Siyaset ‘Rum tarafı çözümsüzlüğü teşvik ediyor’

‘Rum tarafı çözümsüzlüğü teşvik ediyor’

21.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. yıl dönümü törenlerinde konuşan Başbakan Yıldırım, müzakereler sürerken Rum tarafının attığı tek yanlı adımları “zamansız, tehlikeli ve çözümsüzlüğü teşvik edici” olarak değerlendirdi

‘Rum tarafı çözümsüzlüğü teşvik ediyor’

Başbakan Binali Yıldırım, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 43. yıl dönümü dolayısıyla dün Lefkoşa’da düzenlenen törende Kıbrıs Türk halkının sevincini, coşkusunu gururunu, gönülden paylaştıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını Kıbrıs Türk halkına ileten Yıldırım, şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

ACILARA SON VERDİK: Barış Harekatı Kıbrıs adasının tarihinde bir dönüm noktasıdır. Kıbrıs Türkü’nün yalnız olmadığını gösterdik. Harekat ile Türkiye adada yaşanan acılara son vermiş ve bir daha tekrarlanmamasını teminat altına almıştır.

AYNI TUTUMU SÜRÜYOR: Rum kesimi, adada birlikte yaşama ve adayı birlikte yönetme mutabakatını, anlaşmanın mürekkebi kurumadan terk etti. Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü 53 yıldır adadadır. Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı başından bu yana iyi niyet ve kararlılıkla çözüme sahip çıkmış, müzakere sürecine sahip çıkmış, adil, kalıcı kapsamlı bir uzlaşma için inisiyatif almaya devam etmiştir. İsviçre’de geride kalan süreç BM’ce kurgulanan çerçevede bir çözüm arayışının sonuç vermediğini bir kez daha ortaya koymuştur. Rum tarafı birlikte yaşamaya ve devleti paylaşmaya hazır olmadığını bir kez daha ortaya koymuştur.

Haberin Devamı

HEDEFLERİ MASAYI DEVİRMEK: 2008’de başlayan ve 9 yıldır zorlu müzakerelerle binlerce saat emekle süren, nihayet İsviçre’deki Kıbrıs Konferansı’na kadar ilerleyen müzakere sürecinde de yapıcı öneriler özellikle Türk tarafından gelmiştir. Rum tarafı daha önce olduğu gibi müzakere ediyor gibi görünüp, oyalama yaklaşımını burada da sürdürmüştür. Sonuçta işi baltalayıp, masayı devirmeyi hedefleyen tutumlar nedeniyle bu süreç akamete uğramıştır.

DAHA SORUMLU DAVRANSINLAR: Rum tarafının tek yanlı adımları zamansız, tehlikeli ve çözümsüzlüğü teşvik eder özelliktedir. Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk halkının doğu Akdeniz’deki uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğini bir kez daha ifade eder ve özellikle bu noktada tüm tarafların daha sorumlu davranmasını öneririm.

HER ENGELİ AŞACAĞIZ: İster bu yönde adım atılsın isterse atılmasın Kıbrıs Türk halkının yaşam seviyesini daha da ileriye götürecek kudret ve iradeye sahibiz. KKTC’nin kalkınması, ekonomik alanda güçlü bir temele sahip olması ve sürdürülebilir ekonomik yapıya erişmesi öncelikli hedefler arasındadır.

‘Masa zaman kaybı’

Yıldırım, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün ile bir araya geldi. Yıldırım, “İsviçre’deki son Kıbrıs Konferansı’nda KKTC heyeti ve Türk Dışişleri Bakanlığı başkanlığındaki heyeti güzel bir çalışma ortaya koydu”dedi. Özgürgün ise, “Rum tarafı defaaten anlaşmayı reddetmiştir. Bu aşamada masaya dönmek zaman kaybıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Akıncı: Serinkanlı olacağız

‘Rum tarafı çözümsüzlüğü teşvik ediyor’


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı konuşmasında, “Rum tarafı istemiyorsa, gönüllerinin olmasını bekleyecek halimiz de elbette yoktur. Biz bu adada barış içinde bir geleceği inşa etme sorumluluğundan vazgeçmeden yolumuza devam edeceğiz” dedi. Geçen zamanın ayrılıkları artırdığını belirten Akıncı, “Serinkanlı ve gerçekçi olacağız. Kıbrıs Türk halkının mutlu ve huzurlu bir geleceğe ulaşmasından başka bir hedefimiz yoktur” dedi. Rumların “KKTC korkusu” olduğunu kaydeden Akıncı, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin statüsü yükselir korkusu ile tüm dış bağlantılarımızı keserek ambargolar altında yaşamamız için elinizden geleni yapacaksınız, tek açık kanal Türkiye kalacak sonra da ‘göbek bağınızı kesin’ diye konuşabileceksiniz. Böyle bir anlayış olabilir mi?” diye sordu. KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün de bundan sonra şartlar ne olursa olsun her Kıbrıs Türkünün asli görevinin, büyük acılarla ve fedakârlıklarla elde edilenlere sahip çıkmak, devleti korumak ve güçlendirmek olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Tek bakanla geldi

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın yıl dönümü etkinliklerine Başbakan Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile katıldı. CHP’li TBMM Başkanvekli Akif Hamzaçebi de törenlere katıldı.