Dünya Almanya’da anlaşma sağlandı

Almanya’da anlaşma sağlandı

08.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da uzun ve sancılı bir sürecin sonunda paritler büyük kolaisyonun kurulması için uzlaşmaya vardı. Hazırlanan protokolün SPD üyeleri tarafından onaylanması gerekiyor

Almanya’da anlaşma sağlandı

Almanya’da hükümet kurmak için müzakere yürüten Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) anlaşmaya vardı. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı ve Şansölye Angela Merkel, Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Horst Seehofer ve SPD Genel Başkanı Martin Schulz başkanlığındaki partilerin müzakere heyetleri dün CDU Genel
Merkezi’nde bir araya geldi.

136 gün sonra

Alman Haber Ajansının haberinde, yaklaşık 24 saat süren görüşmelerin ardından tarafların yeniden bir hükümet kurmak için anlaştığı bildirildi. Böylelikle 24 Eylül’de yapılan genel seçimden 136 gün sonra ülkede bir hükümetin kurulmasının yolu açıldı.
CDU/CSU’nun başbakanı belirleyeceği belirtilen protokolde, CDU’ya “savunma”, “ekonomi ve enerji”, “sağlık”, “eğitim ve araştırma” ile “gıda ve tarım” bakanlıkları verilirken, CSU ise “içişleri” ile “ulaştırma ve ekonomik işbirliği” bakanlıklarını alacak. SPD’ye ise, “dışişleri”, “maliye”, “çalışma”, “adalet”, “aile, yaşlılar, kadın ve gençlik” ve “çevre, doğayı koruma, yapı ve redaktör güvenliği” bakanlıkları verilecek. CDU ayrıca “kültür” ile “göç, mülteci ve uyumdan” sorumlu devlet bakanlıklarını alacak.

Koalisyon protokolüde Türkiye maddesi

Almanya’da hükümet kurmak için anlaşmaya varan CDU/CSU ile SPD’nin taslak koalisyon protokolünde Türkiye, Almanya’nın çok yönlü ilişkilerinin olduğu önemli bir müttefiki olarak tanımlanırken, Avrupa Birliği (AB) katılım sürecine ilişkin koşullar yerine getirilene kadar vize serbestisi uygulanmayacağı ifade edildi.

Protokolün “AB’nin Genişlemesinde Hızlılık Yerine İtinayla Davranılması” başlığı altındaki 17. sayfasında, “Türkiye’nin AB katılım sürecinde hiçbir faslın kapatılmaması ve yeni bir başlığın açılmaması” ile “koşullar yerine getirilene kadar vize serbestisi uygulanmaması” ifadeleri kullanıldı.

‘Vize serbestisi yok’

Taslakta, “Avrupa ve Dünyadaki Bölgesel ve İkili İş Birliği” başlığı altında ise, “Türkiye, çok yönlü ilişkilerimizin olduğu Almanya’nın önemli bir müttefiki ve AB’nin komşusudur. Bu yüzden Türkiye ile iyi ilişkide olmak için özel çıkarımız var” değerlendirmesinde bulunuldu. Ayrıca Türkiye’deki demokratik durumun ve hukuk devleti konumunun uzun dönemden
beri “kötüleştiği” belirtilirken vize serbestisinin Türkiye’nin gerekli şartları yerine getirdiğinde mümkün olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

3 hafta sürecek

Taslak protokolde Almanya’nın silah ihracatına da yer verildi. Metinde Yemen’deki savaşa müdahil olan ülkelere kesinlikle silah satışının onaylanmayacağı vurgulandı.

Bunun yanında Ortadoğu’da siyasi istikrarsızlık, iç çatışmalar ve bölgesel gerginliklerin bulunduğuna işaret edilen koalisyon protokolünde, şunlar kaydedildi: “Suriye’deki savaş bitmedi, DEAŞ terörü aşılmadı. Bu krizler Almanya’yı ve Avrupa’yı göç hareketlerinden ve terör saldırılarından dolayı doğrudan ilgilendiriyor. Suriye’deki ihtilafı uluslararası partnerlerle iş birliği içinde aşmak için siyasi süreci şekillendirmeye yardımcı olmak bizim temel çıkarımızdır.”
CDU/CSU ile SPD’li yöneticiler koalisyon protokolünde anlaştı ancak koalisyon kurulmasına SPD’nin 463 binden fazla üyesi karar verecek. SPD, üzerinde anlaşılan koalisyon protokolünü 463 binden fazla üyesine oylatacak. Bu sürecin de yaklaşık 3 hafta sürmesi bekleniyor. Bu oylamadan olumlu sonuç çıkması beklense de, parti içinde koalisyon karşıtı olan güçlü bir cephe bulunuyor. Koalisyon karşıtları bu oylamada protokolün reddedilmesini hedefliyor.