Gündem Amanoslar’da ilk kez ’Vaşak’ görüntülendi

Amanoslar’da ilk kez ’Vaşak’ görüntülendi

20.06.2016 - 17:32 | Son Güncellenme:

Orman ve Su İşleri Osmaniye Şube Müdürlüğü’nün kurduğu fotokapanlarla  Amanos Dağları’nda ilk kez ’Vaşak’ görüntülendi. Giresun'da da kurulan 18 fotokapan kurulduğunu belirtildi

Amanoslar’da ilk kez ’Vaşak’ görüntülendi

Osmaniye sınırları içerisinde bulunan büyük memeli hayvan türlerinin ve popülasyon yoğunluklarının fotokapan yöntemi ile tespit edilmesine yönelik çalışmalarda, Amanoslar’da olduğu söylenen ancak bugüne kadar hiç görüntülenemeyen vaşak, fotokapana düştü. Hayvanların geçiş güzergahları arasında bulunan 14 noktaya yerleştirilen sensörlü ve gece görüş özelliğine sahip fotokapanlardan biri tarafından Çardak Yaylası mevkisinde kaydedilen vaşak, söylentilerin doğru olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

YABAN KEÇİSİ DE İLK KEZ GÖRÜNTÜLENMİŞTİ

Fotokapanlar ile bölgede daha önce de karaca, yaban domuzu, tilki, oklu kirpi, kuyruksüren ve benzeri yaban hayvanları da saptandı. Yöredeki birçok vatandaş tarafından söylenen, hatta hikayelere de konu olan ’Yaban keçisi’ de geçen yıl ilk kez fotokapanlar yardımıyla Amanos Dağları’nın Düldül Dağı mevkisinde görüntülendi.

KEDİGİLLER FAMİLYASINDAN

Vaşak, kedigiller familyasından olup kedilere benzemekle birlikte normal kediden 5 kat daha ağır. En irileri 30 kilo civarında. Kulakları normal kediye kıyasla daha uzun ve uçları tüylü. Kış bastırdığında ise sadece kulaklarının üzeri değil tüm vücudu kalın bir tüy tabakası ile kaplanıyor. Renkleri kum renginden koyu kahveye kadar değişiyor. Evcilleştirilebiliyor.

Haberin Devamı

"GİRESUN'DA VAŞAK POPÜLASYONU ARTIYOR"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, Alucra ilçesi kırsalında bir vaşak görüntülendiğini belirterek, ilde vaşak popülasyonunun arttığını bildirdi.

Kuduban, bölgede yaban hayatının gelişimini gözlemek amacıyla il geneline 18 fotokapan kurulduğunu ifade etti. Kuduban, Alucra ilçesine bağlı Doludere köyü kırsalındaki kapanın önceki günlerde bir vaşağı görüntülediğini kaydetti.

Vaşakların gün içerisinde nadir görüldüğünü ifade eden Kuduban, "Vaşaklar gece avlanır. Gündüz saatlerinde nadiren görülür. Gün içerisinde olması nedeniyle Alucra'daki fotokapan hayvanın görüntüsünü çok net almış" dedi.

Kuduban, yaptıkları araştırmalar ve incelemelere göre kediye benzeyen bu hayvanların bölgedeki popülasyonunun arttığını bildirerek, özellikle Giresun'un iç kesimdeki bölgelerinde bu hayvanların ciddi varlığının söz konusu olduğunu, bu durumun kendilerini sevindirdiğini söyledi.