Esas bölgesi Kuzey Avrupa bölgesi olan alıçın, kırmızısı, turuncusu ve sarısı bulunmaktadır.

Alıçın faydaları

Ülkemizde en fazla sarı alıç mevcuttur. Bu sebebten dolayı insanlar tarafından en çok sarı alıçın faydaları merak edilmektedir. Ancak sarı alıçın diğer alıçlardan hiçbir farkı yoktur. Alıçın rengi, yetiştiği iklimlere göre değişkenlik gösterebilir.

Alıçın genel olarak faydalarından bahsetmek gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz.

İşte alıçın faydaları…
Alıç 1. YY 'da doktorlar tarafından kalp hastalıkları tedavisinde kullanılmaktaydı. Eskiden ilaç niyetine kullanılan alıç, şimdilerde pek fazla tüketilmiyor. Alıçın faydalarını öğrendikten sonra alıç meyvesini evinizden eksik etmeyeceksiniz.

Stresi azaltır
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda alıç meyvesinin çekirdeklerinin sakinleştirici etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda alıç, kişilerde oluşan endişeyi kaygı halini ve vücuttaki ağrıyı hafifletmeye de yardımcı olmaktadır.

Tansiyonu düşürücü etkisi
Yapılan diğer bir bilimsel araştırmalarda ise alıç meyvesinin yüksek tansiyonu düşürücü etkisi, aynı zamanda şeker hastaları için tansiyonu dengeleyici etkisi olduğu söylenmektedir.

Yağ yaktırır
Alıç meyvesinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunduğundan yağ yakıcı etkisininde olduğu bilinmektedir.

Hastalıklardan koruyor
Mevsiminde düzenli olarak bir avuç kadar tüketilen alıçın neredeyse tüm hastalıklardan koruyucu etkisi olduğu söyleniyor. Alıç bitkisinin harika bir antioksidan kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklardan kısa süre içerisinde kurtarıcı etkisi bulunduğunu da belirtiyorlar.

İshali hızlı bir şekilde iyileştirir
Alıç küçük bir meyve olmasına rağmen posa açısından da zengindir. Aynı zamanda potasyum kaynağı olan bu meyvenin ishali hızlı bir şekilde iyileştirici etksisi bulunmaktadır.

Hazımsızlık ve mide ağrılarına son veriyor
Yukarıda bahsettiğimiz ve meyvenin buruk bir tada sahip olmasına neden olan bu tanenler aynı zamanda midenin de düzenli çalışmasını destekliyor ve hazımsızlık, mide ağrıları gibi problemlere son veriyor.

Sıra faydalarını saymakla bitiremediğimiz bu meyveyi nerede bulabileceğimizi öğrenmeye geldi. Alıç meyvesi nerede bulunur ne zaman yetişir gibi soruların cevaplarını birazdan öğrenebileceksiniz.
Alıç meyvesinin kurusunu her mevsim aktarlardan satın alabilirsiniz. Ancak taze olarak alıç tüketmek istiyorsanız semt pazarlarından veya marketlerden Eylül- Ekim ve Kasım aylarından bulabilirsiniz.


Alıçın zararları

Alıç meyvesi düzenli olarak kullanıldığında sağlık için herhangi bir zarar teşkil etmez. Ancak ilaç kullananların ve özellikle kalp damar rahatsızlıkları olanların kullanmadan önce uzman bir hekime danışmaları tavsiye edilir. Çünkü faydalarını saymakla bitiremediğimiz alıç meyvesinin kalp üzerinde ciddi etkileri bulunmaktadır. Nasıl ki onkoloji hastalarına greyfurt ve nar tüketimi önerilmiyorsa, alıç meyvesi de kalp hastaları için tehlike teşkil edebilir.

Her zaman belirttiğimiz gibi hamile olanlarda veya böbrekleriyle alakalı sağlık sorunları yaşayanlara da kullanmadan önce bir uzmana danışmaları gerektiğini tavsiye ediyoruz.

Yazarlar