Ekonomi Altında satış rüzgarı esiyor

Altında satış rüzgarı esiyor

18.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Pazartesi rekor fiyatı gören cumhuriyet altını, 4 günde 300 lira değer kaybetti. Ancak uzmanlara göre, geleneksel yatırım aracı olan altında yeni rekorlar sürpriz olmayacak.

Altında satış rüzgarı esiyor

Son 10 günde rekor üstüne rekor kıran altın fiyatı, piyasalarda artan tansiyonun hafiflemesinin ardından düşüş eğilimine girdi. Pazartesi günü 1.768 liradan işlem gören Cumhuriyet altınının fiyatı 1.458 liraya gerilerken, çeyrek altın 432 liradan 357 liraya düştü. Yatırımcısına yıl boyunca kazandırmaya devam eden gram altında ise fiyat 265 lirayı test ettikten sonra 220 lira seviyesine geriledi. Altının hızlı düşüşünde, döviz kuruna yapılan müdahaleler ile yurtdışında düşüşe geçen ons fiyatlarının etkili olduğu ifade ediliyor.


‘Çağrıya uyuldu’

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Türk ekonomisi ve TL’nin iki haftadır ekonomik kaynaklı olmayan ‘asimetrik bir saldırı ve atakla karşı karşıya’ kaldığını belirtirken, bu nedenle döviz kurunda ve altın fiyatlarında ani hareketlerin yaşandığını söyledi.

Hükümetin acil önlem paketleri ve müdahalelerine vurgu yapan Atayık, “Yeni sisteminin de pozitif etkisiyle ilk kez bir saldırı karşısında çok koordineli hareket eden bir hükümet ve bağlı kuruluşları da gördük. Çok hızlı ve etkili adımlar atıldı. Bankacılık sistemi ve oyuncuları da çok pozitif açıklamalarla doların ateşinin sönmesine katkı sağladı. Cumhurbaşkanımızın, vatandaşlara dolar ve altınlarını bozarak TL’ye geçme çağrısı ise hızla karşılık buldu. Vatandaşlar yastık altındaki dolar ve altınlarını hızla TL’ye çevirdi. Ayrıca bu saldırılar sırasında gurbetçi vatandaşlarımızın tatil için ülkemizde olması da ayrıca not edilmesi gereken konu. İç piyasada altının ateşini yükselten bilindiği üzere dolar kuru. Döviz fiyatları yönüne aşağıya çevirince doğal olarak altın fiyatları da ucuzlamış oldu” diye konuştu.

‘Yüzde 99’ sattı!

Kapalıçarşı esnafı yaşanılan hareketliliği ‘şaşkınlıkla’ karşılarken, son 10 günde ani yükseliş ve düşüş karşısında yatırımcının satışa yöneldiğini vurguladı. Kapalıçarşı kuyumcularından Nazar Özsahakyan, döviz kuruna yapılan müdahalelerin bu süreçte altın fiyatında da önemli bir yer oynadığını belirtirken, “Aynı zamanda tesadüfen yurtdışında altının ons fiyatı da düşmeye başladı. İlk başta bu kadar yükseldiğinde hiçbir kuyumcu satın almak istemedi, herkes çok şaşkındı. Her gelen 100 kişiden 99’u satış yaptı” diye konuştu.

Hurdacıda sıra oldu

Özsahakyan, altınını satmak isteyenlerin, kuyumcular almayınca hurda altın toptancıları önünde uzun kuyruklar oluşturduklarını kaydederken, “Hayatımda ilk defa böyle bir şey gördüm. Şu anda bayram dönemi, yani önümüzdeki 9 gün önemli. Piyasalar uzun süre kapalıyken ne olacağını göreceğiz. Altın çıktığı noktayı yeniden görebilir ve yeni bir rekor kırabilir. Bu kısa ya da uzun sürede olabilir ama mutlaka olacaktır” dedi.