Dünya ‘Alın bunları yoksa bırakırız!’

‘Alın bunları yoksa bırakırız!’

18.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Suriye’den askerlerini çekeceğini açıklayan ABD Başkanı Trump, bu kez de Avrupa ülkelerine seslenerek, yakaladıkları DAEŞ mensubu teröristleri teslim alıp yargılamalarını istedi. Trump, aksi halde bunları serbest bırakabileceklerini söyledi.

‘Alın bunları yoksa bırakırız’

Suriye’deki ABD askerlerini çekeceğini açıklayarak bir tartışmanın fitilini ateşleyen Amerika Başkanı Donald Trump, yeni Twitter açıklamasıyla bir başka tartışmayı daha başlattı. Trump, Avrupa ülkelerine, Suriye’de yakalanan Avrupa kökenli terör örgütü DAEŞ militanlarını teslim alıp yargılamaları yönünde çağrıda bulundu, aksi halde teröristleri serbest bırakmak zorunda kalacağını belirtti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Trump, Twitter’dan Suriye’de ele geçirdikleri DAEŞ’li teröristlere ilişkin açıklama yaptı. Trump, paylaşımında, “İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye’de yakaladığımız 800 DAEŞ militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. DAAŞ çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak” ifadelerini kullandı. DAEŞ’li teröristlerin beklenildiği gibi Avrupa’ya geçmesini görmek istemediklerini belirten Trump, “Çok şey yaptık, çok (para) harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı. DAEŞ’in yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Trump’ın geçen aralık ayında Amerikan askerlerinin Suriye’den çekileceğini açıklaması, DAEŞ’in yeniden güçlenmesine neden olabileceği endişesiyle yoğun eleştirilere neden olmuştu. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de, cumartesi günü Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Avrupalıların Ortadoğu’da yaşananalar konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söylemiş, çekilen Amerikan askerlerinin yerini almak üzere birlikler göndermelerini talep etmişti.

Haberin Devamı

Çözüm arayışı

Öte yandan BBC Türkçe’nin haberine göre, Belçika ve Hollanda, Trump’ın çağrısı sonrasında geniş tabanlı bir çözüm arayışına girdi. Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, Suriye’deki DAEŞ militanlarının geri getirilerek yargılanması konusunda diğer Avrupa ülkeleriyle temas halinde olduklarını açıkladı. Belçikalı bakan, Trump’ın er ya da geç böyle bir açıklama yapmasını beklediğini söylerken, Suriye’de bulunan DAEŞ militanlarının geri getirilmesi konusunda Avrupa’da ortak yaklaşımın gerekli olduğunu vurguladı, geniş tabanlı bir çözüm için destek arayışında olduklarını belirtti. Geens, bulunacak çözümün, en az güvenlik riski içermesi gerektiğini söylerken, diğer yandan da DAEŞ militanlarının serbest bırakılması durumunda ne olacağını kestiremediklerini vurguladı. Bakan, “Kontrol altında tutulmaları, tamamen özgür olmalarından iyidir” dedi.

Belçika ve Hollanda, bu kişileri vatandaşlıktan çıkarmayı tartışıyor. Ancak bu, sadece çifte uyruğa sahip kişiler için geçerli olabiliyor.

Haberin Devamı

‘Sizi ancak biz koruruz!’

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, “Amerikalılara güvenen gruplara, onların sizi korumayacağını söylüyoruz” dedi. Ülke çapından yerel temsilcilerle bir araya gelen Esad, burada yaptığı konuşmada Suriye’yi bölme planının yeni olmadığını söyledi. Bu planın “Suriye’nin sınırlarının dışına çıkarak tüm bölgeyi kapsadığını” savunan Esad, “Bazı devletlerin Suriye politikası terörü desteklemeye ve devlet otoritesinin altını oyma amaçlı, kapsamlı bir ademi merkeziyetçiliği teşvik etme amaçlıydı” ifadelerini kullandı. Kürt örgütlere ve ABD’yle birlikte hareket eden gruplara da seslenen Esad, “Amerikalılar sizi, takasta kullanılacak araçlar gibi ceplerine koyacaktır. Bunu yapmaya da başladılar” diye konuştu. Esad, “Sizi devletiniz hariç kimse koruyamaz” dedi.