Siyaset ‘Ambargoların yanlışlığını anlatmaya devam edeceğiz’

‘Ambargoların yanlışlığını anlatmaya devam edeceğiz’

18.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu resmi temaslar için Türkiye’ye gelen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Çavuşoğlu, İran’a uygulanan ambargoları eleştirdi ve Devrim Muhafızları’nın ABD tarafından terör listesine alınmasına tepki gösterdi

‘Ambargoların yanlışlığını anlatmaya devam edeceğiz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Zarif, Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu’nda baş başa ve heyetler arası görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Çavuşoğlu, ABD’nin İran’a yönelik ambargolarının yanlış olduğunu anlatmaya devam edeceklerini belirterek, “ABD’nin ambargolarına karşı olduğumuzu her platformda doğrudan ABD’lilere net şekilde söylüyoruz. ABD’ye önümüzdeki süreçte de bu ambargoların yanlış olduğunu anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin İran’a yönelik yaptırımlara karşı olduğunu her vesileyle kamuoyuna açıkladığını dile getiren Çavuşoğlu, “Sadece kamuoyu değil ABD başta olmak üzere tüm muhataplarımıza bu yaptırımların doğru olmadığını, gerçekçi olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Kardeş İran halkının cezalandırılmasına bizim gönlümüz razı değil. Aynı şekilde bu tür adımlar bölgenin istikrarını, barışını, huzurunu ve ekonomik kalkınmasını da riske atıyor. Türkiye olarak buna da karşıyız çünkü biz bölgemizde istikrar, barış ve huzur olmasını istiyoruz. Bölgemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlıyoruz. Sadece ticaret ve yatırımlarla değil bölgesel projeleri hayata geçirerek önemli katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

Suriye’de kalıcı barış

Haberin Devamı

İran’a yönelik dışlayıcı politikaların doğru olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, “Biz Suriye’de başlangıçta özellikle sahada birçok konuda İran ile aynı fikirde değildik. Suriye’de siyasi bir çözüm için İran ve Rusya ile iş birliği yapma kararı aldık. Astana süreci ve Soçi süreci ile bunun faydasını gördük” dedi.

Suriye’de kalıcı bir barış, İdlib’te ateşkesin devamı için ABD’nin çekilme kararı dahil tüm konuları birlikte koordine etmek için çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Çavuşoğlu, “Anayasa komisyonunun kurulması için de yine samimi gayretleri tüm dünya görmektedir. Yanı başımızda Suriye’de istikrarın ve barışın geri gelmesi ve siyasi çözüm, insani yardımlar konularında da iş birliğimiz için çalışmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, ABD tarafından Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınması kararını “çifte standardın ve ikiyüzlülüğün bir göstergesi” olarak nitelerken “Diğer taraftan çok da tehlikelidir. Herkes diğer ülkelerin ordularını terör listesine almaya başladığı zaman uluslararası hukuk düzeninde ve sistemde ciddi çatlamalar meydana gelir. O zaman küresel sisteme güven azalır ve tam bir kaos oluşur. Herkesin çok dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.

Esad görüşmesi soruldu

Zarif ise Suriye’de Esad ile yaptığı görüşmeden sonra Türkiye’ye mesaj getirip getirmediği hakkındaki soru üzerine, “Ben Suriye’de Beşar Esad ile çok uzun bir görüşme yaptım. Bu konuşmanın bir raporunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacağım” dedi.

Haberin Devamı

İran olarak bölge ülkelerinin birbirleriyle iyi ilişkiler içinde olmasını istediklerini belirten Zarif, ülkelerin içişlerine veya uluslararası ilişkilerine müdahale etmediklerini, sadece temennilerini ilettiklerini söyledi.

Zarif, Suriye’de siyasi çözüm süreci kapsamında oluşturulması planlanan Anayasa Komisyonu için Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile diyaloglarının devam ettiğini, rejim tarafının BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile bu konuyu detaylı şekilde konuştuğu bilgisini aktardı.