Gündem Alo, teslim oluyoruz

Alo, teslim oluyoruz

08.03.2016 - 07:40 | Son Güncellenme:

Sur'daki operasyonların 100'üncü gününde telefonla polisi arayan PKK'lılar teslim olacaklarını bildirdi. Dün akşam saatlerinde 19'u çatışmalara giren, 12'si yaralı olan 29 terörist teslim oldu. Güvenlik güçleri teröristlerin üzerinde bomba olması ihtimaline karşı kıyafetlerini çıkarıp gelmelerini istedi.

Alo, teslim oluyoruz

Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde hendeklerin kapatılması barikatların yıkılması için 100 gündür devam eden operasyonda sona gelindi. Dün çatışmalar sürerken 30 PKK'lı teröristin yaralı olup teslim olmak istediği bilgisi Emniyet'e telefonla iletildi. Güvenlik güçleri bunun üzerine 'Dört Ayaklı Minare' civarında güvenlik önlemleri alarak ambulansları burada bekletti. Akşam saatlerinde 4 teröristin gelip teslim olduğu görüldü. 4 kişi kelepçelenerek Emniyet'e götürüldü. Bunun ardından yeniden çatışmalar yaşandı. Örgüt üyelerinin elinde kalan son 3 binaya yönelik de operasyon yapıldı. Daha sonra 25 kişi daha gelerek teslim oldu. Bunların 19'unun silahlı çatışmaya girdiği belirlendi. Yaralı olan 12 kişi de hastaneye kaldırıldı.
Nevruz belirsizliği! Birçok ilçede kazılan hendeklerin kapatılması, barikatların yıkılmasıyla ilgili çalışma ve çatışmalar sürerken, baharın da gelmesiyle birlikte "Bundan sonra ne olacak?" sorulan sorulmaya başladı.
Silopi ve Cizre'de kazılan hendekler kapatıldı, Sur ve İdil'de bir iki gün içinde operasyonların tamamlanacağı belirtilirken, Nusaybin ve Derik'teki sorunlar devam ediyor. Güvenlik kaynakları asıl mücadelenin, hendeklerin kazıldığı ve hazırlıkların daha güçlü yapıldığı Yüksekova'da yaşanabileceğini belirtiyor.
Halk hendeklerin kapatılması ve çatışmaların yaşanması konusunda yeterince politika üretemeyen, bunu engelleyemeyen HDP'ye kızgın.
Tüm bu yaşananların ardından, Nevruz'la birlikte yeni bir şiddet dalgasının yaşanabileceği ihtimali yüzünden de endişeye kapılıyor. Örgüt bu konuda zaman zaman açıklamalar yaparak, uzlaşı olmadığı takdirde şiddettin daha da tırmandırılacağı mesajlarını veriyor. Halk ise üç yıllık "Çözüm Süreci"nin verdiği huzurlu yaşamı arıyor. Çözüm sürecinde bölgede ekonomik, sosyal ve kültürel alanda büyük gelişmeler yaşandı.
Sadece Diyarbakır'da en az on, onbeş 4 ve 5 yıldız otel inşaatı başladı, büyük bir bölümü de hizmete açıldı. Çatışmaların başlamasıyla birlikte bu otellerin çoğu kapanırken, devam eden inşaatlar da durduruldu. İşsizlik bölgede yüzde 50'lilere kadar yükselirken, ekonomik durumu iyi olan bazı aileler batı bölgelerine göç etti.
5 gün Nevruz kutlaması Bu arada HDP bu yılki Nevruz programını da açıkladı. Beş güne yayılan kutlamalar 20 Mart'ta İstanbul, 21 Mart Diyarbakır'da yapılacak. Nevruz'un finali ise 22 Mart'ta Cizre'de yapılacak. Yaşanan olayların ardından bu yılki Nevruz'un öncekiler gibi görkemli olmayabileceği belirtiliyor. Bölge halkı çatışmalar sona erse bile Diyarbakır'ın eski hale gelebilmesi için en az on yıl geçmesi gerektiğini söylüyor ancak yüreklerde açılan yaraların tedavisi için daha uzun yıllar gerekiyor.

Haberin Devamı

VALİLİKTEN FOTOĞRAF AÇIKLAMASI

Diyarbakır Valiliği, bölgede kadın ve çocukların olduğuna dair ihbarlar üzerine dün saat 16.00 ile 17.15 saatleri arasında yeniden güvenlik koridori açıldığını, 1’i çocuk, 2’si kadın 14 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

Valilik açıklamasında “Güvenlik güçlerimize ulaşan vatandaş olması durumunda güvenli bölgeye tahliye edilecektir. Teslim olan BTÖ mensubu olması durumunda da ilgililer adli makamlara teslim edilecektir” dendi.

Valilik açıklamasının ardından Sur’da çekildiği belirtilen ve duvar dibinde 7 erkeğin çıplak olarak görüldüğü fotoğraflar basına ve sosyal medyaya yansıdı. Sosyal medyada tartışma yaratan fotoğrafların ardından valilik yetkilileri fotoğraflarla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Kaynak: Yeni Yüzyıl ve T24.com