Siyaset ‘Başörtüsünü çözeceğiz’

‘Başörtüsünü çözeceğiz’

27.03.2011 - 02:09 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu, “Tüm kadınları eşit, özgür ve kendine güveni tam vatandaşlar olarak görmeyi arzuluyoruz. Başörtüsü gibi belirli konuları geniş bir toplumsal uzlaşı içinde çözeceğiz” dedi

‘Başörtüsünü çözeceğiz’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Turkish Policy Quarterly dergisinin sorularını yanıtladı. Derginin Mart sayısında yayımlanan söyleşi özetle şöyle:
AVRO-ATLANTİK CAMİA: AKP Hükümeti, iktidarının ilk yıllarında, o sıralar kendine ait bir alternatif politikaya sahip olmadığından, AB yanlısı bir siyaset izlemiştir. Bugün ise, artık sadece AB üyeliği yanlısı gözükmekte; üyelik sürecindeki tüm tıkanıklıkların suçunu sadece AB üyelerine yüklemektedir (AB üyelerinin bu tıkanıklıkta ciddi sorumluluklarının bulunduğu da bir gerçektir). Aslında AKP Avro-Atlantik camiası üyeliğinde kendini ‘evinde’ hissetmemektedir. AKP kendini başka coğrafyalarda, örneğin Orta Doğu’da daha rahat hissetmektedir.
İKİYÜZLÜ POLİTİKA: AKP, günümüzde ABD’ye karşı ikiyüzlü bir politika izlemektedir. AKP, kapalı kapılar arkasında ABD makamlarıyla her konuda mutabık olur ve buna göre davranırken, kamu oyuna yönelik olarak ABD’nin politikalarını kınamaktadır. Tek yönlü politikalarını başka yerlerde daha rahat sürdürebilmek için ve diğer iç politika emelleri doğrultusunda kamuoyunu ABD aleyhine kışkırtmıştır.
SİYASET SİVİLLERİN İŞİ: CHP askerin tamamen siyasetin dışında olması gerektiğine inanmaktadır. Siyaset sivillerin işidir. Silahlı Kuvvetler ülkede saygın bir kurumdur. CHP Silahlı Kuvvetleri, kurumun itibarını koruyarak siyasetin dışında tutacaktır. Ülkemizde çağdaş demokrasilerde geçerli normlara uygun bir sivil-asker ilişkisi oluşturmak için gerekli adımları atacağız.
TOPLUMSAL UZLAŞI: CHP olarak kadınlar için yüzde 20 kotasını getirdik ve önümüzdeki seçimlerden sonra TBMM’de çok daha fazla sayıda CHP’li kadın milletvekili olacak. Türkiye’deki tüm kadınların eşit, özgür ve kendine güveni tam vatandaşlar olarak görmeyi arzuluyoruz. Başörtüsü gibi belirli konuları geniş bir toplumsal uzlaşı içinde çözeceğiz. YÖK’ü kaldıracağız. Felsefemize göre etnik ya da dini temele dayalı siyasal, ekonomik ve kültürel ayrılık duvarları inşa etmek demokrasi ve sosyal adaletle bağdaşmaz. CHP özgürlük, çoğulculuk ve kapsayıcılık vaat etmektedir. Bölgesel farklılıkları giderme sözü veriyoruz. Alevi sorununun varlığı Türk demokrasisi için utanç. CHP okullardaki zorunlu din dersinin kaldırılmasını savunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın reforma tabi tutulması gerekiyor.

Haberin Devamı

‘Başörtüsünü çözeceğiz’

Eşini teselli etti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kalp krizi sonucu kaldığı evin penceresinden düşerek hayatını kaybeden kayınpederi Ali Hıdır Özdağ’ın (82) cenaze töreni için Tunceli’ye gitti. Tunceli Hacı Bektaş Veli Kültürünü Yayma, Yardımlaşma Derneği Cemevi’deki törenin andından cenaze Nazimiye’ye götürüldü. İlçe meydanında yapılan törene yaklaşık bin kişi katıldı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, törenin ardından tabuta omuz vererek, cenaze arabasına kadar taşınmasına yardım etti. Cenaze daha sonra ilçeye 10 kilometre mesafedeki Dereova köyü Ayranlı mezrasına götürülüp burada toprağa verildi. Defin sırasında eşi Sevim Kılıçdaroğlu’na sarılarak teselli eden Kılıçdaroğlu, mezara da eşiyle birlikte toprak attı.
FERİT DEMİR, CEM EMİR Tunceli DHA