Alışveriş Bağımlılığı

Günümüzde her gün alışveriş merkezlerinde birçok insan ihtiyacı olmadığı halde alışveriş yapma zorunluluğu hissediyor. Alışveriş bağımlılığı Kompulsif Alışveriş Hastalığı olarak da adlandırılan kişinin olumsuz duygularını azaltmak veya bastırmak için yöneldiği, hissettiği doyumsuzluk duygusunu satın alma sonrasında yaşadığı doyumla sonuçlandırmak için karşı konulamaz derecede hissettiği alışveriş yapma dürtüsüdür. İhtiyaçlarınızı gidermek için yapılan alışveriş mutsuzluk, üzüntü, sıkıntı, yalnızlık gibi olumsuz duygulardan kurtulmak için yapılıyorsa ve bu durum sonrasında fazla veya mantıksız harcamalarınızdan dolayı suçluluk duyuyor fakat sürekli kendinizi bu durum içerisinde buluyorsanız bir bağımlılık söz konusudur.

Haberin Devamı

Alışveriş bağımlılığı olan bireyler alışveriş merkezi veya benzer yerlere gittiklerinde dürtüsel olarak para harcamak ve ürüne sahip olmak isterler. İstedikleri şeyleri aldıktan sonra rahatlar ancak kısa bir süre sonra pişmanlık ve suçluluk duygusu yaşarlar. Ülkemizde ortalama her 100 kişiden 6'sı ''oniyomani'' olarak adlandırılan alışveriş bağımlılığı problemini yaşıyor. Tam bağımlılık olmasa da bağımlılığa yakın düzeyde alışveriş sorunu yaşayan kişilerin sayısı oldukça fazladır.

Kadınlar, makyaj malzemesi, takı, kıyafet, ev eşyası; erkekler ise daha çok cep telefonu, otomobil parçaları ve elektronik eşyalar almayı tercih ediyor.

Alışveriş bağımlılığını engellemek için yapmanız gerekenler

Kabul edin: Dürtüsel olarak alışveriş yaptığınızı, bunun bir problem olduğunu kabul edin.

Düzenli olun: Varolan eşyalarınızı düzenleyin, kategorilere ayırın. Böylece ihtiyacınız olmadığını hatırlarsınız.

İhtiyaç listesi yapın: Alışveriş öncesi liste yapın listede olmayan şeyleri almamaya özen gösterin.

Alışveriş bir aktivite değil ihtiyaç olmalı: Kendinizi kötü hissettiğinizde oyalanmak ve kafanızı dağıtmak için alışveriş yapmak yerine zamanınızı daha güzel geçirebileceğiniz anlamlı aktivitelere yönelin, hobi edinin.

Kredi kartı yerine nakit para kullanın: Kart kullandığınızda somut olarak para aktarımı olmadığından para harcamıyormuş gibi hissedersiniz ve bu daha fazla harcamanıza neden olur.

Haberin Devamı

Aç olduğunuzda alışverişe çıkmayın: Açken gıda alışverişi yaptığınızda dürtüsel olarak ihtiyacınızın dışında çok daha fazla ürün alırsınız.

Alışverişe bir arkadaşınız veya akrabanızla çıkın: Yanınızda biri olması alışveriş isteğinizi engelleyecektir.

İndirimde olması ihtiyacınız olduğu anlamına gelmez: İndirimlere göre değil ihtiyacınıza göre alışveriş yapın.

Psikolojik destek alın: Kendinize engel olamıyorsanız bir uzman desteğine başvurun.

Uzman Klinik Psikolog Ezgi DOKUZLU

Instagram: psikologezgidokuzlu

psk.ezgidokuzlu@gmail.com