Ekonomi Ambargo İran’ı Irak’a yöneltti

Ambargo İran’ı Irak’a yöneltti

23.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ambargo kararı sonrası ABD ve İran’ın savaşın eşiğine gelmesine yönelik tartışmalar sürürken İran, yaptırımlardan az zararla çıkması için yönünü Kuzey Irak’a çevirdi.

Ambargo İran’ı Irak’a yöneltti

Süleymaniye’de üç sanayi şehri kurmaya hazırlanan İran, ikisinin inşaatına başladı. İran’a yaptırımlar, Kuzey Irak’ı büyük oranda etkilerken, Kürt yatırımcıları Türkiye’ye yönlendirdi.

Haberin Devamı

ABD’nin İran’a uyguladığı ekonomik yaptırım etkisini kısa sürede gösterdi. Irak dahil bölge ülkelerinin büyük bölümü İran’la ekonomik faaliyetlerini sınırlarken ambargonun etkilerinden kurtulmak için farklı çözüm yöntemleri devreye sokuluyor.

Kuzey Irak ekonomisi üzerinde etkili olan İran, üretimini Irak üzerinden gerçekleştirmek için harekete geçti.

Peynir ve petrol...

İran en yakın yerleşim birimi olması nedeniyle Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde üç sanayi şehri kurmak için bir süreden beri proje bazında çalışma sürdürüyordu. Ambargonun hayata geçirilmesi ile alt yapı çalışmaları tamamlanan üç sanayi şehrinden ikisinin inşasına başlandı.

Kuzey Irak Üreticiler Birliği Sözcüsü Mela Yasin, İranlı şirketlerin bölgede gıda, peynir, yoğurt ve petrokimya gibi alanlarda üretim yapacağını belirtti