SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

'Bebekler 4 saat bile aç bırakılmamalı'

"2 aylık bir bebek mutlak bakıma ihtiyaç duyar, yalnız bırakılırsa 4-6 saat içinde açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını tehdit etmeye başlayan gelişmeler ortaya çıkar. "

|

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Çocuk İzlem Merkezi'nin sorumlusu Uzman Dr. Özlem Bal, 2 aylık bir bebeğin mutlak bakıma ihtiyaç duyduğunu, yalnız bırakıldıktan 4-6 saat sonra açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını tehdit eden gelişmelerin ortaya çıktığını söyledi.

Bal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde tatile giden annesi tarafından evde yalnız bırakılması sonucu açlık ve susuzluk nedeniyle ölen bebeğin "ağır ihmale" maruz kaldığını ve bebeği öldürme davranışı olarak bilinen filisit kavramına örnek gösterilebileceğini belirtti.

Doğum sonrası çocuğunu kabullenemeyen anneler olabileceğini ancak bir bebeğin 9 gün yalnız bırakılmasına pek rastlamadıklarını kaydeden Bal, "2 aylık bir bebek mutlak bakıma ihtiyaç duyar, yalnız bırakılırsa 4-6 saat sonra hayatını tehdit etmeye başlayan gelişmeler ortaya çıkar" dedi.

Bal, metabolik hızı yüksek olan bebeklerin sıvı kaybına açık olduğunu ve kan şekerini belli düzeyde tutmak için karaciğerlerinin yeterli olmadığını dile getirdi.

Yalnız bırakılan bebeğin 4 saat sonra kan şekerinin düşeceğini, sıvı kaybı bulgusunun yaşanacağına işaret eden Bal, "Sağlıklı bir bebek için beslenme aralığı veremiyoruz ama bebek her talep ettiğinde anne sütü ona sunulmalı. Bebek 30 dakikada ya da saat başı beslenmek isteyebilir" dedi.

"Öz bakımı sağlamadan yalnız bırakmayın"

Bebeklerin her an kaza riski ile karşı karşıya olduğuna değinen Bal, "Bebek 4-6 saat içinde beslenmezse sağlık sorunu yaşar diyoruz ama bu süre içinde de yalnız bırakılmasını istemiyoruz. Ebeveyn bebeğin solunumunu sürekli gözetmeli ve uyku sırasında bile sorunu yaşayabileceğini unutmamalıdır" diye konuştu.

Bir ailenin çocuğunu ancak ilkokulu bitirdikten ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaya başladıktan sonra evde yalnız bırakabileceğine değinen Bal, şöyle konuştu:

"Bir bebek için evde yalnız bırakmak uygun değildir. Bir çocuk öz bakım becerilerini kazanıp tuvalet ihtiyacını giderebilirse ve kaza yaşadığında kendini kurtarabilecek manevraları yapma becerisine sahip olabilirse yalnız bırakılabilir. Bu becerilerin kazanılması çocuktan çocuğa değişebilir ancak bir çocuk öz bakımını sağlayacak düzeye gelmeden, ilkokulu tamamlamadan evde yalnız bırakılmamalıdır. "

Özlem Bal, evde bebeğini bırakıp tatile giden annenin yalnız olduğunu ancak bebeğini kabullenmeyen bazı annelerin aile yakınları tarafından iyi gözlemlenmesi gerektiğini de ifade ederek "Emzirme isteği, bebeği sahiplenme, sürekli kontrol etme, bebek için endişelenme annenin çocuğunu benimsediğini ortaya koyar. Bebeğini görmek istememe, beslememe, bebeğin bakımını devretme isteği ise patolojik olabilir. Bu konuda anne yakınlarının dikkatli olması gerekir" dedi.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.