Dünya Almanya’da ‘büyük koalisyon’ yine zorda

Almanya’da ‘büyük koalisyon’ yine zorda

17.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CDU/CSU ile SPD’nin koalisyon kurabilmesi için SPD delegelerinin ikna edilmesi gerekiyor. Parti lideri Schulz, bu amaçla ikna turuna çıkarken, parti için koalisyon karşıtlarının oldukça güçlü olduğu belirtiliyor

Almanya’da ‘büyük koalisyon’ yine zorda

Almanya’da seçimlerin ardından bir türlü kurulamayan koalisyon çalışmaları bu hafta sonunda kritik bir dönemece girecek. Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında yapılan koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından CDU lideri Angela Merkel, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile tekrar büyük koalisyonun kurulması için görüşmelere başlamıştı.

Haberin Devamı

Önceki gün Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), Hristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti ile doğrudan koalisyon görüşmelerine başlanmasına yeşil ışık yaktı. CSU Yönetim Kurulu’nun CDU ve SPD ile doğrudan koalisyon görüşmelere başlama kararını aldığını belirten CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, “Biz, ön görüşmelerde SPD ile vardığımız sonuçtan memnun olduğumuz için koalisyon görüşmelerine başlanması yönünde karar aldık” dedi. Buna karşın koalisyon için SPD içinde büyük bir direniş olduğu biliniyor. SPD Genel Başkanı Martin Schulz, CDU/CSU ile koalisyon görüşmelerine başlanabilmesi için partisini ikna etmekte zorlanıyor.

Değişiklik isteği

SPD, Bonn kentinde pazar günü düzenlenecek olağanüstü parti kongresinde koalisyon görüşmelerine katılıp katılmayacağına karar verecek. Kongrede partinin bir kez daha büyük koalisyona katılıp katılmayacağı delege oylarıyla belirlenecek. Çok sayıda SPD’li politikacı koalisyon için gerçekleştirilen ve başarıya ulaşan ön görüşme sonuçlarını eleştirerek mutabakat metninde değişiklikler yapılmasını talep ediyor.

Haberin Devamı

Schulz, önceki gün partilileri ikna turuna Dortmund kentinden başladı. SPD’de büyük koalisyon karşıtları ise kurultayda hayır çıkması için yoğun kampanya başlattı. Kurultaydan “Hayır” kararı çıkması durumunda, Merkel’in önünde tek seçenek olarak kalan “büyük koalisyon” gerçekleşmeyecek ve ülke büyük bir ihtimalle erken seçime gidecek. Bu, aynı zamanda ülkede bir siyasi krizi anlamına gelecek.