Dünya Altıncı his aslında mutasyonlu bir gen!

Altıncı his aslında mutasyonlu bir gen!

26.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne bağlı Nörolojik Bozukluklar ve İnmeler Ulusal Enstitüsü’nde yapılan bir çalışmada, altıncı his diye de tabir edilen durumun m

Altıncı his aslında mutasyonlu bir gen

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne bağlı Nörolojik Bozukluklar ve İnmeler Ulusal Enstitüsü’nde yapılan bir çalışmada, altıncı his diye de tabir edilen durumun mutasyona uğramış PIEZO2 genlerine sahip insanlarda bulunduğu ortaya çıktı.

Doğuştan nörolojik bozukluğu olan 9 ve 19 yaşındaki iki gençle yapılan araştırmada, söz konusu genin içalgıyı yani uzay boşluğundaki başka bir kütleyi fark etmeyi sağladığı ifade edildi. PIEZO2 geninde oluşan mutasyon hareket ve denge sorunları yaratırken, araştırmada gençlerin bu kayıplara rağmen görüşleri ve diğer duyuları ile bu durumu telafi edebildikleri fark edildi.

Temas hissini sağlıyor

Hücrelerdeki PIEZO2 adlı protein, sinir sisteminin temas hissini sağlayan bir gen. Ancak gen mutasyona uğradığı zaman, bu işlevini yerine getiremiyor. Araştırmanın başyazarlarından Carsten G. Bönnemann, “Bu durum sinir sisteminin farklı yollar kullanabildiğini gösteriyor” dedi. Elde edilen bulguların sinir sistemi hastalıkları yaşayan kişilere yeni tedaviler uygulanmasına rehberlik etmesi bekleniyor.