Ekonomi Altında dolar rekoru

Altında dolar rekoru

21.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gram altın dün yeni bir rekor kırarak 162 lirayı gördü. Yükselişte yurtdışı altın fiyatlarındaki artış ve yurt içinde dolar kurundaki çıkış etkili oldu

Altında dolar rekoru

Altın fiyatları yükselişini sürdürüyor. 162 lirayla son rekor denemesini dün yapan gram altın, akşam saatlerinde ise 161 liradan alıcı buldu.

Haberin Devamı

Yurtdışında özellikle jeopolitik endişelerle altının ons (31.1 gram) fiyatı yükselirken, buna yurt içinde artan dolar kuru da ekleniyor. Güne 161 lira seviyelerinde başlayan gram altın, dolar kurunun 3.90 TL sınırını aşmasıyla yeni rekoru olan 162 lirayı gördü.

Kapalıçarşı’da çeyrek altın 265 lira, Cumhuriyet altını 1.087 lira liradan satılıyor. Uluslararası piyasada altının onsu ise 1.292 dolardan alıcı buluyor.

Kapalıçarşı kuyumcularından Nazar Özsahakyan, doların, TL karşısındaki yükselişinin altının gram fiyatını da rekorlara taşıdığını belirtirken, dolarla birlikte altın fiyatlarındaki artışın devam edebileceğini söyledi.

Özsahakyan, “Doların yükselmesi çok fena. Çünkü yurt içinde altın fiyatlarını tutan şey doların düşük seyriydi. Haftalardır ise tam tersi yaşanıyor. Dolar arttıkça altını da yukarı çekiyor. Altının onsu 1.290 seviyesini gördükten sonra oradan dönebiliyor. Aylardır aynı bantta aşağı - yukarı yönlü hareket vardı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Satış başladı

Kapalıçarşı piyasasında geçtiğimiz haftalarda yeni bir yükseliş dalgası bekleniyor, bu yüzden alış ve satış oldukça düşük seyrediyordu. Kuyumcu Vedat Kar, bu hareketsizliğin yavaş yavaş bozulduğunu, satış yönünde yeni bir hareket oluştuğunu ifade etti. Kar, “Tabii ki daha fazla da yükseliş görülebilir ama daha önce gramını 150 - 152 liradan almış kişiler için 162 lirayı test eden gram altını buradan satmak oldukça kazançlı. Bunu kaybetmek istemeyen ve başka bir yatırım için bekleyenler varsa şu günlerde altın satışı da yapıyor. Ya da bu fiyattan bozdurup, altın fiyatı düşünce yeni bir alım yapmak için harekete geçenler var. Geçtiğimiz aylarda altın fiyatı düşük kalınca, bu fiyat heyecan yarattı” dedi.

‘En çok gram alınıyor’

Kuyumcular, dolar kuru ve altın fiyatlarının piyasa dengesini değiştirirken, en çok ‘düğün takısı’ alacaklara sorun olduğunu anlatıyor. Düğünlerin vazgeçilmezi ‘çeyrek altının’ yerini ise gram altının aldığını kaydeden kuyumcu Ersin Kıymet, “Fiyatı bilen iki defa düşünüyor, tartıyor. Olmayınca mecbur gram altın alınıyor. Düğün takısı, yeni doğan bebek gibi durumda çeyrek altın satarken, bir süredir gram altın satıyoruz. Zaten gram altın daha önce de altın fiyatları yükselince moda olmuştu. Gram altın, yatırım için değil belki ama hediye takı anlamında yeniden ciddi rağbet kazandı” diye konuştu.

Haberin Devamı