Biraz Hayvan Olalım

Nasıl bir toplum haline geldik? Maalesef insanlar tarafından işkence görmüş, katledilmiş bir hayvan haberine rastlamadan gün geçmiyor artık.

Elbette herkes hayvanları sevmek zorunda değildir; kimi korkuyor, kimi hastalık kapacağını düşünüyor, kimi sevmiyor olabilir, bu o kişilerin tercihidir ve saygı göstermek durumundayız.

Ama hayvanları sevmeyen veya onlardan bir şekilde rahatsız olan insanların da unutmaması gereken ‘’ Hayvanları sevmek zorunda olmadıkları ama onların yaşam hakkına saygı göstermek zorunda olduklarıdır’’

Haberin Devamı

İnsanlar diğer canlılara göre daha zeki olabilir ve bu zekaları sayesinde dünyaya hakim olabilirler ama bu, dünyanın sadece insanlara ait olduğu anlamına gelmez. Nasıl her insanın yaşam hakkı, temel haksa; hayvanlarında yaşam hakkı en az biz insanlar kadar vardır.

Doğada yaratılan her hayvanın yaşama hakkı olmasının ötesinde, bir yaradılış amacı da vardır. Doğa her şeyi mükemmel bir dengeyle yaratmıştır, fakat kendini dünyanın efendisi sanan insanoğlunun bitip bitmek bilmeyen hırsı yüzünden her geçen gün bu denge bozulmaktadır.

İnsanların artık şehirlere sığmayıp dağlardan ormanlara kadar hayvanların doğal yaşam alanlarına girmesinin ve işgal etmesinin ötesinde, bir de son elli yılda tarım alanlarının bilinçsizce ilaçlanması, gübrelenmesi, zehirlenmesi gibi nedenler yüzünden birçok hayvan türü yok olmaya başlamıştır, hayatta kalabilen birkaç hayvan da, insanların ‘vurun kahpeye’ mantığı yüzünden katledilmeye çalışılmaktadır.

Aslında insanoğlu bencilce hırsı yüzünden bindiği dalı kesmeye, dünyamızı yok etmeye çalışmaktadır.

Bir Kızılderili atasözü kadar bu durumu daha iyi anlatan bir söz olamazdı sanırım.

“Son balık öldüğünde, son nehir kuruduğunda, son ağaç kesildiğinde beyaz adam paranın yenmediğini anlayacak.”

Yüzlerce adli vakaya bakmış ve insanların vahşiliğini, sapıklığını, sadistliğini görmüş bir uzman olarak şunu hiç tereddütsüz söyleyebilirim. Dünyada hiçbir hayvan, insanoğlu kadar cani olamaz, hiçbir hayvan bebek denebilecek çağdaki küçük bir hayvana tecavüz etmez, kendinden başka bir türle ilişkiye girmez, hiçbir hayvan aç olmadan başka bir hayvanı zevk için öldürmez, ama insanoğlu bu dediklerimin hepsini, hatta daha fazlasını yapabilecek kadar cani ve acımasız bir canlıdır.

Haberin Devamı

Kış boyunca maalesef hayvan düşmanları ile ilgili haberleri sık sık üzülerek gördük. Sokağında bir köşede barınmaya çalışan bir kediye, bir köpeğe aman burada durmasın, buraya alışmasın diye tahammül edemeyen, onların başlarını soktukları kulübeleri yıkan, yakan, ‘sokağındaki kedileri veya köpekleri belediyeye haber verip toplattırılmasını sağlayan veya zavallı hayvancıkları yaşadıkları mahallelerden toplayıp ormana bırakan o kadar çok insana benzeyen canlı var ki; maalesef bu insanlar aramızda yaşamakta ve kendilerine insan demektedirler.

SEVGİLİ İNSANOĞLU;

SİZ HAYVANLARDAN DEĞİL İNSANLARDAN KORKUN…

Yıllardan beri adli vakalara bakan bir psikolog olarak;

BUGÜNE KADAR HAYVANLAR TARAFINDAN TECAVÜZE UĞRAMIŞ,

HAYVANLAR TARAFINDAN GASP EDİLMİŞ,

BİR KEDİ VEYA KÖPEK TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMÜŞ HİÇ BİR İNSAN GÖRMEDİM.

Haberin Devamı

Psikolog Bekir Fehmi Örmeci

Facebook: bekir f. örmeci